of 64120 LinkedIn

Burgemeester: aanval is gevolg gebrek aan regie

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden zijn vrijdagavond uiteindelijk elf mensen opgepakt nadat ze het gebouw hadden bestormd.
8 reacties

Deze aanval op vluchtelingen is het gevolg van gebrek aan regie bij de aanpak van het vluchtelingenprobleem. Dat concludeert burgemeester Victor Molkenboer van Woerden zaterdag in reactie op de bestorming door ongeveer twintig aanvallers met zwaar vuurwerk en eieren op een vluchtelingenopvang in zijn plaats.

Nu pas reageren
'Ja, het is het gevolg van regie van niemand, ook niet in Den Haag', concludeert hij. 'De regie heeft tot vrijdag heel erg ontbroken. Pas vrijdag is er vanuit Den Haag een begin aan een richting gegeven. We wisten afgelopen maand al dat we met vluchtelingen geconfronteerd zouden worden. Nu het zover is, gaan we pas reageren.' Premier Mark Rutte heeft Molkenboer kort gebeld over de gebeurtenissen in Woerden. 'Hij heeft zijn afkeer over de situatie geuit', zegt de burgemeester. 'Ik heb hem gezegd dat het zaak is om in Nederland richting te geven aan een oplossing.'


Traumatisch

Molkenboer benadrukt dat de vluchtelingen uit Syrië er niet voor niets zijn. 'Het land ligt in puin, er valt daar niet meer te leven.' Toch ziet niet iedereen dat zo. De burgemeester kreeg verschillende mailtjes. Een van deze boodschappen bevatte de tekst: 'Geweldige aanval op de vluchtelingen, want de politiek durft het niet te zeggen.' De aanval is traumatisch voor de aanwezige vluchtelingen geweest. zei Molkenboer. 'Het heeft een enorme impact voor de vluchtelingen gehad. Het roept traumatische ervaringen bij ze op.' Molkenboer sprak vrijdagavond nog met betrokken vluchtelingen.


Bestormd

Bij de noodopvang voor vluchtelingen in Woerden zijn vrijdagavond uiteindelijk elf mensen opgepakt nadat ze het gebouw hadden bestormd. De verdachten zijn tussen 19 en 35 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht. Zo'n twintig mensen met bivakmutsen bestormden het sportcentrum Snellerpoort, waar sinds woensdag 148 vluchtelingen, onder wie 51 kinderen, worden opgevangen. Ze gooiden vuurwerkbommen (nitraatbommen) en eieren en duwden hekken omver, aldus de burgemeester. Het vuurwerk werd naast de hal gegooid. In de hal waren vluchtelingen. Ze komen met name uit de oorlogsgebieden in Syrië. De vluchtelingen konden de harde klappen horen maar niets zien. Omdat ze geen Nederlands spreken, ontstond binnen verwarring.

Gecoördineerde aanval

Het ging volgens de burgemeester om een gecoördineerde aanval van mensen die in het zwart waren gekleed en bivakmutsen droegen. Hij wil niet spreken van een aanslag. Er vielen volgens de burgemeester geen gewonden. De aanval duurde ongeveer twintig minuten. 'De politie was snel ter plaatse en kon daardoor adequaat ingrijpen', stelt Molkenboer. Daarom konden er elf worden opgepakt. Er was op het moment van de aanval beveiliging bij de opvang. De verdachten zullen volgens de burgemeester in elk geval 'dit weekeinde nog wel even vast blijven zitten'.

Beveiliging opschroeft

Molkenboer benadrukt dat er vooraf geen concrete aanwijzingen waren voor dit incident. 'Anders hadden we wel ingegrepen.' Inmiddels is de beveiliging opschroeft, maar die beveiliging was vrijdag ook al aanzienlijk, laat de burgemeester weten. 'Wat er hier is gebeurd is onacceptabel, niet te aanvaarden', benadrukt Molkenboer. 'Ik ben zeer teleurgesteld. Ik wil wel nog zeggen dat het grootste deel van de inwoners van Woerden achter de beslissing voor opvang staan en veel inwoners hebben de vluchtelingen ook geholpen.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk bongers (burger) op
Frappant dat de mensen die in Woerden aan het gooien zijn "tuig" genoemd worden en dat de vluchtelingen die zich misdragen gepamperd worden.
Dit is rechtsongelijkheid en oogt op zijn minst discriminatoir.

Overigens keur ik de actie van de "gooiers" in Woerden niet goed en vind ik dat hier het OM moet optreden.
Dit overigens ook naar vluchtelingen die zich in ons land misdragen.
Ze worden opgevangen. Misdragen betekent voor mij vertrekken. Ze maken met hun misdragen duidelijk geen respect te hebben voor onze samenleving en voor mij kunnen ze daar dan ook geen deel van uitmaken.
Door blue sky op
Sinds wanneer komen Syrische vluchtelingen uit Afrika, het zal Molkenboer worst wezen, die huilt braaf mee met de linkse wolfjes.
Door Krelis op
@Hoekstra: Wat u zegt, gooien met vuurwerkbommetjes en eieren. Kwajongenswerk, meet was het niet. Zelfs PvdA-leider Samsom ging in zijn Greenpeacetijd heel wat verder.
De reacties van de regering is overigens weer tekenend: ontoelaatbaar, zegt bv. Minister Plasterk. Die zelf trouwens als student ook eieren gooide tijdens de kroning van Beatrix. Met bivakmuts, want dat ging in 1980 niet anders.
Ofwel, de hypocrisie viert weer hoogtij.
Door JeTe op
De gebroeders De Witt met dubbel 't', welteverstaan. Johan en Cornelis, om nog preciezer te zijn.
Door JeTe op
Zou men in Den Haag eigenlijk nog wel beseffen hoe gevaarlijk volkswoede is? De gebroeders De Wit weten er alles van. Zij negeerden hardnekkig het (om Oranje-roepende) volk, toen het land met de ondergang werd bedreigd.
Ook nu weer wordt het volk letterlijk(!) uitgelachen door de Tweede Kamer.
Het zijn maar gevaarlijke tijden.


Door Peter de Pagter op
De burgemeester van Woerden is primair verantwoordelijk voor de veiligheid van zijn ingezeten, dus inclusief die van de vluchtelingen die in zijn gemeente te gast zijn. Nu hij meent dat hij de regie over de veiligheid niet kan garanderen, is er maar een weg: direct zijn functie ter beschikking stellen. De commissaris kan dan op zoek naar iemand die zich wel wil inspannen voor de veiligheid.
Door Hoekstra (adviseur) op
@Krelis: bedoel je nou dat wat Molkenboer gedaan of nagelaten heeft een vrijbrief is voor 20 mensen om gehuld in bivakmutsen (!) andere mensen met eieren en vuurwerkbommen de stuipen op het lijf te jagen.
Door Krelis op
Al eerder waren er in Woerden heftige protesten tegen de opvang van grote aantallen asielzoekers. Deze burgemeester - die zegt met de tegenstanders in besprek te gaan, maar dat niet doet -had dus bewaarschuwd kunnen zijn.
http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1380074
Maar Molkenboer is een zwakke bestuurder die zijn benoeming slechts te danken heeft aan vriendjes in de politiek. Nu zie je wat er van komt.