of 59250 LinkedIn

Burgemeester baalt van onderhandeling met COA

De burgemeester is de afgelopen dagen bedreigd en uitgescholden om de komst van het azc in Otterlo. De 2400 inwoners van Otterlo vinden zeshonderd asielzoekers in hun dorp te veel.
3 reacties

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede ‘baalt’ ervan dat hij niet harder met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft onderhandeld over de omvang van een asielzoekerscentrum in Otterlo. Volgens het COA is het voormalige vakantiepark pas rendabel als azc als er plaats is voor zeshonderd vluchtelingen. Van der Knaap denkt nu dat hij zich te makkelijk heeft laten verleiden.

Boze burgers
Dat zei de woordvoerder van de burgemeester dinsdag in een reactie op uitlatingen van Van der Knaap in De Gelderlander. De burgemeester is de afgelopen dagen bedreigd en uitgescholden om de komst van het azc in Otterlo. De 2400 inwoners van Otterlo vinden zeshonderd asielzoekers in hun dorp te veel. Ze zijn ook boos dat de gemeente het dorp vorige week overviel met het nieuws, toen er na maanden onderhandelen een overeenkomst was gesloten met het COA en de eigenaar van het leegstaande vakantiepark. Volgens Otterlo zijn er in Ede andere en geschiktere locaties voor zo'n groot azc, maar volgens de gemeente niet.

Heftige reactie
Van der Knaap is ‘geschrokken’ van de heftigheid van de reacties, zegt hij. ‘We hebben niet ingeschat dat de emoties zo hoog op zouden lopen. Het is ook een signaal naar Den Haag: er is te weinig draagvlak voor zulke grote opvanglocaties.’ Woensdagavond praat de gemeente met de dorpelingen. De bijeenkomst is alleen toegankelijk voor mensen die een uitnodiging kunnen tonen. Het azc moet begin volgend jaar klaar zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Frank van Oosten op
De ware schuldige aan de nu ontstane onrust is natuurlijk het kabinet met staatssecretaris Dijkhoff in het bijzonder. Die flikkerde het hele vraagstuk van de opvang van vluchtelingen en migranten in 1x over de schutting op het erf van de gemeenten. Daarbij wel onvoorwaardelijk het COA steunend, zodat die de AZC's bij de gemeenten door de strot kan duwen. Want draagvlak bij de bevolking, daarvoor moet je niet bij de COA zijn.
Door willem van der vaart op
Een beetje een flauwekulreactie van burgemeester Van der Knaap. Los van het feit dat ik bedreigingen en dergelijke aan zijn adres en richting bestuurders ten zeerste afkeur, vind ik dat burgemeester Van der Knaap en consorten dit soort heftige reacties zelf veroorzaken. Steeds worden er dorpsgemeenschappen letterlijk 'overvallen' door, vaak al genomen besluiten, van gemeentebesturen om opvang in een dorpsgemeenschap te realiseren. Informatieavonden zijn dan een slecht doekje voor het bloeden. Een dorpsgemeenschap krijgt zo het gevoel dat, wat haar mening ook is, dat voor een gemeentebestuur feitelijk niet relevant is. Besluiten worden 'over hun hoofden heen' genomen. Vind je het dan gek dat de emoties hoog oplopen?
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
Het is natuurlijk allereerst verbazingwekkend dat een burgemeester kennelijk zo slecht op de hoogte is van wat er leeft in z'n gemeente. En als hij niet zelf weet wat er leeft, dan had hij op z'n minst op één van z'n wethouders moeten kunnen rekenen, of op z'n ambtenaren.

Maar daar zit nou net het andere probleem van Van der Knaap: z'n wethouder op dit vlak is aangeschoten wild wegens een disfunctionerende sociale werkplaats. En z'n ambtenaren houden zich voornamelijk bezig met de metropool Ede, en niet met de kneuterige buurtdorpjes.

Dat had Van der Knaap kunnen voorkomen als hij de discussie met de bevolking in het openbaar gevoerd had: die bevolking heeft niets tegen vluchtelingenopvang (er zijn er een paar honderd probleemloos tijdelijk opgevangen in Ede). De bevolking heeft moeite met de grote aantallen. Maar de discussie in het openbaar voeren is wat lastig voor de man voor wie het woord "stiekem" lijkt uitgevonden.

En vergeet niet: de onverkozen Van der Knaap heeft nooit lekker gelegen in Ede, z'n klokkeluidersverleden blijft hem achtervolgen.

Waar Van der Knaap van zou moeten schrikken is zijn eigen onvermogen.