of 60220 LinkedIn

Bronckhorst praat weer over herdenking 4 mei

Vorig jaar besloot het plaatselijke Comité 4 Mei Vorden om voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen op 4 mei. De rechter verbood het op het allerlaatste nippertje.
1 reactie

De raad van het Gelderse Bronckhorst besluit donderdagavond of burgemeester Henk Aalderink en eventueel een raadslid op de avond van 4 mei langs het graf van gesneuvelde Duitsers mogen lopen. Het gerechtshof in Arnhem heeft die stille tocht onlangs toegestaan, maar sindsdien is opnieuw een storm van protest opgestoken tegen deze invulling van de Dodenherdenking.

Gesneuvelde Duitsers
Vorig jaar besloot het plaatselijke Comité 4 Mei Vorden om voor het eerst ook langs de graven van gesneuvelde Duitsers te lopen op 4 mei. Deze wandeling heeft plaats na afloop van de officiële plechtigheid. De rechter verbood het op het allerlaatste nippertje, omdat herdenken van Duitse doden niet respectvol zou zijn tegenover andere nabestaanden.

Zorgvuldig
Aalderink ging in beroep en kreeg gelijk van het gerechtshof in Arnhem, dat vindt dat een comité zelf mag weten hoe de herdenking wordt ingericht, zo lang dat zorgvuldig gebeurt. Onder andere het Auschwitz Comité, het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers zijn fel tegen.

De raad beslist
B en W leggen de uitnodiging van het Comité 4 Mei Vorden voor aan de raad, die moet beslissen of de burgemeester net als altijd aan het hele programma in Vorden mee kan doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht