of 65101 LinkedIn

Burgemeester Bats van Haren stapt op

De burgemeester van Haren, Rob Bats, stapt op nadat er forse kritiek op zijn handelen is geweest tijdens de facebookrellen.
4 reacties

Burgemeester Rob Bats van Haren neemt ontslag. Bats moest zich dinsdagavond verantwoorden in de gemeenteraad voor zijn optreden ten tijde van de 'Facebookrellen'. Aan het einde van zijn verklaring maakte hij bekend per 1 april ontslag te nemen.

Conclusie al getrokken

Bats had het rapport vorige week woensdag al in handen en had ,,er toen geen goed gevoel over.'' ,,Ik had toen mijn conclusie al getrokken'', aldus de burgemeester, die echter tot dinsdag wilde wachten om in de raad verantwoording af te leggen.


Draagvlak

,,Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben'', verklaarde Bats. ,,Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester.''


Toon van het rapport

De toon van het vorige week gepresenteerde rapport van een commissie onder leiding van Job Cohen over de rellen viel Bats tegen. ,,Die lag meer bij de burgemeester dan ik had gedacht.''

Ook baalt hij van een aantal conclusies uit het rapport. ,,Ik wijs de conclusies niet af maar stel ze wel ter discussie voor alle burgemeesters die in de toekomst verstrikt dreigen te raken in het net van taken, rollen en bevoegdheden.''
 
Opnieuw GRIP 3 

Zo zou Bats in deze situatie opnieuw GRIP 3, een alarmfase waardoor er meer hulpdiensten opgetrommeld kunnen worden, afgeven. Het rapport stelde juist dat die maatregel complicerend en verwarrend werkte. Duidelijk was dat de veiligheidsregio niet bereid was zonder GRIP 3 meer mensen in te zetten, aldus de burgemeester. Ook gaf Bats nogmaals aan dat hij dacht dat er 250 man mobiele eenheid beschikbaar was, iets wat achteraf niet zo bleek te zijn.


Meedenken over oplossing

Bats gaf in zijn verklaring meermaals aan beschikbaar te zijn voor Haren en andere gemeenten om mee te denken over de oplossing voor de problemen waar hij tijdens de rellen tegenaan liep. ,,De leerervaringen van Haren zullen we in alle gemeenten moeten toepassen, en samen met de aanbevelingen zullen alle betrokken instanties in Nederland stappen moeten zetten.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G.G. (Prive) op
Een VVD-er die wel van een 1 april grap houdt...
Door Hannes Haganum (Overheidsdienaar) op
Het opstappen van burgemeester Bats vind ik wel integer, maar het neemt de oorzaak niet weg. Het lokaal bestuur is vaak van een onthutsend amateuristisch niveau, vol roddel en achterklap. Enkele dagen voor de rellen rolde het gemeentebestuur nog vechtend en ruziemakend over straat en offerde een goede collega-wethouder op die een zakelijker besturrsstijl had dan de rest. Burgemeester Bats zegt nu feitelijk: 'Bekijken jullie het maar'. In dat licht bezien kan ik hem geen ongelijk geven.

Door flip op
In dit geval is de zwartepiet echt bij de verkeerde man terechtgekomen. Ik weet er zo twee die de eer beter aan zichzelf hadden kunnen houden - het hoofd van de veiligheidsregio (Rehwinkel) en het hoofd van de politie (Dost), maar die blijven, merkwaardig genoeg, volledig uit de wind. Net als de media overigens, die volledig focussen op de rol van burgemeester en politie. Netjes dat Bats de eer aan zichzelf hield, maar zonde dat Barbertje zo nadrukkelijk moest hangen. Bats als zondebok, dat is me iets te gemakkelijk.
Door pmdegoede (nvt) op
Tja, opstappen voordat de verantwoordingsdiscussie begint. Bats had laten weten de unanieme steun van de raad te willen hebben, kennelijk is hem tevoren duidelijk geworden dat dat niet het geval zou zijn. Weer geen feest voor de lokale democratie.

Vacatures

Van onze partners