of 59318 LinkedIn

Burgemeester kan eerder ingrijpen bij aso-buren

Langdurige overlastgevers kunnen binnenkort een bestuurlijke boete krijgen van de gemeenten. De zogeheten 'aso-wet', is een initiatief van de VVD en ,oet ingrijpen bij allerlei soorten overlast zoals geluidsoverlast of Airbnb-panden.
5 reacties

Mensen die langdurig overlast hebben van hun buren krijgen binnenkort meer mogelijkheden dit aan te pakken. Een nieuwe wet die de Eerste Kamer dinsdag aannam, regelt dat de burgemeester gericht kan ingrijpen en een gedragsverandering kan afdwingen. Gebeurt dat niet, dan riskeren de buren een boete.

Airbnb
De zogeheten 'aso-wet', een initiatief van de VVD, vergroot de mogelijkheden om ook minder heftige maar toch hardnekkige overlast aan te pakken. Het gaat bijvoorbeeld om geluidsoverlast of het laten slingeren van huisvuil. Ook kunnen bewoners die hun huis verhuren, onder meer via Airbnb, kunnen straks worden aangesproken op problemen.

Woonoverlast
De nieuwe aanpak is hard nodig, zegt VVD-Tweede Kamerlid Ockje Tellegen. Volgens haar ondervindt één op de drie Nederlanders woonoverlast. ,,Dat komt niet alleen voor in grote steden, wat men vaak denkt. Juist in kleinere plaatsen gebeuren de meest bizarre dingen waarmee mensen elkaar terroriseren.’’ Nu kan de asociale bewoner een waarschuwing krijgen en in het uiterste geval wordt iemand het huis uitgezet. Daartussen is tot nu toe wettelijk niet zoveel mogelijk.


Rechters straffen niet

 ,,Omdat rechters een uithuisplaatsing vaak te drastisch vinden, leggen zij deze straf vrijwel nooit op'', zegt Tellegen. Straks kan de burgemeester aangeven wat de overlastgever moet doen of juist laten. Dat mag pas nadat er een waarschuwing is uitgedeeld en een gesprek of bemiddeling niets opleverden. De nieuwe wet gaat waarschijnlijk aan het begin van de zomer in. Gemeenten moeten de nieuwe regels wel eerst aan hun plaatselijke regeling toevoegen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door petra (overlast) op
Help .. hoe pak je aso buren aan etc .. ik ben de overlast waar ik dagelijks in zit spuug zat .. moet nu lijst bij houden wanneer de overlast begint en stop .. daar kom je geen stap veder mee.. moet naam en adres van de veroorzaker op schrijven dat is niet te doen .. het is er niet 1 die overlast veroorzaakt zijn er meerderen .. zou graag meer info willen over de aso wet hoop hier wel veder mee te komen!! overlast moet stoppen .. mijn geduld raakt op!!
Door Harriet de Kanter op
Wat als je buurjongen heel de dag keiharde muziek opzet? Je probeert te slapen ivm operatie?Koopwoning ?
Door patricia op
kan ik hier ook gebruik van maken?? In dagen nog geen 5 minuten geslapen, door buren die het nodig vinden om 24 uur per dag in de tuin hard te fluisteren dat alles te verstaan is. en gaan door tot smorgens 7, echt ik vraag me af hoe ze dag volhouden, maar bemiddeling werkt niet, politie doet ook niks. ik hoop op een tip.
Door Bjorn op
Hoe gaat dit dan in zijn werk bij Koopwoningen? Kun je iemand dwingen om zijn huis te verkopen wegens overlast? Aangezien er steeds meer koopwoningen komen en minder huurwoningen.
Door Ruud op
Hele kleine gevalletjes escaleren zo snel door het inschakelen van buurtbemiddeling en deze gaan dan nog verder overdrijven en andere gezellige instanties en de hele buurt er bij halen er moet wel echt overlast zijn.