of 59147 LinkedIn

Burgemeester Eberhard van der Laan legt werk neer

Locoburgemeester Kasja Ollongren neemt zijn taken voorlopig waar. Van der Laan (62) heeft longkanker. Zijn gezondheid ging de laatste tijd zienderogen achteruit. Nadat hij in januari had bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef hij nog aan als burgemeester.
2 reacties

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft zich ziek gemeld. Hij heeft maandag van zijn artsen te horen gekregen dat hij is uitbehandeld, zo schrijft hij in een brief aan alle Amsterdammers.

Ongeneeslijk ziek
Locoburgemeester Kajsa Ollongren neemt zijn taken voorlopig waar. Van der Laan (62) heeft longkanker. Zijn gezondheid ging de laatste tijd zienderogen achteruit. Nadat hij in januari had bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek was, bleef hij nog aan als burgemeester.

 

Gezin
Volgens een woordvoerder van Van der Laan wil de burgemeester zich de komende tijd op zijn gezin richten. 'Het was een groot voorrecht burgemeester te zijn van de mooiste en liefste stad van de wereld. Ik dank u voor het in mij gestelde vertrouwen, voor uw betrokkenheid en voor alle steun en tegenspraak die ik de afgelopen zeven jaren van u heb gekregen.’ Hij besluit zijn brief met de woorden: 'Zorg goed voor onze stad en voor elkaar. Vaarwel, Eberhard van der Laan.’

 

Steun
Van der Laan volgde in 2010 Job Cohen op als burgemeester van de hoofdstad. Het ambt beviel hem zo goed, dat hij vorig jaar tekende voor een tweede termijn. De burgemeester werd de afgelopen maanden overstelpt met steunbetuigingen uit de stad. Van der Laan schrijft in de brief verder nog dat hij daar veel aan heeft gehad.

Advocaat

De in Leiden geboren politicus studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en sloot de studie in 1983 cum laude af. Hij ging als advocaat aan de slag en was in 1992 medeoprichter van een eigen advocatenkantoor, Kennedy Van der Laan. Sinds 1976 is hij lid van de PvdA en in de jaren tachtig was hij politiek assistent van de Amsterdamse wethouder Jan Schaefer. Tussen 1990 en 1998 zat hij voor de PvdA in de raad van Amsterdam. In 2008 volgde hij Ella Vogelaar op als minister voor Wonen, Wijken en Integratie.


Verdrietig

Premier Mark Rutte noemt het vertrek van de Amsterdamse burgemeester 'heel verdrietig nieuws'. Rutte stelt Van der Laans 'moed en openheid' te bewonderen. 'Hem laten weten dat NL meeleeft met hem en zijn gezin', schrijft de premier op Twitter. Ook andere politici reageren bedroefd op het nieuws. 'Wat zijn we trots op hem', schrijft mede-PvdA'er en minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk. D66-voorman Alexander Pechtold noemt Van der Laan 'een gedreven bestuurder en prettig mens!' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
Volgens Wikipedia komt hij uit Rijnsburg (thans Katwijk) en ging op voortgezet onderwijs in Leiden.
Na de affaires Elastiek en El Thee mag los van het menselijk leed, toch ook het functioneren daarin niet onbesproken blijven.
Door Carol op
Quote Elsevier: "Zijn beslissing om het werk neer te leggen is even pijnlijk als begrijpelijk. Maar in democratisch opzicht is zij een opluchting".