Advertentie

‘Burgemeester, is er voor asielzoekers een avondklok?’

Zoals in veel gemeenten was ook in Groningen het de taak aan de burgemeester om burgers te informeren over de komst van een noodopvang.

24 september 2015

‘Mijn dochter zit er vlakbij op school. Kunt u garanderen dat er geen IS-strijder tussen de vluchtelingen zit?’ ‘Wordt er voor de asielzoekers een avondklok ingesteld?’ ‘Krijgen die mensen ook een informatieavond over ons?’ Uiteenlopende vragen voor de Groningse burgemeester Peter den Oudsten. Hij vond tijdens de informatieavond over een noodopvang zo’n 600 betrokken burgers tegenover zich in het Martiniplaza-theater. Met hulp van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de wethouder Ruimtelijke Ordening en de politie trachtte hij zoveel mogelijk zorgen weg te halen over de komst van 550 vluchtelingen naar de stad.

Kritisch is goed

De burgemeester beantwoordt de vragen geduldig, zelfs wanneer zijn mening wordt gevraagd over het dragen van boerka’s. ‘Het is heel goed dat er kritische geluiden zijn,’ zegt burgemeester Den Oudsten na afloop, ‘die moet je ook zeker respecteren. Er zijn daardoor ook hele goede ideeën uit de zaal gekomen. De bezorgde vader van de scholiere wees ons erop dat we contact met de nabijgelegen school moeten zoeken. Ook de islamitische gemeenschap in Groningen wordt benaderd naar aanleiding van een vraag uit de zaal. En de suggestie om een 24-uurs noodnummer voor omwonenden in te stellen gaan we zeker onderzoeken.’

Omgebouwd kantoorgebouw

Binnen een week of twee arriveren er hoofdzakelijk Syrische gezinnen aan de Van Swietenlaan, pal achter het Martiniziekenhuis. Een leegstaand kantoorgebouw wordt momenteel geschikt gemaakt voor de tijdelijke bewoners. ‘Grote hallen met schotten zijn niet geschikt voor families met kinderen,’ legt unitmanager Henk Wolthof van het COA uit. ‘Daarom waren we heel blij met dit aanbod. Er zijn veel afgebakende ruimtes waar voldoende privacy is voor gezinnen met kinderen.’


Incidenten

Het scheelt dat er voornamelijk families in deze opvanglocatie komen, een groep van honderden alleenstaande jonge mannen had op meer weerstand gestuit. Toch blijven er onder een aantal omwonenden genoeg zorgen over. ‘Het is ’s avonds erg donker rondom het gebouw,’ maakt een bewoonster duidelijk, ‘ook voor die mensen zelf,’ voegt ze er snel aan toe. Een andere omwonende: ‘Wat als er overlast is? Of incidenten? Met zoveel mensen die niets te doen hebben is de kans daarop misschien wel groter.’ De politiechef legt uit dat 112 tegenwoordig niet alleen bij levensbedreigende situaties gebeld mag worden. Dringend is voldoende. Ook als het vragenuurtje voorbij is zijn nog niet alle bewoners er gerust op. Zelfs na een persoonlijk gesprekje met de burgemeester blijft een bewoner vol zorgen. ‘Mail me als je nog vragen hebt,’ drukt Den Oudsten hem op het hart.

Schouders eronder
Naarmate de informatieavond vordert wordt duidelijk dat er behalve bezorgdheid ook een behoorlijke mate van gastvrijheid bij de bezoekers aanwezig is. ‘Onze witte school kan wel een kleurtje gebruiken,’ roept een moeder in de microfoon. Een jonge vrouw: ‘Er is maar één manier om erachter te komen hoe dit uitpakt. Laten we er met z'n allen de schouders onder zetten.’


Denktank van burgers

Later blijkt dat 200 van de 600 Groningse bezoekers zich als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk of het Rode Kruis hebben aangemeld. Vanuit de bevolking is er inmiddels ook een initiatief gelanceerd om na te denken over de langere termijn. Uit een denktank met honderd Groningers moeten tien uitvoerbare ideeën komen waardoor de vluchtelingen zich welkom voelen en een nieuwe start kunnen maken.


