of 59082 LinkedIn

Boos over boetes voor scheve vuilnisbak

Heisa over het ophalen van huisvuil is niet voorbehouden aan door maffia geteisterde wereldsteden. Ook in Purmerend maken burgers zich boos over het gemeentelijk beleid rondom de vuilophaaldienst. Vanwege een nieuwe boete.
11 reacties
Heisa over het ophalen van huisvuil is niet voorbehouden aan door maffia geteisterde wereldsteden. Ook in Purmerend maken burgers zich boos over het gemeentelijk beleid rondom de vuilophaaldienst. Vanwege een nieuwe boete.

Scheef
Boetes voor het verkeerde afval in de container, boetes voor het dumpen van vuilnis naast de container, boetes voor het parkeren van je auto pal voor de verzamelplaats van de containers. Wie dacht dat alle risico’s rondom vuilophalen in Nederland wel waren afgedekt, ziet er een over het hoofd. Purmerend beboet vanaf 1 november het scheef neerzetten van de vuilnisbak op de aanbiedplaats.

Zijlader
Sinds begin dit jaar leegt de gemeente afvalcontainers met een zijlader. Deze vuilniswagen heeft een mechanische arm die twee bakken tegelijk oppakt en leegt. Dat scheelt de vuilophalers een hoop sleep- en tilwerk met de containers. Maar de zijlader kan zijn werk alleen goed doen als de bakken netjes worden aangeboden.

Tussen de tegels
Dat houdt in dat de containers twee aan twee  tussen twee groene stoeptegels moeten staan, met de handgreep van de weg af. Via een instructiefilm op de gemeentelijke website kunnen bewoners zien hoe het hoort. Bewoners die zich niet aan de regels houden kunnen een boete krijgen, die kan oplopen tot zestig euro, meldt de gemeente. 

Burgertje pesten
‘Een melkkoe’ en ‘Niets anders dan burgertje pesten’, klagen Purmerenders in de lokale media. Maar dat is niet waar, zegt woordvoerster Liesbeth van de Molengraaf. ‘Op de meeste plekken gaat het goed, maar daar waar de bakken niet in een lijn staan, kost het legen ervan heel veel extra tijd en geld.’ Bovendien wordt een scheve bak niet meteen de eerste keer beboet, maar pas als waarschuwingen niet helpen, zegt de woordvoerster.

Gedragsverandering
Wellicht hoeft het zo ver niet eens te komen. Het lijkt er op dat de gedragsverandering – voorheen mochten Puremerenders hun container lukraak op de aanbiedplaats achterlaten – al op gang komt. Van de Molengraaf: ‘Sinds we hebben aangekondigd dat de boete eraan komt, is het aanbiedgedrag al een stuk beter.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door igor kowalski op
kunnen ze nooit hard maken .
1 in mijn buurt zit je nooit aan andermans container want dan denken ze dat je jouw vuilnis in hun container doet , dat gebeurt hier nogal eens.
2 de groene tegels waar ze op moeten staan zijn hier niet eens meer zichtbaar.
3 als een ander mijn container scheef zet krijg ik een bekeuring???!!
4 in andere gemeentes heb ik gezien dat de hijsinstallaties geen enkel probleem heeft met scheef gezette containers dus purmerend heeft weer eens verkeerde zuinigheid toegepast.
5 mijn container moet ik 2 straten verder zetten zodat ik hem niet meer kan zien , verwacht de gemeente soms dat ik een aantal keren per dag naar mijn container loop om te kijken of hij nog recht staat?
6 soms staat er een auto geparkeerd waar onze containers moeten staan , wat moet ik dan doen?
purmerend is net zoals de rest van het land overgereguleerd.
Door CM op
Ik hoop niet dat ze in onze woonplaats een zijlader gaan gebruiken. Wij wonen namelijk aan een 'scholierenroute' waar veel containers niet op hun oorspronkelijke plek blijven staan...
Door Polderjongen op
We hebben toch met z'n allen gekozen voor een overheid die gaat schrappen in het ambtenarenapparaat?

