Niet veilig
Als burgemeester Hofland 'wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood' staat er te lezen. Ook zijn gezin en het stadhuis zijn dan niet veilig, aldus de onbekende briefschrijver die heeft ondertekend met 'IS'. De politie onderzoekt de zaak. De brief is in bezit van de politie en wordt onderzocht op sporen, laat het Openbaar Ministerie weten. Volgens regionale media zijn er beveiligers in het gemeentehuis.


Respectvolle communicatie

Burgemeester Hofland heeft met verontwaardiging gereageerd op de bedreiging: 'Dit is niet de manier waarop we met elkaar omgaan. Je mag met elkaar van mening verschillen, maar dat doen we in open respectvolle communicatie. Bedreigen is nooit een oplossing, maar creëert alleen maar spanning en zet mensen tegen elkaar op.'

 

Fracties achter burgemeester

De fractievoorzitters van alle partijen in de raad scharen zich vierkant achter de burgemeester. 'Wij hebben met afschuw kennisgenomen van het bericht waarin burgemeester Hofland met de dood wordt bedreigd, en waarin wordt gedreigd met een aanslag op zijn gezin en het stadhuis. Dit soort bedreigingen zijn ongehoord en horen niet thuis in een democratie.' In de afgelopen weken zijn in meer plaatsen bestuurders en volksvertegenwoordigers bedreigd wegens de voorgenomen opvang van vluchtelingen. Deze week kregen raadsleden in Rijswijk een dreigbrief vanwege de komst van een asielzoekerscentrum.


Onacceptabel

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff, die verantwoordelijk is voor het asielbeleid, meldt in een reactie dat geweld of dreigen met geweld tegen bestuurders onacceptabel is. 'Bedreigingen nemen we altijd serieus.' Eerder deze week liet premier Mark Rutte naar aanleiding van de brieven in Rijswijk al weten dat mensen van mening mogen verschillen maar dat 'de grens van het dreigen met geweld nooit mag worden overschreden’. (ANP)