of 59162 LinkedIn

Burgemeester: ‘journalisten weigeren was onverstandig’

Het gemeentehuis van Bernheze.
Het gemeentehuis van Bernheze.

In navolging van burgemeester Aucke van der Werff van Noordoostpolder heeft nu ook de burgemeester van Bernheze, Marieke Moorman, toegegeven niet juist te hebben gehandeld toen zij journalisten de toegang ontzegde bij een informatiebijeenkomst over de vestiging van een AZC.

Zestig journalisten
Tijdens de informatiebijeenkomst op 19 januari 2016 zag de burgemeester zich geconfronteerd met een zestigtal journalisten die de bijeenkomst wilde bijwonen. Ze besloot dat er slechts enkele regionale journalisten toegang kregen, zonder camera’s. Een dag eerder was een demonstatie tegen de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Heesch, vallend onder de gemeente Bernheze, op rellen uitgelopen.

Ontstemd
Het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren was ontstemd over het feit dat de burgemeester bepaalde welke journalist wel en niet werden toegelaten. 'In een open en democratische samenleving is het aan de journalistiek zelf om te bepalen waar verslag van wordt gedaan, hoe dat wordt gedaan en welke middelen worden ingezet', schreef hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff in de brief namens het genootschap. Ook in de gemeenten Geldermalsen, Kaatsheuvel, Utrecht en Noordoostpolder werden eerder beperkingen aan journalisten opgelegd.


Onverstandig
In een gesprek met het Genootschap dat half september plaatsvond heeft burgemeester Moorman verklaard dat het persbeleid anders had gemoeten. De keuze om een deel van de journalistiek uit te sluiten noemde ze onverstandig en onjuist. Naar aanleiding van het gebeuren heeft de gemeente Bernheze het persbeleid aangepast, zo liet ze weten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Anneke op
Openbare bijeenkomsten dienen openbaar toegankelijk te zijn, welk beroep iemand ook uitoefent. In Nederland beschikken we over persvrijheid. Die beknotten is nooit handig, behalve als je dat vooraf goed kunt uitleggen met zwaarwegende argumenten.
Gelukkig is de uitspraak van beleidsadviseur Gerrit in Nederland zwaar onjuist ("Anderzijds mag verwacht worden dat de berichtgeving in de media bijdraagt aan de doelstellingen van de informatieavond."). Journalisten zijn onafhankelijk en hoeven niet te dansen naar de pijpen van de overheid- of wie dan ook een informatie-avond organiseert. Journalistiek heeft zijn eigen doelstelling: verslaglegging van datgene wat in onze maatschappij gebeurt. Ongeacht wie welke doelstellingen heeft bij een te organiseren avond.
Door Gerrit (beleidsadviseur) op
Terecht dat een goed gesprek heeft plaatsgevonden tussen de burgemeester en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren. Ongetwijfeld zijn in dat gesprek (en gesprekken met andere burgemeesters) de redenen van de besluiten van de burgemeester aan de orde geweest. De media hebben een belangrijke rol in de informatieverstrekking en die moet recht worden gedaan. Anderzijds mag verwacht worden dat de berichtgeving in de media bijdraagt aan de doelstellingen van de informatieavond. Soms kan een afspraak vooraf met de media over de doelstelling van de avond het wederzijdse respect nog versterken. De gemeenteraad en de media zijn de oren van de stemming onder de bevolking en kunnen de informatievoorziening mee sturen.
Door Gepensioneerd (Gepensioneerde) op
We zijn een democratie en dan is het wel heel onverstandig om de journalistiek de toelating te ontzeggen. Hierbij wordt alleen maar een tegengesteld effect bereikt en ontstaat er bij het publiek een gevoel van een achterkamertjesbeleid. Er moeten wel hele goede redenen zijn om achter gesloten deuren dingen te bespreken die de samenleving aangaan. Goed dat die burgemeesters op hun schreden zijn teruggekeerd en er van hebben geleerd.
Door Jaap (adviseur, o.a. voorzieningen) op
De burgemeester kan haar besluit wel onjuist vinden, maar volgens mij heeft ze het volste recht om dat te doen. En de journalisten hebben het volste recht om vervolgens voor een gesloten deur te staan.