of 63966 LinkedIn

Burgemeester Haren gebruikte bevoegdheden niet goed

De gemeente Haren en de politie Groningen hebben gefaald bij het optreden van de facebookrellen in Haren. Dat concludeert de commissie Cohen.

De burgemeester van Haren, Rob Bats, heeft niet goed gebruik gemaakt van zijn bevoegdheden. Er was geen heldere strategie, de worst case scenario was niet uitgewerkt en niemand bij gemeente of politie had voldoende kennis van sociale media. Dit zijn enkele conclusies van het eindrapport van de commissie-Cohen die de Facebookrellen in Haren van september 2012 onderzocht.

Expertise halen
Het rapport ‘Twee werelden’ is zeer kritisch over het optreden van het gemeentebestuur, de politie en ook over de afhandeling door justitie.  Vastgesteld werd dat er te weinig ervaring met dit soort gebeurtenissen was in Haren, hierdoor miste de expertise bij de gemeente. Volgens Cohen had de Veiligheidsregio, met Peter Rehwinkel aan het hoofd, weliswaar geen formele rol maar had de Harense burgemeester Bats er wel zijn expertise kunnen halen. 
Verder had de gemeente Haren gebruik moeten maken van suggesties en expertise van burgers. 


Snelrecht

Na de rellen heeft ook het OM niet zorgvuldig gehandeld. Daders werden door middel van snelrecht veroordeeld, maar later bleek vaak dat die meer op hun kerfstok hadden.


Calamiteit oefenen

Aanbevelingen zijn onder meer om deze expertise te delen en ook te oefenen aangezien een calamiteit als deze overal in Nederland kan gebeuren. Hier zou een rol voor de Nationale Politie zijn weggelegd  maar ook voor de VNG, Veiligheidsregio’s en het Genootschap van Burgemeesters. 


Feestcultuur

De commissie vindt ook dat er kritisch moet worden gekeken naar de feestcultuur in Nederland. Bovendien is er duidelijkheid bij bestuurders nodig. Als er een alcoholverbod wordt afgekondigd, moet de gemeente ook zorgen dat dit wordt gehandhaafd. In Haren was alcohol op de bewuste avond verboden, maar de politie trad niet op tegen drinkende jongeren.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Er zijn nog een aantal open vragen:
a. hoe is het gesteld met de (financiële) verantwoordelijkheid van de organisator van "dit feestje" en de persoonlijke en/of groeps aansprakelijkheid van vernielers van publieke eigendommen?
b. hoe is het gesteld met de straffen die vernielers van publieke eigendommen krijgen? Zijn ze te hoog of te laag?
Kortom nog voldoende ????
Door Karel van Klaveren op
De onderzoeker (Cohen, PvdA) heeft zich keurig gehouden aan de opdracht van de Minister van Binnenlandse Zaken (Plasterk, PvdA) om de bestuurlijk verantwoordelijke van de veiligheidsregio Groningen (Rehwinkel, PvdA) uit de wind te houden.

Als dank mag Cohen 35.000 euro's op zijn privérekening bijschrijven.
Door Kees 1960 op
@ Jos Derckx

Cohen is toch echt van de PvdA.

Verder eens met uw reactie.
Door Jos Derckx (adm) op
als mislukte CDA-minister en oud-burgemeester van theedrinkend Amsterdam heeft Cohen een rapport gepresnteerd dat 2x zoveel kost als dat er geen rapport was geweest. Het papier niet waard omdat er niets mee gebeurd op die plaatsen waar het om verantwoording gaat. Duurbetaalde mensen, duurbetaald omdat er hoge verwachtingen op hen rusten, tonen eens te meer gebrek aan invoegings- en inlevingsvermogen. Dat staan de regels, zo beperkt als ze er zijn, niet toe. Waar Rutte er met een sorry vanaf komt, waarom zij ook niet. Ze maken zich nergens druk om behalve hun naam in de pers. Anders mogen ze het volgende lukratieve onderzoek niet doen. NL is onbestuurd en losgeslagen met dit soort politici en adviseurs. De burger betaalt het gela(ch)g.
Door Ad (adviseur) op
Net ook het artikel gelezen dat het merendeel van de burgemeesters tegen 100.000 + gemeenten is. Dit onderzoek legt inderdaad bloot wat iedereen al wist. Burgemeesters van dit soort kleine plaatsen zijn niet in staat c.q. hebben niet de expertise in (het gemeente)huis om slagvaardig op te treden als het er echt om gaat spannen. Waarmee niet meteen gezegd is dat (burgemeesters van) grote gemeenten dat wel zijn. Feit is dat die in ieder geval wel in staat geacht moeten worden om binnen het apparaat de benodigde deskundigheid voor handen te hebben. Dus snel doorpakken met de herindeling, hebben dit soort geldverslindende onderzoeken waarvan de uitkomst al vooraf bekend was ook niet nodig. En de communicatie binnen de driehoek verloopt effectiever als de nationale politie maar met enkele burgemeesters hoeft te schakelen.
Door flip op
Hmmm, en de media zorgen er ondertussen mooi voor dat de media prettig buiten beeld blijven door volledig te focussen op burgemeester en politie. Ik woon in Haren, en heb moeite met de manier waarop Rehwinkel buiten schot blijft en de onbeantwoorde vraag waarom die treinen maar bleven stoppen in Haren...
Door hans op
Goh wat een briljant onderzoek. Veel van geleerd. Waarom besteden we een half miljoen of meer aan een onderzoek waarvan iedereen al de uitkomsten weet? Dat die drank de oorzaak was kijk dat daar zou ik nou nooit zijn opgekomen. Vlijmscherp hoor. We hebben te veel deskundigen, te veel journalisten en te veel wijze mannen in dit land en besteden het geld aan totaal verkeerde zaken. Laat Cohen maar cursus gaan volgen hoe leid ik een politieke partij niet naar de afgrond.