of 59162 LinkedIn

Burgemeester kon uitzetting Armeense moeder niet voorkomen

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft tot het laatste moment gestreden om de moeder die maandag is uitgezet naar Armenië, samen met haar kinderen Howick en Lili te laten vertrekken. 'Ik heb naar eer en geweten gedaan wat ik kon, maar het is een dossier van het ministerie van Justitie', zegt Bolsius maandag in een reactie op de uitzetting van zijn inwoonster.
12 reacties

Burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort heeft tot het laatste moment gestreden om de moeder die maandag is uitgezet naar Armenië, samen met haar kinderen Howick en Lili te laten vertrekken. 'Ik heb naar eer en geweten gedaan wat ik kon, maar het is een dossier van het ministerie van Justitie', zegt Bolsius maandag in een reactie op de uitzetting van zijn inwoonster.

Raakt hem als mens
Het raakt hem 'als mens' dat twee tieners tijdens hun 'kwetsbare jeugdjaren' al zoiets moeten meemaken. 'Ik kan wel raden wat dit met ze doet. Voor de kinderen is het dramatisch', reageert hij. Hij weet niet waar Howick en Lili zijn en hoe het nu met ze verder gaat. De twee zijn als vermist opgegeven. Als ze gevonden worden, vallen zij volgens hem onder de verantwoordelijkheid van het ministerie.


Bezoek

De burgervader gaat binnenkort op bezoek bij de school van de twee kinderen. Hij wil daar in gesprek gaan met de klasgenoten van Howick en Lili. 'Dat zijn indringende gesprekken', laat hij uit ervaring weten. Hij geeft aan 'met enige regelmaat met soortgelijke vraagstukken te maken' te hebben. Hij kan de reacties van leeftijdsgenoten voorspellen. Bolsius: 'De werelden van juridische procedures en beleid matchen niet met de gevoelens die zich in zo’n klas voordoen'. En juist met die emoties krijgt Bolsius te maken. De uitzetting van de moeder maakt volgens hem opnieuw de 'scherpte van het asielbeleid en de emoties in een stad' duidelijk. 'Ik krijg veel kritiek, maar ik heb altijd naar eer en geweten gehandeld.'


Actievoeren

De moeder van de in Nederland opgegroeide kinderen Howick en Lili werd op het vliegtuig naar Armenië gezet. Honderden mensen, onder wie veel klasgenootjes van Howick (12) en Lili (11), hebben de afgelopen dagen actiegevoerd tegen de uitzetting van de twee kinderen en hun moeder. De demonstranten hoopten dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Justitie) gebruik zou maken van zijn zogeheten discretionaire bevoegdheid en de kinderen en hun moeder alsnog een verblijfsvergunning zou geven. Die hoop bleek ijdel. Howick en Lili zijn nog in Nederland. Ze zouden logeren op een adres dat de moeder, die in een uitzetcentrum zat, niet wilde prijsgeven. Als het lukt om contact met de kinderen te krijgen, willen juristen van Defence for Children gaan bekijken hoe ze de jongen het meisje en hun moeder kunnen helpen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rijndert doting (journalist) op
Laten wij eens wat doen aan de wetgeving op dit gebied. Het is toch te gek dat kinderen die in hun middelbare schoolperiode zitten zoiets mee moeten maken terwijl die arme burgemeester die ook maar een likkende deurmat is van het ministerie is had dit gewoon niet moeten laten gebeuren. Het doet mij een beetje denken aan de bezettingstijd procedures zijn procedures ja!
Door Hans de Graaf (fractievoorzitter VVD Langedijk) op
Als al negen jaar lang de ene na de andere rechter tot de conclusie komt dat er geen reden tot asiel is dan is uitwijzing de enige conclusie. Dit los van het feit dat dit al in 2009 had moeten gebeuren.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Oh dear, how sad, never mind!
Door Gerrit Janssen (jurist) op
Deze burgemeester is blijkbaar vooral met zijn eigen positie bezig. Zijn constatering dat dit een zaak is van de rijksoverheid klopt echter wel. Dat roept wel de vraag op wat deze burgemeester in deze kwestie meent te moeten bijdragen. De suggestie wordt door hem wel gewekt, dat men via kinderen een verblijfstitel in Nederland moet kunnen krijgen. Ik heb te doen met die kinderen die daarvoor worden ingezet.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Zie hier het resultaat van meer dan 10 jaar (!) falend asielbeleid.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Kan iemand mij uitleggen waarom deze procedure zo lang heeft geduurd?
Door p op
@Preojaar

Debat over kinderpardon is nooit 'weg'geweest. Mensen in Nederland verschillen al een tijdje van mening over waar je de grens moet leggen.
Ook jij hebt er een sterke mening over.
Door Preojaar op
De politiek-correcte media berichten al enkele dagen dat het debat over het kinderpardon weer oplaait.
Ja dat klopt, want dat doen ze zelf.
Normale mensen lezen de feiten en concluderen dat er niks aan de hand is.
Liegen moet nooit beloond worden.
En illegaliteit onbestraft laten zorgt er voor dat illegalen hier blijven en steun van die media (en de linkse advocatuur) krijgen en door de beroepsmogelijkheden (die alles vertraagt) hebben we binnen no time weer zielige kinderen hier die helemaal “vernederlands” zijn.

Daarom:
1. illegalen nooit verblijfsvergunning geven,al zijn ze 20 jaar hier
2. NL paspoorten pas verstrekken als de aanvrager een baan heeft en nooit met justitie in aanraking is geweest.
3. geen enkele asielzoeker of vluchteling meer toelaten.we helpen wel in die landen
4. ocht er een noodsituatie zijn dan is alleen tijdelijk opvang
Door p op
Wie niet waagt wie niet wint, maar je kan ook verliezen... en er zijn hier alleen maar verliezers.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
Het blijkt dat deze dame met leugen en bedrog geprobeerd heeft haar zin te krijgen. Bij herhaling is door de rechter hier over geoordeeld.Nu probeert ze de boel te belazeren over de rug van haar kinderen. Zielig doen en daar trappen helaas nog te veel mensen in. Iemand die echt asielzoeker is en uit een door oorlog geteisterd land is gevlucht, daar kan je begrip voor hebben. Hoewel je je wel kan afvragen waarom ze niet gebleven zijn in een veilig aangrenzend buurland.