of 64120 LinkedIn

Bruls: 'Horeca mag 1,5 meter niet laten versloffen'

Bruls benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. ‘We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn.’
4 reacties

Na twee weken van voornamelijk waarschuwen, gaan de burgemeesters in het hele land strenger optreden als klanten in de horeca zich niet aan de coronaregels houden. Dat zei burgemeester Hubert Bruls maandag na afloop van het beraad van de burgemeesters van de 25 Veiligheidsregio's. ‘Als stelselmatig niet aan de basisregel - anderhalve meter afstand - wordt gehouden, treden wij als overheid op. Afstand houden is cruciaal om het coronavirus letterlijk van je lijf te houden’, aldus Bruls die voorzitter is van het beraad.

Ook klanten boete
Hij benadrukt dat boetes alleen worden uitgedeeld in horecabedrijven waar bijvoorbeeld al een aantal avonden is gewaarschuwd dat mensen te dicht op elkaar staan. Niet alleen de ondernemers, maar ook de klanten die zich fout gedragen, krijgen dan een boete. De uiterste maatregel is sluiting. ‘We treden niet bij elk wissewasje op, maar we gaan wel consequent zijn.’

Versloffen
Eerder liet de burgemeester van Nijmegen weten alleen bij excessen te handhaven. ‘Wij zien dat het voor mensen steeds moeilijker wordt om afstand te bewaren. Wij horen dat vanuit heel het land, van noord tot zuid en van oost naar west. We kunnen zo niet doorgaan. De basisregel mogen wij niet laten versloffen’, stelt Bruls na ‘twee weken ervaring’.

Zorgen
Sinds 1 juni mag de horeca (onder voorwaarden) weer open. Afgelopen weekeinde spraken de veiligheidsregio's al hun zorgen uit over de naleving van de coronamaatregelen op de terrassen en in de cafés. Maandagavond hebben de burgemeesters hierover verder gesproken.

Geen polonaise
De klant en de ondernemer spelen volgens Bruls beiden een rol. Hij geeft aan dat een kroegbaas moet blijven ingrijpen als het in zijn zaak mis gaat en een verliefd stelletje misschien maar naar buiten moet sturen als ze niet van elkaar kunnen afblijven. Misstanden van cafébezoekers zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van ondernemers, maar ook van de klanten, benadrukt hij. ‘Wij moeten laten zien dat die anderhalve meter de essentie is van het coronabeleid. De polonaise lopen vind ik ook leuk, maar nu even niet.’

Verdere versoepeling
Op 1 juli worden de maatregelen in Nederland waarschijnlijk verder versoepeld. De burgemeesters adviseren het kabinet om dat fasegewijs te doen. ‘Niet te snel, want de gemeentes moeten ook de kans krijgen om zich goed voor te bereiden.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ben (jurist) op
Een verlliefd stelletje dat niet van elkaar af kan blijven naar buiten sturen. Zoals ze in de VS zeggen: 'What's wrong with these people?', Zijn wij niet gemaakt om elkaar lief te hebben en genegenheid te tonen en elkaar aan te raken. De wetenschappelijke onderbouwing voor de 1,5 meter is er niet. We dreigen in een wanstaltige dystopie terecht te komen. geef uw medemens een hand en een klop op de schouder en zoen met wie je wil zoenen en waar dan ook. Laat de mensen een mens zijn en blijven.
Door Fred op
Zijn collega burgermeester hoeft dat niet te doen. Horecaondernemers zonder handhaaf bevoegdheden moeten dat wel doen. Ik vind mr. Bruls een huichelaar. Maar ja hij hoeft zich om zijn inkomen geen zorgen te maken.
Door Mark op
Dit soort opmerkingen doen ons beroep als ambtenaar geen goed. Daar heeft hij blijkbaar geen boodschap aan.
Door ben (jurist) op
Bruls hield op burgemeester te zijn toen hij parmantig bij de politie aangifte deed tegen Geert Wilders. Weg met de 1,5 meter, weg met de muilkorven (mondkapjes), weg met de infantiele pijlen waarbij mensen als vee een bepaalde richting uit moeten lopen. De corona maatregelen, de BLM waanzin en klimaatgekte maken de Westerse wereld helemaal kapot. Back to basics en normaal doen. We gaan het klimaat beinvloeden...hahahaha...what's next; de Melkweg redeen?

Vacatures

Van onze partners