of 60220 LinkedIn

Brandweer is sterkste overheidsmerk

Nederlanders houden van hun hulpdiensten, blijkt uit merkonderzoek door Hendrik Beerda brand consultancy. De brandweer en de politie nemen in de ranglijst respectievelijk de koppositie en de tweede plaats in.

Nederlanders houden van hun hulpdiensten, blijkt uit merkonderzoek door Hendrik Beerda brand consultancy. De brandweer en de politie nemen in de ranglijst respectievelijk de koppositie en de tweede plaats in.

Krijgsmacht populair

Ook de merken van Staatsbosbeheer en de onderdelen van ’s lands krijgsmacht gooien hoge ogen volgens het onderzoek. Hekkensluiters in de top 100 zijn de Autoriteit Consument en Markt (ACM, plaats 98), het Centraal Administratie Kantoor (CAK, plaats 99), en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ, plaats 100). De enige aan gemeenten gelieerde instantie in de top 100 is het Gemeenschappelijk Belastingkantoor Lococensus-Tricijn (GBLT, plaats 77), dat waterschaps- en gemeentebelastingen int namens vijf waterschappen en zes gemeenten.

 

Gemeenten en provincies

Gemeenten en provincies zijn niet meegenomen in het merkonderzoek. Wel publiceert Beerda om de twee jaar een ‘Steden en streken merkonderzoek’ maar dat hoeft niet veel te zeggen over de merkwaarde van gemeenten. ‘Mensen maken vaak geen onderscheid tussen stad en gemeente. Het is ook niet erg zinvol om een respondent uit Rotterdam te vragen hoe hij de gemeente Amsterdam waadeert’, aldus Beerda.

 

‘Waterschappen zijn zwakke merken’

De waterschappen zijn afzonderlijk meegenomen in het onderzoek, maar wisten  de top 100 niet te halen. ‘In de eerste fase van het onderzoek testen we de bekendheid van overheidsinstellingen onder respondenten. De honderd bekendste overheidsinstellingen zijn in de tweede fase onderzocht op waardering. Het hoogst scorende waterschap was Hoogheemraadschap Rijnland dat in de eerste fase op plaats 108 eindigde.’ Volgens Beerda hebben de waterschappen zwakke merken omdat ze vooral op regionale schaal bekend zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.