Advertentie

Burgemeester Hofland bedreigd om opvang

Als burgemeester Hofland 'wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood' staat er te lezen. Ook zijn gezin en het stadhuis zijn dan niet veilig, aldus de onbekende briefschrijver die heeft ondertekend met 'IS'. Een woordvoerster van de gemeente 'weet van de brief', maar kan er verder niets over zeggen.

15 oktober 2015

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten is met de dood bedreigd omdat zijn Overijsselse gemeente vluchtelingen gaat opvangen. In een brief aan RTV Oost die donderdag door de zender is gepubliceerd staat dat de afzender 'geen vluchtelingen in Rijssen wil hebben'.

Niet veilig
Als burgemeester Hofland 'wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood' staat er te lezen. Ook zijn gezin en het stadhuis zijn dan niet veilig, aldus de onbekende briefschrijver die heeft ondertekend met 'IS'. De politie onderzoekt de zaak. De brief is in bezit van de politie en wordt onderzocht op sporen, laat het Openbaar Ministerie weten. Volgens regionale media zijn er beveiligers in het gemeentehuis.


Respectvolle communicatie

Burgemeester Hofland heeft met verontwaardiging gereageerd op de bedreiging: 'Dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. Je mag met elkaar van mening verschillen, maar dat doen we in open respectvolle communicatie. Bedreigen is nooit een oplossing, maar creëert alleen maar spanning en zet mensen tegen elkaar op.'

Fracties achter burgemeester

De fractievoorzitters van alle partijen in de raad scharen zich vierkant achter de burgemeester. 'Wij hebben met afschuw kennisgenomen van het bericht waarin burgemeester Hofland met de dood wordt bedreigd, en waarin wordt gedreigd met een aanslag op zijn gezin en het stadhuis. Dit soort bedreigingen zijn ongehoord en horen niet thuis in een democratie.' In de afgelopen weken zijn in meer plaatsen bestuurders en volksvertegenwoordigers bedreigd wegens de voorgenomen opvang van vluchtelingen. Deze week kregen raadsleden in Rijswijk een dreigbrief vanwege de komst van een asielzoekerscentrum.


Onacceptabel

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor het asielbeleid, meldt in een reactie dat geweld of dreigen met geweld tegen bestuurders onacceptabel is. 'Bedreigingen nemen we altijd serieus.' Eerder deze week liet premier Mark Rutte naar aanleiding van de brieven in Rijswijk al weten dat mensen van mening mogen verschillen maar dat 'de grens van het dreigen met geweld nooit mag worden overschreden’. (ANP)

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gijs
Bedreigen is uit den boze en oorlogsvluctelingen moeten geholpen worden. Helaas hebben veel minder vrouwen en kinderen te lijden onder de oorlog. Het toont eens te meer aan hoe eerst politici in Den Haag ons land verkwanseld hebben aan Brussel en nu de lokale politici hierin meetrekken.

Onze zorgkosten e.d vliegen omhaag en asielzoekers krijgen alles gratis met bovendien een toelage waar menig werkende Nedelander jaloers op is.
Henk
@ Gijs Kennelijk de ontwikkelingen deze week niet gevolgd. De voorzieningen voor vluchtelingen worden al minder. Bovendien is humanitaire hulp een morele plicht en ook een kwestie van beschaving.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Agressief gedrag en het uiten van dreigementen loont kennelijk. En de burgemeesters fungeren als het hoofd van Jut. Hopelijk komt er snel rust in de tent.
Dienstbare ambtenaar / Dienstbare ambtenaar
Dreigementen zijn uit den boze. De burgemeester zegt dat we zo niet met elkaar omgaan. Maar dat argument is niet zo sterk, want als tegenstander van de instroom aan vluchtelingen waar totaal inadequaat op wordt gereageerd kun je daarvan ook zeggen, maar hé, beste overheid, zo gaan we toch niet met elkaar om. Dus bedreigen is heel fout, maar niets doen aan de instroom is ook heel fout, hoewel nog steeds geen rechtvaardiging voor een bedreiging.
Advertentie