Advertentie

Burgemeester Laarbeek legt functie tijdelijk neer

Burgemeester Hans Ubachs van de Brabantse gemeente Laarbeek legt zijn functie voorlopig neer.

17 oktober 2014

Burgemeester Hans Ubachs van de Brabantse gemeente Laarbeek legt zijn functie voorlopig neer. Er komt een waarnemend burgemeester. Commissaris van de Koning Wim van de Donk heeft dat vrijdag meegedeeld na overleg met de gemeenteraad.

Leugentjes
De gemeenteraad heeft eerder het vertrouwen opgezegd in de burgemeester vanwege een aantal leugentjes. De burgemeester weigerde tot dusver te vertrekken.

Intimidatie
In opdracht van de commissaris van de Koning en de gemeenteraad komt er een onderzoek naar de zware beschuldigingen van de burgemeester vorige week aan het adres van oud-wethouder Theodoor Biemans die nu raadslid is. De burgemeester zegt dat hij werd geïntimideerd en zich niet meer veilig voelde. De voormalig wethouder ontkende de aantijgingen.

Zware commissie
Het onderzoek wordt uitgevoerd door criminoloog en hoogleraar Cyrille Fijnaut, ex-burgemeester en voormalig Tweede Kamerlid Dick de Cloe en hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops. 'Een zware commissie voor zware woorden', aldus Van de Donk vrijdag. De waarnemend burgemeester wordt volgende week benoemd. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

M. Driessen-van de Laar / integriteits-trendwatcher
Flink in opspraak dus door een bestuursstijl met liegen om te bedriegen als het even spannend wordt, Niet bepaald rustgevend voorbeeldgedrag voor een eerste burger en manager van de gemeente, al dan niet met een nevenfunctie als Goedheiligman elders, want zo ben je plotskalps zowaar ook Schijnheilgman in eigen gemeente, regio en hele land, aiai.

Verstandig tussenbesluit dus in deze deels toch een beetje Sinterklaasaffaire (jaren terug ooit eerder een gewest in het Limburgse waar hij vandaan komt, maar daar was wel iets heel veel ergers aan de hand hoewel college en raad beliegen nooit goed te praten is al zet hij een mijter met een groot kruis op boven de ambtsketen).



Hopelijk geldt deze voorlopige maatregel ook voor zijn belangrijke nevenfunctie in het dagelijks bestuur van de Samenwerkingsregio Eindhoven SRE = mede Brainport Eindhoven, waarin hij enkele belangrijke en zware portefeuilles heeft, o.a. de economie van de hele regio, 21 gemeenten. Voor de inwoners en besturen van al die gemeenten en de steden Helmond en Eindhoven voorop is het bepaald niet prettig om niet door voorbeeldbestuurders te worden bestuurd. Zo iemand kan namelijk ook anderen van alles op de mouw spelden als het ergens spannend wordt in zijn positie, en dat kan o.a. om heel veel geld gaan.

Speciaal de burgemeester van Eindhoven van de PvdA, voorzitter van het dagelijks bestuur en regioraad van het SRE, zal in deze op strikte naleving van de integriteitsbeginselen staan, zo nodig op instigatie van zijn partijvoorzitter, en helemaal als het om een bestuurder uit een andere partij gaat uit de landelijke oppositie (D66). Ook collegiaal bestuur heeft zijn grenzen. Ook al zit de baas van Eindhoven dezer dagen misschien in China om stad en regio onvermoeibaar goed mee te promoten en stad en regio even op afstand mee te besturen, hij zal ongetwijfeld al het eerste smsje hebben gehad van de heer Spekman, en anders zou het nu snel moeten komen want de kopman van het SRE is verantwoordelijk voor het integriteitsbeleid aldaar. Interessant in de zijlijn.



Misschien kan iemand van het SRE-bestuur hier op BB of in het ED even helderheid (laten) geven op deze afgeleide vraag in het kader van het actuele integriteitsbegrip en bestuurlijk voorbeeldgedrag? Is de functie bij het SRE ook officieel neergelegd?

huisman / gemeente
Weer een wachtgeldregeling erbij. Het wordt voor de inwoners niet goedkoper.
M. Driessen-van de Laar
@Jan, er is kennelijk iets fout gegaan bij het aanbieden/opnemen, sorry, iets voor de redactie dacht ik. Echter als het daardoor 2x gelezen wordt bij de top van het SRE, waar sommigen zich aangesproken mogen voelen op bestuurlijke integriteit, dan is dat mooi meegenomen.

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid hoeven we echter toch niet op antwoord te rekenen, want integriteit is meer iets passiefs daar, hooguit stukje damage control-functie: onder de mat vegen wat beter onder de mat kan. Kenmerkend overigens voor falend "verbonden bestuur" op regionaal niveau waar de burger democratisch weinig tot geen vat op heeft, zie de recente column van prof. Elzinga in BB.
Advertentie