of 59123 LinkedIn

Bruls: 'Meer vaart maken met asielopvang'

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, pleit voor gedecentraliseerde opvang maar vooral voor het bieden van perspectief.
8 reacties

Er moet meer vaart komen in de opvang van vluchtelingen. Er zijn nog veel gemeenten die geen opvang leveren maar dat wel willen. Dat moet dus snel worden geregeld want het kan plekken opleveren. Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen zei dat zondag in het debatprogramma Buitenhof.

Perspectief bieden

Hij pleit voor gedecentraliseerde opvang maar vooral voor het bieden van perspectief. Binnen Bruls' gemeente hebben nu 3000 mensen onderdak in tentenkamp Heumensoord. Volgens de burgemeester is het beleid rond de opvang in Nederland nogal tweeslachtig. 'Het Haagse debat gaat heel erg over hoe je de grenzen beheerst. Maar wat doe je met die mensen die hier zijn? Laat je die zo de nacht doorbrengen in een tochtige schuur?'


Bedreigde vluchtelingen

Ook in Nijmegen zijn enkele bedreigde vluchtelingen elders apart opgevangen, vertelde Bruls. Het gaat dan om vrouwen, christenen en homoseksuelen. 'In het uiterste geval, als het niet anders kan.'


Weerstand

Het apart onderbrengen van bedreigde homo's stuit bij velen op weerstand, onder meer bij de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb en staatssecretaris Klaas Dijkhoff. Tegenstanders vinden dat aparte opvang stigmatiserend kan werken en dat het een slecht signaal afgeeft. Bovendien zouden de daders er niet mee weg mogen komen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Relevante Parlementaire Dossiers

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Michael op
Al die CDA-burgemeester, die willen Merkeltje spelen.
En de PvdA-bestuurders zitten in de tang van Samsom's 200.000.
Deze asielcrisis leert dat je als burger maar het best een liberale burgemeester kunt hebben (VVD of D66).
VVD-er Ton Baas van Midden-Drente (Oranje) is lichtend voorbeeld in deze. Die durfde zelfs eigen partijgenoot Staatssecretaris Dijkhoff te weerstaan !
Door H. Wiersma (gepens.) op
Het apart onderbrengen van bedreigde homo's e.d. lijkt mij juist een prima oplossing voor de problemen in sommige AZC's. Van vluchtelingen met een cultuur die meer dan een halve eeuw achter ligt op de onze kan je niet verwachten dat zij die inhaalrace binnen enige jaren hebben volbracht. Uiteraard ondertussen wel via voorlichting over de westelijke cultuur het tij zien te keren.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@ Ikbenhierniet... (Ambtenaar) op 7 maart 2016 10:10. Toen ik uw bijdrage las, dacht ik heel kort: waar is hij/zij dan wel?Met zalvende woorden schieten we niets op. Las net op Nu.nl dat Turkije nog meer geld en snelle toetreding wil alsmede visumvrij voor alle Turken. Er zijn nu meer Turken in Europa dan in het Europees geacht deel van Turkije aan de Bosporus. Als we die, ze zijn geen vluchtelingen o.i.d., nu eens allemaal terug zouden sturen dan krijgen we ruimte om asieleisers op te vangen. In tijden van nood moet je hard optreden; dat doen de burgemeesters ook maar enkel naar hun autochtone bevolking toe..
Door joschke op
@Ikbenhierniet... de taak van een burgemeester ligt primair bij de bevolking van zijn stad en niet bij het vluchtelingenbeleid. Er zijn al te weinig woningen (Pechtold vindt het prima als Nederlanders langer moeten wachten op een huurwoning) en te weinig banen. Hand de Boer van de werkgevers wil de werknemers en de zzp'ers al tegen elkaar uitspelen door banen te creëren voor vluchtelingen die zo goed inpasbaar zijn op de Nederlandse zouden zijn op de Nederlandse arbeidsmarkt. Ze spreken geen Nederlands en wat een universiteit in het buitenland heeft soms het nivo van een MBO in Nederland.

Als ik op de tv hoor dat Syriërs hier gelijk een huis en een inkomen verwachten en als dat niet gelijk gebeurt dan weer terug willen dan valt het nog wel mee. Daarnaast is Turkije een veilig land... Dus ja. de burgemeester van Nijmegen heeft aan de roem geroken terwijl hij er is voor de burgers van zijn eigen stad.

Dus uj denk dat @ikbenhierniet naief is zoals de burgemeester van Nijmegen...
Door Stils op
Meer vaart maken betekent meer instroom, dus liever minder vaart, alle gelukzoekers zijn binnengekomen via veilige landen.

Door Ikbenhierniet... (Ambtenaar) op
Johannes: in principe klinkt het logisch wat je zegt, maar hoe zit het met uitvoerbaarheid en betaalbaarheid? Hoe kom je er achter wie de spullen van een (vermeend) homoseksueel heeft vernield, in zijn afwezigheid? Die in zijn bed heeft geplast? Hoe identificeer je de daders? Camera's in alle slaapzalen hangen? DNA-onderzoek? Vervolgens processen gaan voeren, tegen mensen die de taal niet spreken? Volgens mij niet te doen, en onbetaalbaar, in dit soort noodlocaties. Hoe wrang het ook is, dan is het beter om de mensen die bedreigd worden maar elders op te vangen, zodat ze veilig zijn.

@Floor de Wit: "volgevreten" is een beetje goedkope, persoonlijke aanval, denk je niet? Daarbij heb je het over 'vluchtelingen' van wie 90% economisch migrant zou zijn, kun je deze cijfers onderbouwen? Want onze EU-commissaris Timmermans kwam een tijd geleden met forse uitspraken over dat meer dan 50% geen echte vluchtelingen zou zijn, en die is daar al keihard mee op zijn plaat gegaan: bleek volslagen onzin. Laat staan 90%. Vrijwel alle vluchtelingen (ja, vluchtelingen, niet tussen aanhalingstekens) komen uit Syrie, Iran, Irak, Afghanistan en Eritrea, waar mensen alle reden hebben om te vluchten.

Eigenvolkhatende politici, zeg je verder... ik zie geen hatende politici, ik zie een burgemeester die zijn werk doet, dapper, tegen de stroom van een schreeuwende minderheid in. De enige haat die ik zie is bij jou, en dat is vreemdelingenhaat.

Door johannes (ambtenaar) op
Wat betreft de alinea betreffende bedreigde vluchtelingen, heel simpel, niet apart onderbrengen maar diegene die zich niet weten aan te passen aan onze normen en waarden direct uitzetten, en terugsturen.
Door Floor de Wit op
Officieel 650.00 werklozen, maar feitelijk meer dan 1 miljoen.
Ruim 1,25 miljoen mensen leven in armoede.
Aantal daklozen stijgt razendsnel, daaronder 1000-en kinderen.
Maar volgevreten CDA-burgemeester Bruls maakt zich slechts druk om 'vluchtelingen' (waarvan 90% geen vluchteling is, maar economische migrant).
Hoe lang pikt de bevolking dit soort 'eigenvolkhatende' politici nog ?