Snappen mensen dan niet dat wanneer er minder ambtenaren zijn, dat dan het werk dat die ambtenaren doen door onszelf moet gebeuren?

Er zullen nog wel meer vervelende maatregelen komen hoor, zoals de verplichting dat je je eigen stoep moet schoonhouden en sneeuwvrij moet maken etc. Wen er maar vast aan. We hebben hier met z'n allen om gevraagd, dan moet je ook niet zeuren wanneer de effecten zichtbaar worden.
Door Pietje Precies (beleidsmedewerker) op
Typisch burgergedrag: men verwacht wel dat de overheid alles voor zo weinig mogelijk geld perfect regelt, maar zodra dit in de eigen (persoonlijke) sfeer of omgeving als betuttelend (lees: lastig) wordt ervaren is de wereld te klein. Het is altijd makkelijk schoppen geweest tegen de overheid. Luister alleen maar naar de verhalen die je op verjaardagen als ambtenaar moet aanhoren over "onrecht" dat is aangedaan door de gemeente. Ik wordt hier echt een beetje moe van.
Door Ruud (scheefstanddeskundige) op
De gemeente moet de boetes wel uitdelen want de controleur van de scheefstaande bakken moet toch ergens uit betaald worden......
Door Peter op
Wat een betutteling. Inderdaad zal de gemeente moeten bewijzen dat jij de container scheeft neerzette. Dat kan alleen maar op heterdaad lijk mij. Dus onmiddellijk én een bezwaarschrift indienen én een bejegeningsklacht indienen. De behandeltermijn van het bezwaarschrift goed bewaken, anders een ingebrekestelling ogv Wet dwangsommen indienen. Verdien je er zelf nog aan, en wel veel meer dan €60,--!!
Door Lourens (Burger & Ambtenaar) op
@Bond en @ huisman:
Waarom altijd weer gelijk aankomen met 'bezwaar maken'. Burgers willen de container geleegd hebben tegen de laagst mogelijk kosten. De gemeente probeert dit zo efficiënt mogelijk te regelen. Het enige dat de burger hoeft te doen is de container op een bepaalde manier klaarzetten. Hoe moeilijk kan het zijn.
Andere optie is 'zet hem maar neer zoals je wilt' maar dan gaan de kosten omhoog, of door een hoger tarief (dan pak je ook de mensen die wel een beetje normaal redeneren) of je deelt boetes uit aan de mensen die lak hebben aan een normaal verzoek.
Door Tom (systeembeheerder) op
Nieuwe sport voor verveelde jeugd... vuilnisbakken scheef zetten.

Als een 'boete' word opgelegd, moet men dus wel aan kunnen tonen dat de eigenaar/gebruiker de bak bewust meerdere malen scheef heeft neergezet.

Maar bovenstaand scenario met verveelde jeugd zou best kunnen (zie het hier wel eens gebeuren, leuk tegen kliko`s schoppen) en gaat men daar dan ook wat aan doen? Of doet men waar 'de burger' de overheid van beschuldigd 'nooit iets om de burger terwille te zijn'?
Door J. van der Sluis (Beleidsmedewerker) op
Toch enig begripe voor de gemeente Purmerend. Zie elke week (in een andere gemeente waar men met een zijlader werkt) hoe nochalant en ongeinteresseerd conlainers langs de weg worden gedumpt, zo erg dat de vuilophaler nu zelfs een extra medewerker vooruit moet sturen om de containers eerst een beetje recht te zetten. Daar betalen wij dus uiteindelijk ook voor. Dus...
Door Bond (Adviseur) op
Laat de bezwaarzaken maar komen, dan zal een gemeente ook moeten kunnen aantonen dat de eigenaar zelf de bak scheef heeft neergezet.