of 63908 LinkedIn

Burgemeester biedt excuses aan voor asbestflats

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft zijn excuses aangeboden aan de bewoners die geëvacueerd moesten worden uit hun woning wegens asbest.
Reageer

Burgemeester Aleid Wolfsen heeft dinsdagmiddag namens de gemeente Utrecht zijn ,,welgemeende excuses'' aangeboden aan de bewoners van de wijk Kanaleneiland die in juli hun woningen moesten verlaten toen in hun flats asbest werd aangetroffen. Dat deed hij bij het in ontvangst nemen van het onafhankelijke onderzoeksrapport van oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen naar de asbestaffaire.

Grootschalige evacuatie onnodig
Die had als belangrijkste conclusie dat achteraf gezien de grootschalige evacuatie van de woningen helemaal niet nodig was. Naar aanleiding daarvan richtte Wolfsen zich tijdens zijn eerste reactie op de aanwezige bewoners. ,,De gezondheid van u was voor ons altijd het leidende criterium. Daarom namen we het zekere voor het onzekere. We realiseren ons dat dat zeer ingrijpend voor u is geweest en betreuren dat er grote onrust is ontstaan tijdens de ontruiming. Dat spijt ons oprecht.''


Kritiek crisisorganisatie

De gemeente komt later deze week nog met een officiele reactie op het onderzoek en gaat in gesprek met bewoners en de gemeenteraad. Ook gaf Wolfsen aan kritisch te gaan kijken naar de eigen crisisorganisatie.


Bewoners voelen zich bevestigd

De bewoners van de Utrechtse wijk Kanaleneiland voelen zich vooral bevestigd in de harde conclusies van het onafhankelijke onderzoeksrapport over de asbestaffaire van afgelopen zomer, dat oud-commissaris van de Koningin Geert Jansen dinsdag presenteerde in Utrecht.


Gebrek aan communicatie

,,Vooral het gebrek aan communicatie herken ik heel erg", zegt bewoonster Eva Boele, die samen met een aantal andere wijkbewoners bij de presentatie aanwezig was. ,,Ik keek uit het raam en zag mensen met koffers lopen. Ik wist niet wat er aan de hand was. Pas op de televisie hoorde ik wethouder Gilbert Isabella vertellen dat we weg moesten. Dat dit nu erkend is geeft een fijn gevoel."

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.