of 59185 LinkedIn

Burgemeester Boxmeer betreurt verloren stemmen

Burgemeester Karel van Soest van gemeente Boxmeer betreurt de 7600 stemmen die verloren zijn gegaan bij het tellen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Hij noemt de fout in een systeem en een menselijke fout die eraan voorafgingen zeer pijnlijk.

Burgemeester Karel van Soest van gemeente Boxmeer betreurt de 7600 stemmen die verloren zijn gegaan bij het tellen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Hij noemt de fout in een systeem en een menselijke fout die eraan voorafgingen zeer pijnlijk. 

Niet alle partijen meegeteld
'Het is zeer pijnlijk dat door een fout in een systeem en menselijke fout het zo mis is gegaan met 7600 stemmen uit onze gemeente tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. Ondanks dat vanuit gemeente Boxmeer alles keurig was aangeleverd, is op het hoofdstembureau in Den Bosch een fout gemaakt. Hierdoor is een groot deel van de stemmen uit onze gemeente verloren gegaan, omdat alleen de stemmen op VVD, PvdA, PVV en SP uit de gemeente Boxmeer zijn ingevoerd in het systeem', zo legt de burgemeester in een reactie uit.


Geen andere zetelverdeling

Van Soest noemt het een geluk bij een ongeluk dat er zonder de fout geen andere zetelverdeling is geweest in de Tweede Kamer. 'Blijft van kracht dat dit nooit had mogen gebeuren omdat in onze democratie elke stem telt en we ervan op aan moeten kunnen dat deze ook daadwerkelijk wordt geteld. Ik betreur het dan ook ten zeerste dat voor een deel van u, uw vaak weloverwogen stem, verloren is gegaan.'  Van Soest schrijft dat alles in het werk wordt gesteld om in de toekomst fouten te voorkomen. 'Burgemeester Rombouts van Den Bosch heeft mij zijn welgemeende excuses aangeboden en bij deze breng ik deze graag over aan alle inwoners van wie de stem niet is geteld.'

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Wim Vreeswijk. Typisch een PVV-stemmer...
Door Heukers op
@Wim Vreeswijk: Beter het artikel lezen in plaats van je onderbuik laten spreken...
Door H. Wiersma (Gepens.) op
Gauw weer overschakelen op de computer. Dan worden er tenminste minder fouten begaan!
Door Jan op
Correctie op mijn slordig typewerk: aanmelige= eenmalige. En pist=post. En nee, dit kan bij digitaal stemmen niet gebeuren. Daarbij zet je slechts een vinkje.
Door Jan op
Kortom: voer snel het digitaal stemmen in met je DigiD plus een aanmelige code die je per pist van je gemeente krijgt.
Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Dat waren zeker PVV-stemmen.....
Door henk eleveld (adviseur) op
Als sprake is van een fout in een systeem, dan ben ik wel erg benieuwd naar dat systeem. Je gaat bijna vrezen dat zo'n fout vaker kan zijn gemaakt?
Door Lezer (Teller) op
Wat zou de OVSE hier van vinden? Die vond de biljetten ook al (terecht) niet te hanteren. Er moet iemand heel erg niet opgelet hebben met alle checks en dubbelchecks in het telproces.
Door K. de Beer (adviseur) op
Onbegrijpelijk dat dit kon gebeuren. Systeemfout en invoerfout. Kan ik me iets bij voorstellen. Maar het missen van die 7600 stemmen zou normaal gesproken toch opgevallen moeten zijn? Een monteur verliest wel een moertje maar geen baco! En is het ook geen kwestie van het toepassen van boekhoudkundige principes zoals de vierkantstelling? Ik ben bang dat heel veel mensen het overzicht van waar ze mee bezig zijn, kwijt zijn. Doorknede vakspecialisten tref je steeds minder bij de gemeentelijke overheid, wel steeds meer procesgerichte medewerkers. Daar wil snelheid van handelen en het einddoel er wel eens voor zorgen dat het kwalitatief erg onder de maat is.