of 63966 LinkedIn

Burgemeester Epe laakt regionale krant

Burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe weet dat het verspreiden van nepnieuws van alle tijden is, maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden daarvan geeft hij echter niet.

Nepnieuws verspreiden is van alle tijden, weet burgemeester Hans van der Hoeve (VVD) van de Veluwse gemeente Epe. Maar in zijn nieuwjaarstoespraak moet de regionale media het ontgelden. ‘Feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast.’ Voorbeelden geeft hij echter niet.

Mening wint van feiten
In zijn speech wijst Van der Hoeve erop dat nepnieuws zich via social media steeds sneller en breder verspreidt en moeilijker te weerleggen is. ‘Door de vaak sentimentgerichte wijze van berichtgeving door de media (feitencontrole en wederhoor worden, ook door onze regionale krant, steeds minder toegepast) is het steeds lastiger voor mensen om feiten en verzinsels van elkaar te onderscheiden’, stelt de burgervader. ‘Argwaan en wantrouwen groeien en gevoel, sentiment en mening winnen het steeds vaker van de feiten. We hebben dat het afgelopen jaar bij een aantal onderwerpen die in onze gemeente speelden en waar behoorlijk reuring over ontstond, als gemeentebestuur nadrukkelijk ervaren.’

Geen voorbeelden
Nu kennen we wel meer mensen die zonder onderbouwing hard nieuws tot nepnieuws uitroepen, dus dat vraagt om voorbeelden, maar burgemeester Van der Hoeve gaat niet in op dat verzoek, laat een woordvoerder weten. ‘De voorbeelden zijn gemakkelijk te herleiden naar politiek-gevoelige dossiers, betrokkenen en bepaalde journalisten. Dat communiceert de burgemeester liever niet via landelijke media, maar naar die mensen zelf.’ We moeten de toespraak ‘in het perspectief van de lokale setting’ zien. ‘Die journalisten waren aanwezig. Het is geen landelijke oproep.’ De oproep die de burgemeester wel wilde doen is om de fatsoensnormen in het publieke debat in acht te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Wildeboer (Raadslid) op
Meneer De Niet komt net als de burgemeester met een bewering (hij ziet “een trend”) zonder die te onderbouwen. Nepnieuws lijkt me.
Door Pieter op
En weer een VVD'er....
Door Frans Fakkers (nvt) op
Wie beweert, moet bewijzen. En anders niks zeggen.
Door J. de Niet (fin. adv.) op
In de rechtszaal heb je recht op hoor en wederhoor. Dit fundamentele beginsel geldt echter niet voor de nieuwsgaring. Niet voor niets luidt een eeuwenoud spreekwoord "kranten en almanakken zijn leugenzakken". In onze regio is de krant een commercieel bedrijf dat draait om abonnees en advertentie-inkomsten. Het nieuws moet dan smeuig gebracht worden en de overheid is een open schiettent. Niet vreemd dat de gemeente dus persberichten gaat opstellen om hun kant van de zaak te belichten. Wel zie ik een trend dat de oppositie nepnieuws gebruikt om "vragen" te stellen en daar dus ook weer het nieuws mee haalt zodat het een zichzelf versterkend effect krijgt. De burger begrijpt er inderdaad af en toe niets meer van want is niet of nauwelijks in staat om feiten en fictie van elkaar te onderscheiden.
Door Spijker (n.v.t.) op
Bij de VVD is alles wat niet in het straatje past al gauw nepnieuws. Van der hoeve blaast derhalve niets anders dan gebakken lucht.