of 60941 LinkedIn

Brandweer moest vaker uitrukken

Het aantal keren dat de brandweer tijdens de jaarwisseling moest uitrukken, is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder 25 regio's. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen. Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Het aantal keren dat de brandweer tijdens de jaarwisseling moest uitrukken, is voor het tweede jaar op rij toegenomen. Dat blijkt uit een eerste inventarisatie van Brandweer Nederland onder 25 regio's. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen. Dat is een toename van 118 incidenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling.

Dalende trend is gekeerd

Volgens voorzitter Stephan Wevers is er veel inspanning geleverd om het aantal incidenten naar beneden te brengen. ‘We zitten weer op het niveau van vijf jaar geleden. De dalende trend is gekeerd. Als we de cijfers van de afgelopen jaren op een rij zetten, dan kunnen we concluderen dat alle inspanningen weinig rendement opleveren. Dit baart ons zorgen’, aldus Wevers. Volgens de brandweer waren er grote regionale verschillen. In elf regio’s is er sprake van een behoorlijke toename van het aantal incidenten. Dit jaar vond iets meer dan de helft van de meldingen plaats in de vier grote regio's Rotterdam-Rijnmond, Utrecht, Haaglanden en Amsterdam-Amstelland.

Geen rustige jaarwisseling
In de regio Rotterdam-Rijnmond kende de jaarwisseling geen grote incidenten, meldt algemeen directeur Arjen Littooij van de veiligheidsregio op Twitter. ‘Maar met 709 brandweerincidenten, 170 ambulance-inzetten en meer dan 1000 meldingen op de meldkamer ook geen rustige jaarwisseling en ieder geval niet een traditie die we in stand moeten houden’, schrijft hij. De politie Rotterdam heeft tijdens de jaarwisseling 59 mensen aangehouden voor onder meer het belagen van agenten, het inbreken in auto's en het plegen van geweld. Zeker 26 auto's zijn in brand gestoken, waarvan 14 in Rotterdam-Zuid.

Ook Amsterdam ‘onrustig’
In Amsterdam is de jaarwisseling onrustig verlopen. De politie geeft (nog) geen cijfers over het totale aantal aanhoudingen, maar volgens de gemeente zijn het er wel iets meer dan vorig jaar. Er is een aantal steekpartijen geweest waarvoor aanhoudingen zijn verricht en waarbij mensen gewond zijn geraakt. Hoe het met de gewonden is, is onbekend, maar de politie laat wel weten geen meldingen te hebben gekregen van overlijden. Ook werd de politie meerdere keren gewaarschuwd vanwege schieten in de lucht. Ook hierbij zijn mensen aangehouden.


Minder ambulanceritten

Verder heeft de politie een illegaal feest beëindigd en trad ze op tegen een groep van zo’n honderd jongeren die brand stichtte en volgens de gemeente voor een grimmige sfeer zorgde. Hier zijn ook meerdere mensen opgepakt, waarna de rust weerkeerde. De eerste indruk is dat er minder spoedeisende ambulanceritten zijn geweest dan vorig jaar. De brandweer rukte ruim honderd keer uit voor spoedeisende incidenten, ongeveer net zo vaak als vorig jaar. Volgens de gemeente was opvallend dat er veel meer voertuigbranden waren. Ook woedde een zeer grote brand bij een papierverwerkingsfabriek in het Westelijk Havengebied en was er een brand in een uitgaansclub.

Gescheurd trommelvlies
De politie in Utrecht heeft tijdens de jaarwisseling 38 mensen aangehouden, waarvan 23 minderjarig zijn. Volgens de politie moest de mobiele eenheid diverse keren ingrijpen. De 38 mensen werden aangehouden voor onder meer het verstoren van de openbare orde, vernielingen, openbare dronkenschap. Ook werd er met zwaar vuurwerk gegooid, waardoor een agent een gescheurd trommelvlies opliep. De brandweer in de regio Utrecht rukte 313 keer uit naar incidenten. In 280 gevallen ging het om branden, waarvan 110 in containers en 48 autobranden. (ANP/redactie)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.