Tevreden

Aan het einde van de avond vraagt een meisje in de basisschoolleeftijd om de microfoon. ‘Mogen kinderen ook vrijwilliger worden?’ Een daverend slotapplaus klinkt in de theaterzaal. De burgemeester kan voorlopig tevreden zijn.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martijn de Goede / vader
Zet de ggz toeleidingsteams hiervoor maar in tot over de grens in het geboorteland en laat de ggz daar maar hun mannetje staan zodat we er zeker van zijn dat ze niet meer terug keren.

Zo zijn wij van de gekke ggz af die ze zien vliegen en alle Hollanders voor ziek aan zien en niet met rust kunnen laten en de vluchtelingen zodat onze gezinnen weer veilig zijn.

De toeleidingsteams/sociale teams mogen ook mee over de grens om ze daar te helpen onze zegen hebben jullie !

Het moet over de grens in het land van herkomst opgelost worden niet hier.

De cultuur is anders zo is het nu eenmaal.

Mijn excuses maar veiligheid staat voorop.
Annemarie / Handhaver
Ik kan me zo voorstellen dat het voor de vluchtelingen fijn is om wat te doen te hebben. Zou het niet mooi zijn als er iets wordt georganiseerd zodat de vluchtelingen bijvoorbeeld helpen met het schoonhouden van de straat en helpen op plekken waar de gemeente heel veel heeft bezuinigd. Of als vrijwilliger in verzorgingshuizen? Deze mensen kunnen dan iets terugdoen met iets nuttigs. Ik denk dat dit voor een ieder in Nederland heel prettig is.
Anoniem / Bezorgde burger
Iets nuttigs zou bv. zijn het vechten tegen IS.



Nu doet de NAVO dat vanuit de lucht en de Koerden vanaf de grond, terwijl de Koerden weer door de Turken (NAVO-lid) worden afgeslacht.
loek / v.m. jur.medew. gsd
Aan het einde van de avond vraagt een meisje in de basisschoolleeftijd om de microfoon. ‘Mogen kinderen ook vrijwilliger worden?’ Een daverend slotapplaus klinkt in de theaterzaal. De burgemeester kan voorlopig tevreden zijn.-Waarom lag dat kind niet in bed? Ik denk om de registratie van de goednieuwsshow te perfectioneren.
Marco van Stralen / Hogeschooldocent
Hoe nieuwkomers een dynamische beweging tot stand kunnen brengen in een gemeenschap. Grijp je positieve kansen zou ik zeggen.
inburgeraar / manager doelgroepenbeleid
@ Door Annemarie (Toezichthouder) op 24 september 2015 08:02

"Ik kan me zo voorstellen dat het voor de vluchtelingen fijn is om wat te doen te hebben."

Als ik de krant moet geloven bestaan deze migranten vooral uit artsen, architecten en hoogleraren. Dan kunnen ze bijvoorbeeld best zelf het onderwijs aan hun eigen kinderen organiseren. In plaats van met de handen over elkaar af te wachten tot verzorgingsstaat Nederland een en ander oppakt. Hetzelfde geldt voor taalcursussen.
henk / archivaris
Zag gisteravond een beeldverslag van een bijeenkomst in Tilburg. Als je dat vergelijkt met de sessie in Groningen dan kan ik maar één conclusie trekken: Groningers zijn veel socialer dan de zgn "gezellige" Brabanders. Misschien moet Guus Meeuwis de tekst van zijn lied over zijn provincie maar eens aanpassen.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
@ Anoniem: ik ben blij dat u mij niet hoeft te adviseren.
Kaas !
Kinderen bij de show betrekken, walgelijk.
Anoniem / Bezorgde burger
@Opmerker.



Een veel gehoord geluid is dat met name jonge mannen binnenstromen. Wat is er dan verkeerd aan om te denken dat ze wellicht ook zouden kunnen gaan vechten?



In WOII gingen veel naar Engeland gevluchte Nederlands jonge mannen (weer) vechten tegen de Duitsers.



Op dit moment is mijn reactie wellicht politiek incorrect tussen al het gehuil en geaai, maar ik vrees dat een groot deel van het 'gewone volk' deze vraag ook stelt.
Andreas Firewolf
Wat me opvalt is het gebrek aan onderscheid tussen Afrikaanse en Syrische vluchtelingen.

