Advertentie

Breuk coalitie door weigeren kandidaat-wethouders

De coalitie in de gemeente Bellingwedde is ten einde. Met het vertrek van de lokale partij Plaatselijk Belang Bellingwedde (PBB) hebben de overgebleven collegepartners PvdA en VVD geen meerderheid meer.

18 maart 2011
De coalitie in de gemeente Bellingwedde is ten einde. Met het vertrek van de lokale partij Plaatselijk Belang Bellingwedde (PBB) hebben de overgebleven collegepartners PvdA en VVD geen meerderheid meer. De partijen konden het niet eens worden over wie de vacante wethouderspost zou moeten vervullen, na het vertrek van PBB-wethouder Sonja Schreuder eind vorig jaar.

Knoop
Bij de fractie van PBB heerst teleurstelling. ‘Ik vind het jammer dat we uit het college gestapt zijn, maar er moest een knoop doorgehakt worden’, vertelt Herman Frans, de fractievoorzitter van PBB.

Drie maanden
Na het afzwaaien van wethouder Sonja Schreuder in december vorig jaar, werd het stokje overgenomen door Harry Brouwer. Vanwege zijn drukke werkzaamheden was hij echter niet in staat om het wethouderschap naar behoren in te vullen. Brouwer vertrok alweer na drie maanden en PBB moest op zoek naar een nieuwe kandidaat.

Politieke uitstraling
De eerste gegadigde werd door PvdA en VVD niet als geschikt gezien. Volgens Frans gaven de partijen als reden ‘het gebrek aan politieke uitstraling’. Kandidaat nummer twee bleek ook niet de juiste persoon te zijn: PvdA en VVD waren niet tevreden over bepaalde referenties. Toen PBB aangaf geen kandidaten meer over te hebben, kwamen de andere coalitiepartners met een aantal namen. PBB zag daar op zijn beurt niets in, en stapte uit het college.

Te open
Frans vindt achteraf dat zijn partij te open is geweest . ‘PBB heeft teveel ruimte geboden aan de andere twee partijen bij het beoordelen van de eerste kandidaat. We hadden het belang van Bellingwedde voorop moeten stellen en moeten zeggen: dit is onze kandidaat en hier moeten jullie het mee doen’.

Spijt
Ook VVD-fractievoorzitter Magda Remmers steekt de hand in eigen boezem. ‘Bij nader inzien denk ik dat we te hard zijn geweest in ons oordeel over de eerste kandidaat. We hadden op PBB moeten vertrouwen. Ik heb hier wel spijt van, achteraf gezien’. Stienus Melis, fractievoorzitter van de PvdA, ziet dat anders: ‘Als je gevoel niet goed zit, moet je niet met iemand in zee gaan alleen omdat de gemeente een nieuwe wethouder nodig heeft. Het moet om iemand gaan die geschikt is en een tijdje blijft zitten. Vergeet niet dat we al veel wachtgeld betalen’. Melis doelt op de vertrokken Schreuder waarvoor de gemeente al moet opdraaien. Ook is Bellingwedde al lang verwikkeld in een wachtgeldaffaire rond voormalig wethouder Annemarie Knottnerus.

Snelle oplossing
Op dit moment is het college van burgemeester en wethouders demissionair. De partijen hebben inmiddels al wel gesprekken gevoerd voor een nieuwe coalitie en hopen op een snelle oplossing. Fractievoorzitter Remmers noemt de kwestie typisch iets voor de lokale politiek: ‘PBB is een lokale partij en bleek moeite te hebben met het vinden van een geschikte kandidaat. Wij landelijke partijen hebben het wat dat betreft makkelijker. Er is altijd wel een kaartenbak met namen. Bovendien houdt Den Haag een oogje in het zeil’.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans / Adviseur Publieke sector
Wat een gotspe, daar in Bellingwedde. Een typerend voorbeeld van de noodzaak tot vorming van grotere en professionelere gemeenten.
Advertentie