Advertentie

Burgemeester mag geen gebiedsverbod opleggen in pedozaak

Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal mag een van pedofilie verdachte inwoner geen gebiedsverbod opleggen, heeft de rechter bepaald.

18 november 2013

Burgemeester Wouter Kolff van Veenendaal lijdt voor de tweede keer in korte tijd een nederlaag in een zaak rond een verdachte van pedofilie in zijn gemeente. De rechter in Utrecht bepaalde maandag dat de burgemeester een van pedoseksualiteit verdachte Veenendaler geen gebiedsverbod mag opleggen.

Niet naar eigen huis
De man uit Veenendaal spande een zaak aan tegen de burgemeester, omdat hij door het gebiedsverbod niet naar zijn eigen huis kon. Het gebiedsverbod diende namelijk om te voorkomen dat de man in de buurt van zijn buurmeisje zou komen, met wie hij ontucht zou hebben gepleegd. De rechtbank bepaalde al dat de man niet op het erf van de buren mag komen en geen contact met het kind mag zoeken. De man is in afwachting van een rechtszaak over de ontucht.

Geen gevaar voor openbare orde
De bestuursrechter zei maandag dat hij zich kan voorstellen dat de terugkeer van de man in de wijk gevoelig ligt. Maar de burgemeester kan alleen een gebiedsverbod opleggen als er gevaar voor de openbare orde dreigt. En dat is niet voldoende aangetoond, meent de bestuursrechter.

Aanvullende voorwaarden
Tien dagen geleden verloor Kolff een door hemzelf aangespannen zaak, waarin hij eiste dat hij een man die naar Veenendaal terugkeerde na een celstraf wegens kindermisbruik, elf aanvullende voorwaarden mocht opleggen. Maar de civiele rechter bepaalde toen dat alleen de strafrechter dergelijke voorwaarden kan opleggen. Tegen deze uitspraak heeft de gemeente hoger beroep ingesteld.

Burgemeesters willen helderheid
Andere burgemeesters in het land volgen de zaken van Kolff met argusogen. Uit een onderzoek begin deze maand bleek dat 55 procent van de burgemeesters problemen ervaart als een pedoseksueel terugkeert in de gemeente. Iets meer dan de helft (52 procent) meent te weinig middelen of bevoegdheden te hebben om zo'n zaak te regelen. De burgemeesters willen meer helderheid, onder andere van het ministerie van Justitie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Michiel / Afgestudeerd HBO-Journalistiek (kasmedewerker)
Is deze man nu een vermeende pedoseksueel (verdacht) of is hij gewoon een pedoseksueel (veroordeeld/schuldig gevonden)? Best wel belangrijk, maar in dit stuk is hij eerst verdacht en daarna blijkt hij vrijgekomen (straf uitgezeten/schuldig). Ik volg deze zaak zoals je ziet niet op de voet.

Daarnaast natuurlijk belachelijk dat een veroordeelde (dat is hij toch?) pedo weer naast zijn slachtoffer mag wonen.
Michiel / Afgestudeerd HBO-Journalistiek (kasmedewerker)
Ik heb blijkbaar over het hoofd gezien dat hij 'in afwachting van een rechtzaak over de ontucht' thuis is...oops... geen excuus.
hans wieser / senior project/programmamanager
Wordt het niet eens tijd dat de Veenendaalse regent gaat praten met deze verdachte? Hij is nu 2 keer door de rechter teruggefloten en heeft daardoor al kansen verspeeld. Een beetje de populaire burgervader uithangen is een Kolffje naar de hand van deze man. Stille diplomatie is vaak efficienter. Daar scoor je niet de voorpagina mee, maar bereik je wel je doelen.
n.jong / adviseur
dat de burgervaders in een sandwichpositie zitten is wel duidelijk, Feit blijft, en dat mag je toch ook verwachten van deze functionarissen, dat iemand pas dader is als de rechter zijn oordeel heeft uitgesproken. Dat niet iedere burger, met name inzake pedofolie en daaraan verwante seksuele delicten, die scheiding niet kan maken, is helaas realiteit. Van een burgermeester mag ik toch wel anders verwachten??!!!
Advertentie