of 58952 LinkedIn

Brabantse burgemeesters drukst met Lintjesregen

Brabantse burgemeesters hebben het vrijdag het drukst gehad met lintjesregen. Daar werden de meeste mensen, 536, gedecoreerd. Zuid-Holland en Gelderland volgden met respectievelijk 522 mensen en 398 mensen.

Vooral Brabantse burgemeesters hebben het vrijdag druk gehad met lintjesregen. Daar werden de meeste mensen, 536, gedecoreerd. Zuid-Holland en Gelderland volgden met respectievelijk 522 mensen en 398 mensen.

In totaal kregen dit jaar 2.810 vrijwilligers een lintje. Het gros van hen is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: 2.504 personen. 18 mensen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Het merendeel van de gedecoreerden is man (65 procent). Iets meer dan 1.000 vrouwen zijn gedecoreerd.

 

Antillen

Op de Antillen kregen 53 mensen een lintje; meer dan voorgaande jaren. Dat is onder meer te danken aan een actieve decoratiecommissie met nieuwe leden op Aruba, aldus het Kapittel voor de Civiele Orden, dat over de aanvragen oordeelt. Daar werden dit jaar 35 mensen gedecoreerd, tegen 8 in 2018. In Curaçao kregen 14 mensen een lintje, in Bonaire 1 en in St. Maarten 3. 

 

Zwaargewonde politieagent

Politieagent Zefanja Engberts heeft de Erepenning voor Menslieven Hulpbetoon in brons ontvangen. Hij raakte in juni zwaargewond toen hij mensen uit een brandend gebouw in Utrecht probeerde te redden. Deze onderscheiding wordt niet vaak uitgereikt. Advocaat Gerard Spong is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau, vooral om zijn bijdrage aan de cassatierechtspraak. ‘Scherp, maatschappelijk betrokken. En dat slechts met een vleugje ijdelheid’, zo omschreef de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema de raadsman bij de uitreiking van de onderscheiding.

 

11 procent niet gehonoreerd

Niet alle aanvragen die door burgers en maatschappelijke organisaties zijn ingediend werden gehonoreerd door het Kapittel voor de Civiele Orden. Dit adviesorgaan van de Nederlandse regering kreeg 3.246 voorstellen binnen. Daarvan is 11 procent na beoordeling terzijde gelegd. (Redactie/ANP) 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.