of 62812 LinkedIn

Burgemeester Kats van Veenendaal stapt uit SGP

De 49-jarige Kats is tot de conclusie gekomen dat ‘hij en de SGP in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Op meerdere onderwerpen en standpunten’. Dat komt volgens hem omdat hij als burgemeester met de volle breedte van de samenleving in aanraking komt.
6 reacties

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal stapt uit de SGP. Hij beëindigt zijn lidmaatschap van de SGP vanwege de discussie in die partij over eventuele samenwerking met Forum voor Democratie (FVD). ‘Ik had graag gezien dat partijbreed ondubbelzinnig afstand was genomen van partijen en personen die zich tegen de inclusieve samenleving keren’, aldus Kats woensdagmiddag op Twitter en Facebook. Kats wil wel burgemeester van het zeer christelijke Veenendaal blijven.

Koers van de partij
De 49-jarige Kats is tot de conclusie gekomen dat ‘hij en de SGP in de loop van jaren politiek uit elkaar zijn gegroeid. Op meerdere onderwerpen en standpunten’. Dat komt volgens hem omdat hij als burgemeester met de volle breedte van de samenleving in aanraking komt. ‘Dit heeft iets gedaan met mijn beeld op de samenleving. En dat heeft zijn weerslag op hoe ik kijk naar de politieke koers van de partij en of ik mij daaraan kan spiegelen.’

Los van burgemeesterschap
Kats heeft zijn besluit als mens genomen, schrijft hij, en dat staat los van zijn burgemeesterschap. ‘Het burgemeesterschap is geen politieke functie, dus voor mijn inzet voor Veenendaal heeft deze keuze geen gevolgen’, meent hij. Kats is sinds februari 2019 burgemeester van Veenendaal. Hij begon als burgemeester in 2004 in het Zuid-Hollandse Liesveld. Hij was toen de jongste burgemeester van Nederland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rood Hesje (werkt vreedzaam thuis) op
@Ben (= geen jurist) en Carola (a.n)Stel: kats is een groter democraat door openlijk zich te verzetten tegen samenwerking uit te sluietn met partijen die discrimineren en niets hebben met de rechststaat of democratie. Gelukkig deelt de meerderheid dit standpunt. Forum en inclusiviteit gaan niet samen. Dat blijkt al uit het ageren van de heer Bidet tegen wat hij noemt 'de woke-cultuur' en het niet bestaande ''cultuur-marxisme". Liever gaat hij terug in de tijd naar de Renaissance en Verlichting. Ik stel voor dat we een crowdfunding organiseren om een DeLorean DMC-12 voor hem aan te schaffen zodat hj die tijdreis kan maken en wordt teruggestuurd naar waar hij behoort: het verrre verleden. Politici die in het verleden leven daar hebben we vandaag niets aan.
Door Ben (jurist) op
Kats is een anti democraat en niet voor inclusie; hij sluit het Forum uit en beticht het Forum van dingen die niet waar zijn. Hij zet zichzelf te kakken als een dwingeland. Deze ongekozen figuur zonder achterban kan maar beter ophoepelen als burgemeester. Van democratie heeft hij geen kaas gegeten. Dat antisemitisme geluter was gewoon een hoax om Forum uit te schakelen. Zo vies wordt het spelletje wel gespeeld door de gevestigde orde.En inderdaad zonder SGP was deze figuur nooit burgemeester geworden. Doel bereikt en de club waar je alles aan te danken had krijgt een trap na. Hoe heet zoiets ook alweer? Oja een Judas. En dan ook nog doen of hij zo moreel verheven is.
Door Carol Stel op
Nee Rood hesje (of eigenlijk: Links hesje), het was niet zomaar een medewerker van het wetenschappelijk bureau van de SGP die gezegd heeft dat samenwerking met het Forum voor Democratie niet bij voorbaat wordt uitgesloten. het was kees van der Staaij, ruim 22 jaar kamerlid voor de SGP en sinds ruim 10 jaar partijleider en fractievoorzitter.

Veel politieke partijen (vooral ter linker zijde) hebben hun mond vol van 'verbinden'. Maar dat zijn schijnheilige woorden. Want na eerst de PVV wordt nu ook het FvD door deze partijen uitgesloten van samenwerking.
Door Rood Hesje (werkt thuis) op
En waarom mag een bestuurder, zoals deze burgemester, zich niet in een debat mengen en een standpunt innemen over de vraag of je met anti-democatische partijen wil samenwerken. Ik zeg uitdrukkeljijk en welbewust anti-democratisch omdat de PVV en FvD dat ook zijn ondanks dat zij deel uitmaken van ons partijenstelsel. Bij de PVV heeft de kiezer het niet voor het zeggen: dat is een stichting. De PVV dat is Geert Wilders die nog steeds leeft op zijn anti-islam en angstzaaien-partijlijn. FVD: tja ach aan een popuastische partyijen die het cultuurchristenom predikt, Trump een held vindt zelfs toen hij opriep het Capitool te bestormen, en zijn eigen integriteitsonderzoekjes laat uitvoeren door een partijlid dat elders de partij uit is gegooid juist vanwege het schendenvan die integriteitsregels, daar kan je met goed fatsoen geebn vertrouwen in hebben. Goed besluit van burgemeester Kats dus! Heel stoer. Die medewerker op het wetenschappelijk bureau van de SGP die heeft geopperd dat je die samenwerking niet moet uitsluiten, die zou juist zijn biezen moeten pakken!
Door Adriaan Zwaag op
Een paar jaar geleden in interview zei Kats dat hij geen politicus was, maar voluit bestuurder.. Ondertussen neemt Kats een puur politiek standpunt als reden voor zijn opzegging van het lidmaatschap van de SGP. Want als burgemeester is hij er toch voor iedereen in zijn gemeente, ook voor de PVV- en FvD-stemmer.? Tenminste daar mocht je vanuit gaan. Al kun je na dit besluit ernstig aan zijn woorden en bedoelingen twijfelen. Hopelijk neemt de Raad van Veenendaal na 1 termijn afscheid van dit schijnheilige mannetje.
Door Robin (influencer) op
In het Engels noemen ze zo iemand a free loading bastard; volkomen terecht. Als hij geen lid was geweest van de SGP was hij nooit burgemeester geworden. Lozen die man en anders een cordon sanitaire er om heen!

Vacatures

Van onze partners