Advertentie

Brandstichting bij huis van burgemeester Urk

Een groep jongeren heeft in de woning van de burgemeester Jaap Kroon in Urk in brand gestoken, na optreden door de politie tegen scooterrijders.

08 mei 2011
Een groep jongeren heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag de woning van de burgemeester in Urk in brand gestoken. Een woordvoerster van de gemeente heeft een bericht daarover op Omroep Flevoland bevestigd.
Koninginnedag
De politie is op zoek naar de daders. Volgens burgemeester Jaap Kroon heeft het te maken met het incident in de nacht voor Koninginnedag. Toen belaagde een grote groep jongeren het appartement van de burgemeester met stenen en flessen, uit onvrede over de strenge veiligheidsmaatregelen tijdens de koninginnenacht. De politie moest toen hard optreden.

Ernstige schade
De brand, waarvoor benzine was gebruikt, doofde overigens vanzelf. Wel is er ernstige schade aan het appartementencomplex waar burgemeester Kroon woont. De Vereniging van Eigenaren van het complex heeft aangifte gedaan.

'Uitermate veilig'
De burgemeester vindt het incident vooral vervelend voor zijn medebewoners, maar stelt in een interview met Omroep Flevoland zich ,,nog steeds uitermate veilig te voelen op Urk. Ik loop nog gewoon over straat.’’ Kroon wordt naar aanleiding van de twee nachtelijke verstoringen niet extra beveiligd. ,,Maar de politie houdt wel een extra oogje in het zeil.’’

Bestormen
In de nacht voor Koninginnedag trok een groep van 150 jongeren naar het huis van de burgervader en dreigde dit te bestormen. Bij de woning kwamen de jongeren lijnrecht tegenover de politie te staan en werd er gegooid met stenen en flessen. Toen er geen gehoor werd gegeven aan een oproep om uit elkaar te gaan, voerde de politie een charge uit. Hierbij werden rake tikken uitgedeeld met de wapenstok en pakten de agenten acht jongeren op.

Overlast
Urk kampt al jaren met overlast door jongeren die dronken op de scooter of in de auto stappen. Met Koninginnenacht is het bovendien traditie dat de jeugd met scooters rondjes rijdt op rotondes in het dorp. De politie controleerde daarom tijdens de koninginnenacht streng op verkeersovertredingen en verrichtte vijftien aanhoudingen wegens rijden onder invloed.

Alcohol
Kroon wil binnenkort gaan praten met enkele relschoppers over hun gedrag. ,,Het probleem is dat er overdag niets aan de hand is’’, stelt Kroon. ,,Maar zodra er alcohol in het spel is, zijn normale gesprekken niet meer mogelijk.’’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Broadcaster / gemeenteambtenaar
Flinke burgemeester. Vooral volhouden.
Niek / jurist
Dit speelt niet alleen in het godvrezende Urk. Dit is een Nederlands gedoogprobleem geworden. Overdag is er niets aan de hand maar 's nachts met een flinke portie drank achter de kiezen mogen pubers een enorme partij overlast en schade veroorzaken waar de burger vervolgens voor opdraait. De politie komt alleen opdraven als er b.v. een burgemeester lastig gevallen wordt maar gewone burgers laten ze in feite stikken want er is tekort capaciteit in het weekend en vooral 's nachts terwijl ze dan het hardst nodig zijn. En de politiek - die vrijwel allemaal horecavrienden zijn - wuift alles weg. Er moet gezopen worden en het meest sullige voorval is aanleiding om een feestelijk evenement te organiseren dat uiteraard alleen rendabel is als er (sterke) drank getapt wordt. Veel ouders vinden dat hun kinderen een overmatige portie drank verdienen omdat er een weekje school gevolgd is en zaterdag gewerkt is. Puur op de feiten bezien is dat abnormaal en niet te verklaren, maar het is inmiddels wel zo gebruikelijk geworden dat de politiek uit angst voor verlies aan populariteit en stemmenverlies niet meer helder kan nadenken. Mijn idee is om net als in Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland en Australie de verkoop van alcoholhoudende drank te limiteren naar minimaal 18 jaar en alleen in slijterijen. Bezit en gebruik op straat van alcoholhoudende drank veel steviger aanpakken dan nu (b.v. 200 euro boete minimaal). Ook het dronken gemotoriseerd rijden veel harder aanpakken net zo als opgevoerd rijden waar ik wel enorm veel controles op uitgevoerd zie worden. Maar ja dat is overdag tussen 08.00 en 17.00 uur.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Tevens Hulde voor Trijntje Eerder.
Advertentie