Advertentie

Brabant wil herindeling van vijf gemeenten

Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant willen dat vijf gemeenten gaan fuseren, in plaats van drie. Dat schrijven zij in reactie op de herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. GS willen dar ook Mill en St Hubert en Grave zich aansluiten.

11 december 2019
vlag-brabant---shutterstock-1410819434.jpg

Voor een krachtig openbaar bestuur voor het Land van Cuijk is het beter dat vijf gemeenten gaan fuseren, in plaats van de nu geplande drie. Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant in reactie op de herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. GS van Brabant zien graag dat ook Mill en St Hubert en Grave zich aansluiten.

Robuust

Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis willen per 2022 fuseren. Ze zouden daarmee een gemeente van zo’n 65.000 inwoners vormen. Daarmee ontstaat in de ogen van GS een ‘robuuste gemeente’ die ‘goed in staat is om ook in de toekomst de kwaliteit en slagkracht te leveren die nodig is voor de uitvoering van opgaven’.

Zorgen

GS maken zich echter zorgen over Mill en St Hubert en Grave, zeker nu Cuijk uit de ambtelijke fusie van Mill en St Hubert, Grave en Cuijk (CGM) stapt. ‘Daarmee ontstaat een vraagstuk rondom de bestuurskracht en ambtelijke werkorganisatie van beide achterblijvende gemeenten’, aldus GS in hun brief aan de colleges van de drie beoogde fusiepartners. De drie gemeenten hebben geprobeerd Mill en St Hubert en Grave binnenboord te krijgen, maar dat is vooralsnog niet gelukt.

2026

Als beide gemeenten nu niet alsnog met de drie gemeenten willen fuseren, kunnen zij pas in 2026 ambtelijk dan wel bestuurlijk aanhaken, zo hebben Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis aan de twee gemeenten laten weten. De drie gemeenten hebben aan de twee gevraagd om uiterlijk 24 december te laten weten of beide gemeenten wel ambtelijk willen samenwerken met de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Ook GS vinden dat beide gemeenten snel duidelijkheid moeten geven.

Duurzaam

De nu aan de drie gemeenten geuite zorgen, brengen GS ook onder de aandacht bij de minister van Binnenlandse Zaken, zodra de drie gemeenteraden het herindelingsadvies rond maart volgend jaar hebben vastgesteld. GS zijn er ‘nog steeds van overtuigd dat een herindeling van vijf gemeenten tot één gemeente Land van Cuijk het beste en meest duurzame oplossing is voor een krachtig openbaar bestuur voor het Land van Cuijk.’ Ook dat zullen ze aan BZK laten weten. 

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Fuseren nu is qua bestuurskracht en financieel economisch beter dan nu samenwerken en later fuseren.

Wees daarom verstandig: ga voor de fusie, de bestuurskracht en de langere termijn en denk niet aan het pluche.
JHAGM Sneuf van Toetellaere / bd
En noem mij één fusie met voordelen voor de inwoners behalve Groningen dat de kas van Haren als plofkraak binnenharkte…..
Frans Fakkers
Beste Markies, je hebt gelijk. Want ik kan ook nergens een definitie vinden van een robuuste gemeente, waarbij beter en meer geluisterd wordt naar de inwoners, want daar doen we het toch voor? Grotere gemeente betekent vaak dat de afstand tussen bestuur

en inwoners kleiner wordt. , waarbij het vaak ook nog zo is dat de ambtenaren die er werken nog niet eens de kernen kennen waaruit die zgn. robuuste gemeente bestaat. Is er al eens een onderzoek geweest wat die robuuste gemeenten die ontstaan zijn voor de inwoners aan meerwaarde heeft gebracht?
henk / interne dienst
Niet doen !! De Groningse gemeente Haren is vorig jaar ingelijfd door de "financieel robuuste" gemeente Groningen. Vervolgens gaan voor de Harenaars alle lasten fors omhoog. Met dank aan minister Ollongren
Jan
Ga vooral zo door en dan is straks elke provincie één gemeente en kunnen we de provincies opheffen.
Advertentie