.

De stroom Syrische vluchtelingen is eindig en er is aanzienlijke kans dat een groot deel terugkeert als de burgeroorlog voorbij is.

.

De Afrikaanse stroom is oneindig. Door bevolkingsgroei en armoede kan Afrika gemakkelijk 10 miljoen vluchtelingen per jaar 'leveren'. Een bijstands-uitkering is per maand meer dan een jaarinkomen voor de meeste Afrikanen. Is het een wonder dat de stroom Afrikaanse goudzoekers alleen maar groter wordt? En waarom zijn er politici die zelfs maar overwegen om Afrikaanse asielzoekers op te nemen? (Wellicht met uitzondering van albino-zwarten, homo-seksuelen, etcetera: mensen die persoonlijk vervolgd worden.)

.

Ik heb een beter voorstel:

Stel een Europees Vreemdelingen Legioen samen.

.

Laat Afrikaanse asielzoekers meteen voor vijf jaar tekenen en leer ze vechten.

.

Stuur ze naar Afrika om zelf orde op zaken te stellen, met steun van de EU.

.

Toen de wereld relatief rustig was, konden we ons een passivistische houding permiteren. Dat kan nu niet meer. Voorafgaande aan WO II merkten we, dat de laffe houding van Chamberlain tegenover Hitler niet werkte. Nu zien we hetzelfde. We hebben leiders als Churchill nodig, die met harde hand orde op zaken stellen. Niet alleen in Afrika, ook tegenover Assad en tegenover IS.

henk burger / burger
Ik kan me voorstellen dat burgers de slappe en domme ondoordachte houding van Rutte en zijn groep mateloos gaat irriteren en gaan afkeuren.

Ook de wijze waarop organisaties, zoals Rode Kruis, 1 tegen 100 etc. met charme offensieven proberen de Nederlanders een rad voor ogen te draaien en ons maar vooral willen laten geloven dat het allemaal zo'n vaart niet loopt met de opvang wekt een boel afgrijzen.

Natuurlijk zijn er mensen die vluchten die we horen opvang te geven.

Alleen de groep die wegloopt uit de opvang in Turkije moeten we gewoon niet accepteren in Europa.

De signalen dat het in Nederland gaat om een grote groep die geen enkele vorm van respect tonen, eisen stellen over huisvesting, onderwijs en financieel onderhouden worden en die vervolgens op hun reet gaan zitten zonder na te denken of ze in hun opvang ook maar iets kunnen bijdragen liegen er niet om.

De vechtpartijen en aanranding zijn de eerste signalen, die door de Nederlanders worden opgemerkt en die tot afkeur gaan leiden.
E. de Haan
Laten we in ieder geval zorgen dat deze mensen zoveel mogelijk zelfredzaam zijn ipv alles voor ze te gaan doen. Laat ze hun eigen eten koken, schoonmaken, wassen buitenterrein bijhouden, klusjes doen enz. enz. Dit verhoogt in ieder geval de eigenwaarde en voorkomt dat ze gaan denken dat alles wel geregeld wordt. Je eigen verantwoordelijkheid nemen blijf je zo stimuleren.

Jeannette
En laat de mensen die binnen komen ook direct weten hoe wij met elkaar omgaan. Dan voorkom je misstanden als in de supermarkt waarbij de vrouwelijke cassiere verbannen werd onder doodsbedreiging. Kan je niet leven met hoe wij in Nederland leven, dan is er maar 1 weg... De weg terug naar huis. Het is toch van de gekke dat iedereen uit Syrie en Eritrea direct een statushouder worden. Ik vindt het onbegrijpelijk. Oorlog voorbij, dan weer terug naar huis. Dat zal veel meer begrip onder Nederlander geven om mensen op te vangen dan nu het geval is. Dit kan niet zo doorgaan.
Anke
Heb vandaag in het AD het volgende artikel gelezen:

"Christenen bedreigd in azc's. Maxima krijgt toch gelijk: "de Nederlander bestaat niet (meer)". Ik ben bang voor de toekomst in Nederland.
Advertentie