Bruls mist centrale aansturing coronacrisis

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, mist een centrale aansturing van de coronacrisis in Den Haag. Hij vindt het niet goed dat er telkens door verschillende ministeries iets gezegd wordt over maatregelen die genomen zijn of worden.
Twee voeten
‘Het draagvlak voor maatregelen is bij een groot deel van de bevolking het grootst als ze het gevoel hebben dat de overheid met twee voeten op de grond staat, standvastig is en niet met verschillende monden spreekt. Mensen willen crisisbestrijders met een plan en consequent gedrag.’
Kraakhelder
In een interview met De Gelderlander vergelijkt Bruls donderdag de crisisaanpak van een gemeente met die van het kabinet. ‘Bij een gemeente in crisistijd is het kraakhelder: de burgemeester staat bovenaan. Het is niet denkbaar dat een wethouder zich ineens met van alles rond de crisisaanpak gaat bemoeien. Maar wat zag je bijvoorbeeld bij de kabinetsaankondiging van de harde lockdown vorige week? Het ministerie van Economische Zaken ging op eigen houtje de regels voor de winkels aanpassen. En dat moest weer teruggedraaid worden. Daarom ging het niet goed.’
Moeilijke winter
Bruls verwacht dat Nederland door de coronacrisis ‘een moeilijke winter’ zal doormaken. ‘In september zagen deskundigen de tweede golf al aankomen, maar toen was er echt geen draagvlak om al in lockdown te gaan. Nu zitten we in de tweede golf en nu moet het. Perspectief geven is soms ook duidelijk zijn over wat er niet gelijk gaat gebeuren. Beter een langere periode van duidelijkheid, maar streng, dan steeds wisselende maatregelen.’ (ANP)
Reactie op dit bericht
Na de crisis is het tijd voor openbare evaluatie, daar moet eenieder publiekelijk zijn zegje kunnen doen en dan kunnen we er allemaal van leren. Maar nu even niet, dat draagt alleen maar bij aan nog meer verdeeldheid.
Dit gedrag van een ambtsdrager helpt niet als je probeert een heel land verenigd te krijgen achter een aanpak. Als iedereen die aanpak nu gewoon steunt en naleeft, is ook snel en eenduidig meetbaar of die moet worden bijgesteld. Dat lukt nu niet omdat iedereen letterlijk of figuurlijk zijn eigen feestje viert en er ook nog burgemeesters zijn die kritiek uiten op het orgaan dat het juist in deze tijden van vertrouwen moet hebben. Inhoudelijk is er vast vanalles aan te merken op de aanpak zelf, maar laat de ventilatie van de onvrede a.u.b. over aan de inwoners en bedrijven van dit land.
en kerkdiensten mogen in kerken gehouden worden, maar omdat advies is dat niet te doen, spreekt men er schande van als er toch kerkdiensten in kerken gehouden worden en ben je coronahufster als je naar de kerk gaat.