of 64120 LinkedIn

Boa-vakbonden eisen geweldsmiddelen

Volgens de bonden hebben de boa's, zeker vanwege de handhaving van coronamaatregelen, steeds vaker te maken met agressie en geweld. Omdat zij niet over verdedigingsmiddelen beschikken, zou het eerder escaleren.
4 reacties

De vakbonden voor buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) eisen van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb dat hij binnen een week een aanvraag indient bij minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid om Rotterdamse boa's uit te rusten met een wapenstok en pepperspray. Dat lieten zij donderdag weten in een ultimatum.

Agressie en geweld
Volgens de bonden hebben de boa's, zeker vanwege de handhaving van coronamaatregelen, steeds vaker te maken met agressie en geweld. Omdat zij niet over verdedigingsmiddelen beschikken, zou het eerder escaleren. ‘De boa's hebben namelijk per definitie te maken met groepen en moeten forse boetes opleggen. Een goede uitrusting met verdedigingsmiddelen is, met het belang van de volksgezondheid, nu urgenter dan ooit’, aldus de bonden. Op eerste paasdag werden boa's in Rotterdam-Zuid nog mishandeld toen zij een groep aanspraken op samenscholing.

Terughoudend
Burgemeester Aboutaleb is tegen de uitbreiding van de bewapening van de boa's met een wapenstok en pepperspray. In een commissievergadering donderdagochtend noemde hij deze nog aanvalswapens en geen verdedigingswapens. ‘Verkeerde timing, verkeerde boodschap en verkeerd signaal’, zei hij over het ultimatum. Hij benadrukte dat ook de minister zeer terughoudend is met het toekennen van geweldsmiddelen.

Betere samenwerking
Wel is Aboutaleb voorstander van een betere samenwerking van boa's met de politie. Handhavingswethouder Wijbenga doet onderzoek naar het incident met Pasen en wil eerst de evaluatie afwachten. De vakbonden zeggen acties te gaan organiseren als Aboutaleb weigert om in te gaan op de eisen in het ultimatum. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
@Krijn van Splunteren.
Helemaal mee eens. Er is een verkeerde neiging om van de boa's weer een gemeentelijke politie te maken. Die tijd hebben we ver achter ons gelaten. Boa's moeten afblijven van politietaken en daarvoor ook niet door burgemeesters en veiligheidsregio's worden ingeschakeld.
Door Krijn van Splunteren op
Als algemeen onderscheid wordt aangehouden dat de politie zich richt op openbare orde en veiligheid en de boa's op leefbaarheid. In dat licht zouden de boa's mensen niet moeten aanspreken op samenscholing cq. het naleven van de coronamaatregelen. Dat moeten zij aan de politie overlaten.

Verder geheel eens met Aboutaleb: geen uitbreiding van geweldsmiddelen voor de boa's.
Door Broadcaster op
@Hans: Die BOA's zijn daar idd niet voor opgeleid maar worden wel regelmatig met geweld geconfronteerd omdat ze steeds meer taken uitoefenen die vroeger door de politie werden gedaan. Het lijkt mij daarom zo langzamerhand tijd om de gemeentepolitie in ere te herstellen.
Door Hans op
Aboutaleb heeft - alweer - groot gelijk: BOA's zijn niet opgeleid en ook niet in staat (proportioneel) geweld toe te passen. Nooit aan beginnen dus!