Advertentie

Breda wil sensoren plaatsen bij duizend hulpbehoevenden

Gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ doen een jaar lang onderzoek naar de mogelijkheden van sensoren in huizen van alleenstaande hulpbehoevende inwoners. De sensoren volgen de inwoners die ermee instemmen en waarschuwen bij zorgwekkend of opvallend gedrag.

05 maart 2018
ouderenzorggeldmiljonairs.jpg

Gemeente Breda en zorgverzekeraar CZ doen een jaar lang onderzoek naar de mogelijkheden van sensoren in huizen van alleenstaande hulpbehoevende inwoners. De sensoren volgen de inwoners die ermee instemmen en waarschuwen familie of verzorgers via een app bij zorgwekkend of opvallend gedrag.

Zicht krijgen in leefpatroon

De kosten van het project bedragen 250.000 euro. De technologie voor het project wordt geleverd door Sensara. Inwoners van Breda kunnen zich vrijwillig aanmelden. Er worden sensoren in verschillende kamers van de woning geplaatst. De inwoner bepaalt zelf wie inzicht krijgt in het leefpatroon. Familie, mantelzorgers of zorgverleners op afstand kunnen via een app zien of er afwijkingen zijn. De software achter de sensoren herkent het dagelijks patroon van de inwoners en merkt opvallende afwijkingen op. Een sensor registreert bijvoorbeeld een afwijking als een bewoner langdurig afwezig is, maar kan ook opmerken wanneer een bewoner ten val is gekomen of het toilet niet voldoende bezoekt, wat wijst op uitdroging. 


Via een app op de hoogte

Miriam Haagh, wethouder Zorg en Welzijn in Breda, stelt in een persbericht dat nieuwe technologie ouderen en hulpbehoevenden kan helpen om langer zelfstandig te blijven wonen. ‘Het geeft rust voor mensen zelf om te weten dat er op hen wordt gelet. Maar ook voor alle mensen daaromheen met een zorgtaak. Want zij hoeven niet in spanning te zitten of alles wel goed gaat. Via de app blijven ze op de hoogte en weten ze dat ze een bericht krijgen als er misschien iets aan de hand is. En even bellen is dan genoeg om te weten of er inderdaad hulp nodig is.’

Opnemen in het zorgproces
De gemeente trekt in het project op met onder meer Avans Hogeschool, Vilans, zorgaanbieders en zorgverzekeraar CS. Wanneer maatschappelijke en financiële meerwaarde voldoende is aangetoond, willen de betrokken partijen de toepassingen ook structureel in het zorgproces opnemen. Belangstellenden kunnen in pop-upwinkel Hoge Vucht de technologie bekijken en verdere uitleg krijgen.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ba
Ik denk toch dat zorgverzekeraar CS eerder CZ moet zijn



Hoe lang worden de gegevens die de sensor vastlegt eigenlijk bewaard (vanuit privacy oogpunt)
Piet
Big nurse is watching you...
Advertentie