of 59854 LinkedIn

Boogaard nieuwe hoogleraar decentrale overheden

Geerten Boogaard begint per 1 mei als bijzonder hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden. Hij volgt Job Cohen op. De benoeming als Thorbecke-hoogleraar geldt voor vijf jaar.

Geerten Boogaard begint per 1 mei als bijzonder hoogleraar decentrale overheden aan de Universiteit Leiden. Hij volgt Job Cohen op. De benoeming als Thorbecke-hoogleraar geldt voor vijf jaar.

‘Uitstekende onderzoeker’

Boogaard is op dit moment werkzaam als docent bij de afdeling Staats- en Bestuursrecht en sinds 2014 als Thorbecke-fellow verbonden aan de leerstoel. 'Met Geerten Boogaard als bekleder van de leerstoel mogen we ons gelukkig prijzen: een uitstekende onderzoeker, thuis in de praktijk, een geweldige docent en een teamwerker die als geen ander de lijnen in het netwerk rondom de leerstoel zal weten aan te trekken en te onderhouden', aldus professor Wim Voermans, voorzitter van de selectiecommissie.


Verdubbeling
In leerstoel werd in 1987 ingesteld omdat er op de universiteiten weinig aandacht werd geschonken aan de gemeente, terwijl dat in het licht van de bestuurlijke decentralisatie van toen wel nodig werd geacht. De grote decentralisaties in 2015 zetten gemeenten opnieuw in het bestuurlijke zoeklicht.  De leerstoel wordt met Boogaards aantreden verdubbeld van een naar twee dagen per week.


Twee projecten
Twee projecten die Boogaard onderhanden zal nemen staan al vast: een onderzoek over de juridische achterkant van de nieuwe welvaartsgemeente en een project over het zogenaamde communalisme. Boogaard: 'Iedereen heeft de mond vol over maatwerk en ruimte voor de professionals en dergelijke, maar wat betekent dat allemaal voor gelijkheid, zekerheid en rechtsbescherming? En veel discussies gaan over welke schaal bij welke bestuurlijke opgave hoort en hoe daar dan vervolgens de burgers bij betrokken kunnen worden. Maar Thorbecke wilde bevoegdheden beleggen bij verbanden waar burgers al betrokken bij zijn, en dan de taak afstemmen op de schaal. Het zou heel interessant zijn om weer eens door die bril naar de inrichting het binnenlands bestuur te kijken.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.