Advertentie

Boete voor gemeente om dodelijke hobbelweg

De gemeente Stichtse Vecht heeft van de rechter een boete gekregen omdat het de hobbelweg waar twee motorrijders omkwamen, beter had moeten onderhouden.

26 november 2012

De gemeente Stichtse Vecht moet een boete van 22.500 euro betalen, omdat de Nieuweweg in Tienhoven, een dorp in die gemeente, niet goed was onderhouden. Het Openbaar Ministerie in Utrecht eiste die geldstraf maandag wegens dood door schuld. Van het geëiste bedrag is 7500 euro voorwaardelijk.

Dodelijk ongeluk
In maart 2009 vielen twee vrouwen met hun motor. Ze kwamen onder de wielen van een tegemoetkomende tractor terecht en overleefden dat ongeluk niet. Volgens het OM was de slechte staat van het wegdek toe te rekenen aan de wegbeheerder, de toenmalige gemeente Maarssen die nu bij Stichtse Vecht hoort. De weg, die plaatselijk bekendstaat als de bobbelweg, is intussen opgeknapt.

Boomwortels
De bobbels in het wegdek werden veroorzaakt door boomwortels. Kort voor het dodelijke ongeluk kwam ook al een motorrijder op precies dezelfde plek ten val. Rijproeven van het Landelijk Verkeers Bijstandsteam wezen volgens het OM uit dat een motor al bij 50 kilometer per uur het contact met het wegdek verloor, terwijl op die plek 60 kilometer per uur gereden mocht worden.
 
Geen maatregelen 

De gemeente nam na het eerste ongeluk geen maatregelen, omdat er al borden met 'slecht wegdek' stonden. Bovendien zou de weg toch al snel worden opgeknapt. Het OM vindt dat de gemeente meer had moeten doen.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

B.Stal / Pensioen EU
Niet de belastingbetaler treft schuld, maar de verantwoordelijken!! zij moeten die 22500 euro betalen!!
Rogier
B&W van Stichtse Vecht maken zich alleen druk over een fictief probleem van de limiet op de A2. Dat het eigen wegbeheer is daarentegen fataal, maar dat interesseert ze niets.
a. middelveld / senior adviseur
De kop boven het artikel is op zijn minst misleidend, omdat er nog slechts sprake is van een eis en nog geen veroordeling. Wat meer zorgvuldigheid zou u sieren.
Bert / politie
Moeite met een geldboete in deze. De boete zal betaald worden uit de gemeenschapskas. De feitelijke bestuurder die voor goed onderhoud aan deze weg had moeten zorgen blijft buiten schot. Als de geldboete van zijn of haar budget afgaat zal ergens anders noodzakelijk onderhoud worden opgeschort.
een Delftenaar
Stel dat de rechter de eis geheel of gedeeltelijk overneemt dan is dit waarschijnlijk de opstap tot het indienen van een civiele vordering door de nabestaanden. Een vordering die terecht vele malen hoger zal zijn.
Jan
@Albert. Dit soort Telegraafachtige stukjes zonder kennis van zaken typeren helaas al een tijdje de redacteuren van BB.
Advertentie