Advertentie

Bronckhorst in beroep tegen uitspraak herdenking 4 mei

De gemeente wil weten in hoeverre een civiele rechter zich kan mengen in bestuurlijke verhoudingen van een gemeente.

31 mei 2012

De gemeente Bronckhorst gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Zutphen over de dodenherdenking in Vorden op 4 mei.

Inmenging rechter in bestuurlijke verhoudingen
De gemeente wil in het hoger beroep een aantal juridische vragen helder krijgen. Kern is de vraag in hoeverre een civiele rechter zich kan mengen in de bestuurlijke verhoudingen van een gemeente. Kan de rechter wel een uitspraak doen over het handelen van een burgemeester tijdens een openbare gelegenheid of ligt die verantwoordelijkheid bij de gemeenteraad? De gemeente vraagt zich ook af in hoeverre maatschappelijke discussies tussen voor- en tegenstanders door een rechter mogen worden beïnvloed. Het belang van een uitspraak in hoger beroep ligt er verder in duidelijkheid te krijgen voor de herdenking van volgend jaar.

Advies VNG en NGB
Aalderink kondigde de juridische vervolgstap al aan, maar heeft eerst advies gevraagd bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB). Die hebben aangedrongen op een beroep, omdat het ook voor andere gemeenten belangrijk is om antwoord te krijgen op de vraag in hoeverre een rechter zich met gemeentezaken mag bemoeien. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties geeft aan het met de gemeente van belang te vinden dat in hoger beroep de onderliggende bestuursrechterlijke vraag wordt beantwoord. Het is nog onbekend wanneer de behandeling van het hoger beroep plaatsvindt.

Verbod
Het Comité 4 mei Vorden wilde voor het eerst Duitse oorlogsgraven bij de Dodenherdenking betrekken en de gemeente Bronckhorst stemde daarmee in. Federatief Joods Nederland spande daartegen een procedure aan omdat het herdenken van Duitse doden “grievend en kwetsend” zou zijn. De Zutphense rechtbank was dat met de eisers eens. De rechter vond ook het risico te groot dat mensen ongewild eer zouden betonen aan de omgekomen Duitsers, doordat ze zonder na te denken achter de burgemeester aan zouden lopen op de begraafplaats. De rechter verbood daarom burgemeester Henk Aalderink persoonlijk en de wethouders om in Vorden langs de graven van Duitse soldaten te lopen. Bijna alle andere aanwezigen deden dat wel.


Rechtbank
De rechtbank in Zutphen zei overigens later te hopen op een hoger beroep. De rechtbank wil ook graag weten hoe een hogere rechter over de kwestie oordeelt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie