of 64707 LinkedIn

Burgemeester Huizen waarschuwde eerder voor jihadgangers

De Huizer burgemeester informeerde de raad enkele malen vertrouwelijk over het overleg dat hij geregeld had over de kwestie met de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hij wilde geen paniek veroorzaken.
5 reacties

Burgemeester Fons Hertog van Huizen vroeg zijn inwoners in juli al om alert te zijn op activiteiten of gedrag van mogelijke jihadgangers in zijn gemeente. Hij verzekerde de bevolking dat hij persoonlijk alle informatie over opvallende of bijzondere dingen in wijk of straat zou bekijken.

Vervallen paspoorten
Afgelopen weekeinde pakte de politie vier volwassenen uit twee Huizer gezinnen op, omdat zij op het punt zouden staan naar Syrië af te reizen. In totaal zes kinderen zijn voorlopig voor 3 maanden ondergebracht bij pleeggezinnen. Justitie beslist binnenkort of de vier gearresteerde volwassenen in de cel moeten blijven zitten. Hun paspoorten zijn vervallen verklaard.

Geradicaliseerde moslims
Hertog hoorde eind 2013 dat Huizen met negen andere gemeenten op een lijst van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst AIVD stond. In gemeenten op die lijst zouden meer geradicaliseerde moslims wonen dan elders. Onder andere Gouda en Delft staan ook op de lijst.

Vertrouwelijke informatie
De Huizer burgemeester informeerde de raad enkele malen vertrouwelijk over het overleg dat hij geregeld had over de kwestie met de ministeries van Veiligheid en Binnenlandse Zaken. Hij wilde geen paniek veroorzaken, maar laat in juli weten dat ‘het beeld is dat een enkeling uit Huizen mogelijk verblijft in Syrië. Ik zie het nieuws en lees de verhalen. Dat baart ook mij zorgen.’ Hij wil dat Huizenaren meehelpen bij ‘een effectieve aanpak.’

Ambtsbericht
Hertog kreeg vrijdagmiddag een ambtsbericht dat de twee gezinnen wilden vertrekken. Daarop besloot hij samen met politie en justitie in te grijpen. Enkele fracties in de Huizer gemeenteraad willen weten waarom zij daar niet tijdig over zijn geïnformeerd.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door TIP! (PR-/Imagospecialist) op
Lastig he voor de politiek om te erkennen dat er iemand in de politiek al jaren roept dat het mis gaat...
Durf te erkennen dat je het als partij hebt onderschat, zou jullie sieren. Er is aan elke partij goede en minder goede zaken/uitspraken toe te schrijven. Geert, je had gelijk, stom van ons om niet oplettender te zijn en alerter te reageren, betere maatregelen ertegen te treffen, maar we gaan het nu anders aanpakken. Degenen die nog behoefte hebben om eerst het hoofd naar het oosten te buigen, aanschouw eerst het westen - waar je nu woont en leeft en van alle gemakken wordt voorzien, waar vrijheid een groot goed is, waar onderdrukking (mag ik hopen) slechts nog in de Van Dale voorkomt! Kies, maar blijf ook weg als je voor het geweer hebt gekozen! Dus; paspoort innemen en daar laten!
Door Boris (jurist) op
Mooist zou zijn weg, paspoort innemen en dus niet terug. Zitten ze daar in de tent met geweer.
Door Gerald (beleidsadviseur) op
Burgemeester heeft goed gehandeld. Terecht dat hij raadsfracties over zo'n delicate zaak niet vooraf informeert. Raadsleden kunnen nu eenmaal hun mond niet houden. Vinden zichzelf erg belangrijk, maar zijn dat in justitiële zaken helemaal niet! Spelen daarbij ook geen enkele rol.
Door Gerrie op
Lekker laten gaan. Assad weet er raad mee.
Door dimmigrant op
Gaza aan het Gooimeer, gelukkig niet mijn probleem.

Vacatures

Van onze partners