of 60220 LinkedIn

Brinkhorst: Ik deed Ad Bos geen toezegging

Laurens Jan Brinkhorst
Laurens Jan Brinkhorst

Oud-minister Laurens Jan Brinkhorst zegt zich niet te kunnen herinneren ooit beloftes te hebben gedaan aan klokkenluider Ad Bos.

Brinkhorst noemt het ‘een beetje mallotig’ om te veronderstellen dat een toezegging van hem uiteindelijk heeft geleid tot een schadevergoeding voor Bos.

 

Brinkhorst was in de periode 2003- 2006 namens D66 minister van Economische Zaken. In april 2004 had hij een gesprek met Ad Bos, die een schaduwboekhouding van bouwbedrijf Koop Tjuchem naar buiten had gebracht. Volgens latere kabinetten zou Brinkhorst tijdens dit gesprek toezeggingen hebben gedaan aan Bos. Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) kwam in 2009 een schadevergoeding met Bos overeen. De hoogte hiervan is onbekend.

 

De vermeende toezegging van Brinkhorst aan Bos, wordt nu als argument gebruikt om klokkenluider Floor Drost géén schadevergoeding toe te kennen. Zo schrijft toenmalig staatssecretaris Ank Bijleveld (Binnenlandse Zaken, CDA) in september 2010 aan Drosts advocaat Roberto Pennino dat ‘algemeen bekend’ is dat aan Bos een toezegging is gedaan door ‘de toenmalige Minister van Economische Zaken, Brinkhorst’. Omdat aan Drost geen toezeggingen zijn gedaan, komt hij niet in aanmerking voor schadevergoeding, aldus Bijleveld.

 

In een gesprek met Binnenlands Bestuur reageert Brinkhorst verbaasd op de stelling dat hij aan Bos toezeggingen zou hebben gedaan. ‘Daarmee wordt mij te veel eer gegeven. Ik kan dit echt niet plaatsen’, zegt Brinkhorst.

 

De oud-minister zegt met Bos om tafel te zijn gegaan om zijn kant van het verhaal te horen. ’Het gesprek had plaats in mijn ministerskamer. Ik had de heer Bos uitgenodigd. Hij was een beetje tussen de wielen geraakt, begreep ik, en ik wilde zijn verhaal weleens horen.’

 

Brinkhorst zegt dat het gesprek met Bos voor hem aanleiding was om in het kabinet te pleiten voor betere klokkenluidersregelingen. ‘Wat ik wonderlijk vond, was dat die man (Bos, red.) totaal was kaltgestellt nadat hij zijn verhaal over de bouwfraude had gedaan. Er was op dat punt bij sommige andere ministers echter nogal wat reserve.’

 

Hoe het verder ging, weet Brinkhorst niet meer. ‘De uitkomst weet ik niet meer exact. Maar wat bij mij vooral is blijven hangen, is dat we geen goede regels voor klokkenluiders hadden.’ Toezeggingen aan Bos? ‘Nee, ik zou niet weten wat dat voor toezeggingen geweest zouden moeten zijn.’

 

Ook Bos zelf stelt dat Brinkhorst hem nooit toezeggingen heeft gedaan. In een brief aan Floor Drost schrijft hij dat hem voorafgaand aan de onderhandelingen met minister Ter Horst nooit iets in het vooruitzicht is gesteld.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.