of 59206 LinkedIn

Burgemeester Landsmeer keert mogelijk terug

In plaats van het ontslag van burgemeester Nienhuis te bekrachtigen stuurde de raad de wethouders naar huis. Nienhuis kan nu zelf beslissen of ze weer terugkeert.
Reageer

Astrid Nienhuis keert mogelijk toch terug als burgemeester van de gemeente Landsmeer. De gemeenteraad zette woensdagavond de deur voor de in september weggestuurde burgemeester weer open door het vertrouwen in de wethouders op te zeggen, zo maakte de gemeente donderdag bekend.

Slepende bestuurscrisis
Nienhuis (VVD) legde eind september haar functie neer, nadat de gemeenteraad enkele weken eerder het vertrouwen in de burgemeester opzegde. Aan dat besluit ging een slepende bestuurscrisis vooraf tussen de burgemeester en de wethouders Franklin Monteban (VVD) en Mark Jan Prins (PvdA). De raad had er geen vertrouwen in dat Nienhuis deze crisis nog kon oplossen.

Veranderde stemverhouding

De VVD stond onlangs nog achter de wethouders, maar VVD-fractievoorzitter Smedeman en VVD-raadslid Weltzenbagh stapten vorige week op. Naar eigen zeggen omdat ze de politieke spelletjes zat waren en te maken kregen met intimidaties van ontevreden burgers. Hierdoor veranderde de stemverhouding binnen de gemeenteraad. Woensdagavond haalde een motie om ontslag voor Nienhuis aan te vragen geen meerderheid. Een motie van wantrouwen tegen de wethouders werd wél aangenomen. De PvdA-fractie bleef overigens tegen een terugkeer van Nienhuis. Fractievoorzitter Brosse noemt haar geen bruggenbouwer en vindt dat ze geen daadkracht heeft.


Tange voorlopig nog waarnemer

Een gemeentewoordvoerster kon donderdag niet zeggen of Nienhuis daadwerkelijk terugkeert. 'Dat besluit is in eerste instantie aan haar zelf. Ik weet nu niet wat zij wil. Voorlopig neemt burgemeester Peter Tange haar taken nog waar.' Tange is burgemeester van de nabijgelegen gemeente Wormerland. Hij heeft van Commissaris van de Koningin Johan Remkes de opdracht gekregen om in drie maanden de bestuurlijke situatie te onderzoeken.

Gesprek met Remkes
Formeel is Nienhuis nog wel burgemeester. ' Zij is nu niet beschikbaar voor een reactie. Ze gaat over de huidige situatie eerst in gesprek met Remkes. Wanneer is nog niet duidelijk.' Tange is vandaag toevallig een week met vakantie gegaan, dus was, net als Nienhuis, niet beschikbaar voor commentaar.

Landsmeerders: wethouders veroorzakers bestuurscrisis
Het wegsturen van Nienhuis maakte bij een hoop Landsmeerders veel los. Zij zagen de wethouders als veroorzakers van de bestuurscrisis. Die vonden op hun beurt dat Nienhuis tekeer ging als een olifant in een porseleinkast. De gemeente hoopt dat de bestuurlijke rust snel terugkeert. 'Dit is allemaal best wel heftig voor zo’n kleine gemeenschap. Er moet nu orde op zaken worden gesteld.'

UPDATE
Johan Remkes, Commissaris van de Koningin van Noord-Holland, laat weten dat gezien het resultaat van de raadsvergadering een nieuwe situatie is ontstaan, waar hij zich op gaat beraden. Hij heeft op korte termijn een afzonderlijk gesprek met waarnemend burgemeester Peter Tange en burgemeester Astrid Nienhuis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.