of 64204 LinkedIn

Boxmeer hoopt op herindeling van vijf gemeenten

De burgemeester van Boxmeer, Karel van Soest, hoopt dat Mill en Sint Hubert en Grave zich toch aansluiten bij de voorgenomen herindeling in het Land van Cuijk. Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

De Boxmeerse burgemeester Karel van Soest hoopt dat Mill en Sint Hubert en Grave zich alsnog aansluiten bij de voorgenomen herindeling in het Land van Cuijk. Herindeling ‘willen we nog steeds het liefst met vijf gemeenten.’ Dat zei hij tijdens zijn nieuwjaarstoespraak. Die kans dat zijn wens uitkomt is klein.

Ongewis

De gemeenteraad van Grave heeft in zijn laatste raadsvergadering van vorig jaar aangegeven een fusie te willen met Cuijk en Mill en Sint-Hubert. Wat Mill en Sint-Hubert gaat doen is nog ongewis. Alle kiesgerechtigden van Mill en Sint Hubert kunnen op 23 januari aangeven of de gemeente zelfstandig moet blijven of moet fuseren met Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. Bij een opkomst van veertig procent wordt de uitslag door de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert overgenomen.

 

Robuuste gemeenten

‘De inwoners van Mill kunnen 23 januari het verschil maken en ik hoop van harte dat ze dat doen, zodat we nog sterker samen door kunnen gaan’, aldus de Boxmeerse burgemeester Van Soest. ‘De bestuurlijke opgaven waar we de komende jaren voor staan, vragen nu eenmaal om een sterke robuuste gemeente met krachtige bestuurders.’

 

Andere herindeling

De raad van Grave voelt niets voor een fusie met vijf gemeenten. Hij roept Cuijk op een herindeling met Grave en Mill en Sint Hubert ‘serieus te overwegen’, aldus het raadsbesluit van december. ‘Een herindeling Cuijk-Grave-Mill dus écht een optie is als Cuijk daartoe bereid is.’ Het raadsvoorstel is met tien van de vijftien stemmen voor aangenomen.

 

Duurzame oplossing

Eerder hadden Gedeputeerde Staten (GS) van Brabant al laten weten voorstander te zijn van een fusie van vijf gemeenten. GS zijn er ‘nog steeds van overtuigd dat een herindeling van vijf gemeenten tot één gemeente Land van Cuijk het beste en meest duurzame oplossing is voor een krachtig openbaar bestuur voor het Land van Cuijk’, zo schreven zij vorige maand in reactie op het herindelingsplannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis.  

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners