of 64204 LinkedIn

Burgemeester kan optreden als mensen adviezen negeren

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregel kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na een crisisoverleg met ministers.
5 reacties

Er komt een noodverordening waarmee burgemeesters sneller kunnen handhaven als mensen zich niet aan de maatregelen houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Die maatregel kondigde minister van Justitie Ferd Grapperhaus aan na een crisisoverleg met ministers.

Handhaving

Via die noodverordening krijgen burgemeesters de mogelijkheid onmiddellijk op te treden. Als mensen met zijn drieën buiten lopen en geen anderhalve meter afstand houden, kan hierop worden gehandhaafd. Burgemeesters kunnen ervoor kiezen 'forse boetes', tot 400 euro, te laten uitdelen aan mensen die zich niet aan de maatregelen houden.

 

Onvoldoende maatregelen

De burgemeesters kunnen daarnaast locaties als 'stranden, parken en campings' sluiten als dat noodzakelijk blijkt voor de volksgezondheid. Dat is pas aan de orde als deze locaties zelf onvoldoende maatregelen hebben getroffen.

 

Heel snel

De boetes gaan in zodra de noodverordeningen in gemeenten van kracht zijn, meldde Grapperhaus. 'Dat zal heel snel gebeuren.' Maandagavond spreekt de bewindsman met burgemeesters uit het hele land over de maatregelen.

 

Scherp deurbeleid

Winkels kunnen ook verplicht worden een 'scherp deurbeleid te voeren' en ervoor te zorgen dat klanten binnen genoeg afstand van elkaar houden. Ook moeten bijvoorbeeld supermarkten ervoor zorgen dat het personeel veilig zijn werk kan doen. Vooral vakkenvullers hebben het soms zwaar te verduren omdat mensen zich om hen heen verdringen om snel spullen te pakken.

 

Risico

'Winkels die zich er niet aan houden, kunnen door de burgemeester gesloten worden', zegt Grapperhaus. Ook riskeren bedrijven die zich niet voldoende inspannen om afstand te houden of de regels overtreden, een boete van 4000 euro. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Myco (ambtenaar) op
Het is begrijpelijk dat de overheid vanwege economische motieven liever niet naar een lockdown grijpt, en daarom voor een 'lockdown-light-met-regionale-accenten' opteert.

Helaas is wat voor de overheid logisch en simpel is, voor de gemiddelde burger onbegrijpelijk warrig. En wat men niet begrijpt, zal men ook niet uitvoeren.

De verwachting is dat vanaf vrijdag het dagelijkse dodental boven de 100 gaat komen. Dan zal de roep om toch in een volledige lockdown te gaan te groot worden om nog tegen te houden.
Door Gerrie op
@ Krijn het leven na Corona zal helaas anders zijn dan voor Corona. Een aantal mensen lappen alle regels aan hun laars. Wat mij betreft nog verder aanscherpen.
Door Frans Tonnaer (Emeritus hoogleraar omgevingsrecht) op
Wie stelt die verordening vast? De regering haalt hier toch niet dezelfde illegale truc (strijd met Grondwet en Gemeentewet) uit door zelf een gemeentelijke verordening vast te stellen zoals ze gedaan heeft bij de bruidsschat?
Door Jan op
Zo'n noodverordening kon toch al lang? De minister doet net of het iets nieuws is.
Door Krijn van Splunteren op
Het kabinet slaat volledig door. Zonder fatsoenlijke onderbouwing wordt, nauwelijks 1 week nadat de beperkende maatregelen zijn ingegaan, de termijn verlengd van 3 weken naar 11 (!) weken. De burgemeesters mogen het vervolgens gaan opknappen.

Ik mag toch hopen dat zij dat met gevoel voor de realiteit zullen doen. Nederland is nu al een halve politiestaat door deze 'intellectuele lockdown' en dat is al erg genoeg.

Vacatures

Van onze partners