of 59345 LinkedIn

Burgemeester Aboutaleb ernstig bedreigd

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt al anderhalve week extra beveiligd vanwege een ernstige doodsbedreiging. Onder meer op het stadhuis is zichtbaar meer beveiliging aanwezig.

De Rotterdamse burgemeester Aboutaleb wordt al anderhalve week extra beveiligd vanwege een ernstige doodsbedreiging. Onder meer op het stadhuis is zichtbaar meer beveiliging aanwezig. 

Pegida

De doodsbedreiging kwam op donderdag 14 juni binnen na een raadsdebat, meldt de NOS. De burgemeester vertelde over de bedreiging in het NOS-WK-programma Studio Rusland. ,'Het was naar aanleiding van een debat met DENK over Pegida. Ik had besloten Pegida niet te verbieden maar gewoon te laten demonstreren. En diezelfde middag liep er een ernstige doodsbedreiging binnen.'

Giftige boodschap

De anti-islamgroep Pegida wilde tijdens het avondgebed bij de Laleili-moskee in Rotterdam-Zuid varkensvlees gaan roosteren. Uiteindelijk werd de demonstratie door de groepering zelf afgeblazen. Diverse steden hadden soortgelijke demonstraties verboden. Aboutaleb koos ervoor dit niet te doen. Na afloop zei hij het jammer te vinden dat Pegida uiteindelijk de boodschap niet heeft kunnen uiten, want hoe verschrikkelijk hij de boodschap ook vindt, de vrijheid vindt hij een groot goed. Vooral moslimjongeren haalden hard uit naar Aboutaleb toen Pegida van de demonstratie afzag. 'Dat de boodschap niet geuit is, is eerder een teken van intolerantie dan een teken van overwinning.’ En: 'Rijkdom voor onze stad en voor de democratie is dat ook giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden.'

Turkse hoek
Aboutaleb zei ook moreel en religieus onder druk te zijn gezet om de demonstratie te verbieden. Hij doelde daarmee op de Turkse minister van Europese zaken die hem de les las en vraagtekens plaatste bij zijn islamitische identiteit. Bronnen zeggen tegen de NOS dat de bedreiging waarvoor hij nu extra besdherming krijgt eveneens uit Turkse hoek kwam.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Aboutaleb is een dappere, principiële man. Ik word er misselijk van mensen die hem met de dood bedreigen word en ik word ook misselijk van personen die bij een moskee varkensvlees willen gaan roosteren. Dat had je van mij best mogen verbieden want daarmee heeft Pegida zich definitief buitenspel gezet.
Door P.J. Westerhof LL.M MIM op
Te triest voor woorden.
Poten af van Aboutaleb!

Aboutaleb treft feilloos de essentie van het grondrecht van vrijheid van meningsuiting.
Zoals Mike Godwin - van de Electronic Frontier Foundation - eens omschreef : "The 1st amendment is to protect offensive speech, since no one wants to forbid the other kind."