of 59345 LinkedIn

Boete Rotterdamse deelgemeente om etnische gegevens

Charlois slaat die gegevens op om risicojongeren uit 'minderheidsgroepen' aan te pakken. Zij kan echter niet aantonen dat die benadering helpt om de achterstand van de jongeren te verminderen of er een einde aan te maken.
Reageer
De Rotterdamse deelgemeente Charlois krijgt een dwangsom van het College bescherming persoonsgegevens (CBP) als zij niet ophoudt structureel gegevens te verwerken over ras en etniciteit. Charlois slaat die gegevens op om risicojongeren uit 'minderheidsgroepen' aan te pakken. Zij kan echter niet aantonen dat die benadering helpt om de achterstand van de jongeren te verminderen of er een einde aan te maken.

Dwangsom

Volgens het CBP kan Charlois geen beroep doen op de uitzonderingen die wettelijk mogelijk zijn om etniciteit te registreren. De deelgemeente handelt in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) en krijgt drie dagen de tijd te stoppen met het verwerken gegevens over ras en etniciteit. Geeft Charlois geen gehoor aan de opdracht, dan moet zij een dwangsom van 2000 euro per dag betalen, met een maximum van 250.000 euro.

 

Strijdig

Het CBP concludeerde eerder al dat de registratie strijdig is met de wet. De deelgemeente voerde daarop een aantal maatregelen in. Zo konden betrokkenen bezwaar maken tegen de registratie van het geboorteland en dit bezwaar in een hoorzitting toelichten. Die genomen maatregelen waren echter onvoldoende, aldus het college.

 

Gestopt

De deelgemeente zegt inmiddels te zijn gestopt met de registratie en verwijdert opgeslagen gegevens uit dossiers. 'Voor het overige moeten we de uitspraak nader bestuderen', aldus deelraadsvoorzitter Ed Goverde. Hij stelde met het stadhuis aan de Coolsingel in gesprek te gaan, om te kijken of er manier te vinden is, om de registratie toch toe te passen zonder daarbij in strijd met de wet te handelen.

 

Honderden personen

De deelgemeente zou de etniciteit van enkele honderden personen hebben geregistreerd. 'Sommige problemen zijn etnisch gebonden. Door registratie kun je in bepaalde situaties deskundigheid inroepen. We zijn er niet in geslaagd bewijsbaar te maken dat het werkt. Maar we zijn ervan overtuigd dat het werkt, anders waren we er nooit aan begonnen', aldus Goverde.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.