of 63998 LinkedIn

Burgemeester krijgt gekaapte domeinnaam terug

Een inwoner van Bodegraven moet van de voorzieningenrechter in Den Haag de domeinnaam van de burgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk afstaan. De ondernemer gebruikte de naam voor een website waarop hij zijn klachten over het gemeentebestuur ventileerde.

Een inwoner van Bodegraven moet van de voorzieningenrechter in Den Haag de domeinnaam van de burgemeester van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk afstaan. De ondernemer gebruikte de naam voor een website waarop hij zijn klachten over het gemeentebestuur ventileerde.

De ondernemer heeft een langlopend conflict met de gemeente over een bestemmingsplan. Hij registreerde in totaal dertig domeinnamen van de burgemeester, wethouders, gemeenteraadsleden en medewerkers van de gemeente. Vorige week eiste de gemeente tijdens een kort geding de domeinnamen op.

 

Verwarrende situatie

De inwoner van Bodegraven gebruikt momenteel echter alleen de domeinnaam van burgemeester Christiaan van der Kamp om zijn beklag te doen over het lokaal bestuur. Daarom beveelt de rechter vooralsnog dat hij alleen die naam overdraagt aan de gemeente Bodegraven-Reeuwijk.  

Volgens de rechter schept de inwoner van Bodegraven een ‘verwarrende situatie’ voor bezoekers van de website met de naam burgemeesterchristiaanvanderkamp.nl. ‘Bezoekers verwachten immers op die website informatie aan te treffen van de hand van de burgemeester en/of de gemeente. In plaats daarvan komen bezoekers terecht op een website met beschuldigingen aan het adres van zowel de burgemeester als diverse andere bij de gemeente werkzame personen.’

 

Disclaimer

Op de site van de klagende burger staat een disclaimer, waarin hij aangeeft dat hij niemand persoonlijk wil treffen. Dat biedt volgens de rechter onvoldoende soelaas. De inwoner van Bodegraven moet binnen twee dagen de domeinnaam van de burgemeester overdragen. 

Omdat hij de overige 29 domeinnamen van wethouders, gemeenteraadsleden en medewerkers van de gemeente momenteel niet gebruikt voor een website of emailberichten, hoeft de man die namen nu niet over te dragen. De rechter laat doorschemeren dat hij weer ingrijpt als de man de overige domeinnamen wel gaat benutten. 

 

Vrijwillige overdracht

De rechter geeft de gemeente tevens in overweging om naar de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland te stappen, om met een procedure daar de overige 29 domeinnamen te bemachtigen. De gemeente Bodegraven-Reeuwijk treedt eerst nog eens in overleg met de zakenwaarnemer van de man uit Bodegraven over een vrijwillige overdracht.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jajanene op
Goed dat hier aandacht voor is. Begrijpelijke en redelijke uitspraak van de rechter. Echter zijn de regels die de toezichthouder SIDN aanhoud voor domeinnaamgeschillen strenger: Wanneer je de domein registratie ter kwader trouw hebt geregistreerd, of hebt geregistreerd met het doel winst te maken dan wel de domeinnaam actief te koop aan te bieden, of wanneer je misbruik maakt van handelsnaam of merknamen of het inbreuk maken op andere rechten. Dan vervalt jouw gebruikt recht en kun je de domein naam kwijt raken.

Er zijn al eerdere uitspraken geweest over ministerpresident-naam.nl die het zelfde uitpakte.

Echter vraag ik me af waarom er gekeken wordt of de eiser een een aanmerkelijk belang heeft om de domeinnaam in handen te krijgen. Ik bedoel wat wil dat nou zeggen, iedereen kan dat wel zeggen.

In dit geval heeft de burgemeester aantoonbaar meer belang bij het registreren van zijn naam, dus met persoonsnamen en geregistreerde merken die langer geregistreerd zijn dan de domeinnaam daarvan vindt ik dat deze partijen gevoelsmatig recht kunnen hebben op een domeinnaam.

Maar dat vind ik niet bij namen die niet exclusief bescherm worden. Dus Cafe Breakaway zou zijn domein www.breakaway.nl niet hoeven af te staan omdat er een reisbureau is met de naam breakaway. De handelsnaam wet beschermd tegen verwarring in de zelfde regio bv stad en tegen dezelfde branche. Dus een kapper die heeft geen last van een patatzaak met de zelfde naam. En in veel gevallen geld dat ook voor geregistreerde merk namen.

Vooral hobby webmasters lopen het gevaar hun goed gekozen domeinnamen kwijt te raken, ik vind dat dit niet zomaar zou moeten kunnen tenzij aantoonbaar sprake is van registratie ter kwader trouw en er ook nog sprake is van verwarring.

Ben benieuwd hoe de domeinnaam geschillen via rechters en via SIDN zich zullen ontwikkelen. Redelijkheid en billijkheid zou voorop moeten staan. Wanneer een consument 10 jaar geleden de domeinnaam bijvoorbeeld vissen.nl heeft geregistreerd en al die jaren 10x de registratie kosten heeft betaald, dan vindt ik niet dat een lokale vishandel winkel die sinds een paar jaar slim de handelsnaam vissen heeft vast gelegd dat deze dan ook de domeinnaam kan afpakken van deze consument. Als deze de domeinnaam wil bezitten kan deze de consument wel geld aanbieden en bij het juiste bedrag (wat de domein houder bepaald) kan deze akkoord gaan. De verkopende partij bepaald daarbij wat hij of zij wil hebben. Zo zou dit eerlijker verlopen.

Een goede domein naam is namelijk geld waard, net als een cafe midden in het centrum van een drukke levendige stad meer waard is dan een cafe in een doodlopende onaantrekkelijk straat in een gehucht.

Je ziet het ook aan de levendige domeinnaam handel die er op internet is. Zoals Vakantie.nl die is verkocht voor € 2.500.000,- en ook Voetbal.nl voor € 453 780,-.
En Schoenen.nl € 120.000,- en Pizza.nl voor € 75,000,- en Telefoonhoesjes.nl voor € 55,500,-.

Vacatures

Van onze partners