of 59295 LinkedIn

Bronckhorst in overleg over uitspraak dodenherdenking

De gemeente Bronckhorst maakt eind mei bekend welke vervolgstappen ze wil gaan nemen naar aanleiding van de rechterlijke uitspraak die de burgemeester verbood langs Duitse graven te lopen.
7 reacties

Burgemeester Henk Aalderink van de gemeente Bronckhorst neemt de tijd om te beslissen welke stappen hij zal ondernemen tegen de uitspraak van het kort geding over de herdenking in Vorden op 4 mei. Dat staat in een verklaring die de gemeente maandagmorgen heeft uitgegeven.

Eind mei
De rechter verbood de burgemeester toen langs het graf van Duitse soldaten te lopen. Volgens de gemeente wordt met verschillende partijen overleg gevoerd en dat neemt nog enige tijd in beslag. ,,Wij streven er naar voor eind mei uitsluitsel te kunnen geven", staat in de verklaring.

Emotionele reacties
Het 4 mei Comité van Vorden bood aanwezigen bij de dodenherdenking op 4 mei de keuze om na afloop van de plechtigheid langs het graf van omgekomen Duitse soldaten te lopen. Deze nieuwe opzet van de herdenking leidde tot veel emotionele reacties.

Boos
Federatief Joods Nederland (FJN) spande een geding aan en won. De burgemeester mocht niet langs het graf lopen. Vervolgens liepen vrijwel alle aanwezigen demonstratief wel langs het graf. Aalderink is boos over de uitspraak. Hij zei direct na de herdenking dat hij er geen genoegen mee neemt.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Laten we zolang nog de mensen die de oorlog meemaakten en hun na de oorlog geboren kinderne 4 en 5 mei in het teken houden van herdenken van de Nederlandse en geallieerde slachtoffer. Wanneer deze generaties er niet meer zijn dan kun je gaan denken aan een andere invulling. Het lijkt mij erop dat Aalderink niet weet wat er in de oorlog gebeurde. Anders zou hij niet zo'n alfamannetjesgedrag vertonen... Maar op dat punt volgt hij zijn politeke leider Rutte...

En ook het comité 4 en 5 mei zouden zich eens moeten gaan bezinnen in plaats van allerlei invullingen te geven die de direct betrokkenen hun herdenking ontneemt...
Door Robert (ambtenaar) op
Ik zie geen reden waarom deze burgemeester zou moeten aftreden danwel zijn pogingen staken hierover duidelijheid te krijgen. Het 'schofferen van een deel van zijn burgers' is, als dit al het geval zou zijn in Vorden, een zo rekbaar begrip dat geen enkele burgervader zou kunnen functioeren - er is altijd wel iemand ergens boos over.

Ook zie ik dat het 'doel' van de herdenkingen van 4 en 5 mei steeds meer 'bepaald' gaan worden door allerlij groepen, of het nu comités zijn, belangengroepen of rechters. Ik hoor dan ook allerlei 'doelen' langkomen, zoals 'Nederlanders', 'Nederlandse slachtoffers', 'Nederlandse slachtoffers en hun nabestaanden'- iedereen lijkt te vinden dat alleen hun eigen groep(je) iets mag bepalen en dat de rest braaf en stil langs plekken mag lopen die zij goedkeuren. En anders komt de rechter eraan te pas. Of een vliegtuig met een schofferende tekst.

Alleen dat laatste zou al een reden moeten zijn om eens breed maatschappelijk na te gaan wat we met 4 en 5 mei willen. Ook de gang naar de rechter is voor mij al een een 'ontheiligende' actie die niet past bij een herdenking die voor alle 17 miljoen LEVENDE medeburgers zou moeten opgaan. Want wij samen zijn de herdenkers, het kan niet anders zijn dan dat de meerderheid dit bepaalt. En niet een paar mensen (soms letterlijk) die het hoogste woord voeren en daarbij velen schofferen met hun eigengereide acties.
Door Jan (ambtenaar) op
Ongelofelijk, zo'n man! Niet in staat tot enige zelfreflectie. In plaats daarvan stug volhouden aan het eigen gelijk. De starre opstelling van deze burgemeester heeft voor een hoop ellende en onrust gezorgd. En dan zwijg ik nog maar over de grote aantallen anti-joodse opmerkingen die dit geklungel op internet tot gevolg heeft gehad. Ik verwijs op deze plek graag naar de officiële reactie van het Nationale Comité 4 en 5 mei: "Het is de verantwoordelijkheid van elke gemeente zelf om invulling te geven aan de herdenking. Het is daarbij belangrijk om het doel van de herdenking voor ogen te houden: het gedenken van de Nederlandse oorlogsslachtoffers." Hoe moeilijk is het om je daar als burgemeester aan te houden? Hoe moeilijk is het om onderscheid te maken tussen slachtoffers en degenen die sneuvelden als representanten van een misdadig regime?
Degene die het hele nieuwsbericht van het Nationaal Comite van 1 mei wil nalezen kan hier terecht:
http://www.4en5mei.nl/nieuws/nieuwsbericht/27
Door John (ambtenaar) op
@ Louis
Waar haal je de onzin vandaan. Federatief Joods Nederland is de starre partij die de slachtofferrol altijd opeist. Alleen de Joden hebben geleden in de oorlog. Die partij verpest het voor de anderen, ook de gewone Joden, niet de burgemeester. Het wordt tijd voor een Europese herdenking van alle slachtoffers.
Door Pieter van der Amsten (Voorlichter) op
WO2 wordt al jaren door zo'n groepje fanatici als HUN oorlog geclaimd. Daar mag je niet aankomen. WIJ waren de slachtoffers.
Door Louis op

De gemeente hoeft helemaal niet met allerlei te partijen te overleggen: de burgemeester dient simpelweg af te treden.

Met zijn initiatief heeft hij immers 1. een deel van zijn burgers geschoffeerd en dus gefaald in zijn rol van 'burgervader' en voorts, 2. de openbare orde in zijn gemeente in gevaar gebracht door het risico te nemen rechts-extremisten aan te trekken, waardoor hij zelfs een noodverordening moest afkondigen.

Bovendien heeft zijn optreden geleid tot wekenlange, nodeloze, chaos en ophef en heeft hij met zijn extreem starre, gelijkhebberige, opstelling elke mogelijkheid tot enigerlei vorm van compromis met zijn tegenstanders getorpedeerd.

 

Om nog maar te zwijgen van de nieuwe impuls die Aalderink aan het in de Achterhoek toch al steeds latente anti-semitisme heeft gegeven en daarmee aan het imago van niet alleen Vorden, maar van de hele streek. Een wonderlijke vorm van 'Achterhoek-promotie', waar hij altijd zo voor ijvert.

De maat is meer dan vol voor deze burgemeester.

Door H. Wolkers (Bestuursadviseur) op
Laat Burgemeester Aalderink dan ook meteen even nadenken over wat hij gaat doen als zo'n vliegtuig met stigmatiserende tekst als 'Vorden is Fout' boven zijn grondgebied wordt waargenomen.
Ik denk dat de joodse organisaties zich hiermee behoorlijk in negatief daglicht hebben gezet. Maar ach....het zal wel weer zo'n stelletje fanatici zijn geweest die het voor de rest verpesten.