of 61441 LinkedIn

Boa-staking op Koningsdag in Amsterdam verboden

Een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) op Koningsdag is door de voorzieningenrechter in Amsterdam verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa's niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.
Reageer

De voorzieningenrechter in Amsterdam heeft vrijdag een voorgenomen staking van buitengewoon opsporingsambetanaren (boa's) op Koningsdag verboden. De impact op veiligheid en openbare orde is te groot als de boa's niet op straat zijn op deze extreem drukke dag, vindt de rechter.

Onaanvaardbaar

Op zichzelf hebben de boa's alle reden om actie voeren, oordeelt hij, maar hun aanwezigheid kan op de in Amsterdam traditioneel extreem drukke Koningsdag niet gemist worden. De boa's hadden aangekondigd dat ze zaterdag tussen 18.00 en 21.00 uur zouden gaan staken. De gemeente vond dat onaanvaardbaar en wilde dat de rechter daar een stokje voor stak.

 

Onveilig

De boa's voelen zich onveilig in hun werk en willen zich beter tegen agressie kunnen verdedigen. Hun uitrusting moet worden uitgebreid met wapenstok en pepperspray, vinden zij. De handhavers willen dat de burgemeester een aanvraag indient bij de minister voor deze middelen, om zich te verdedigen tegen agressie. Een aantal van hen lichtte op uitnodiging van de rechter toe waarom zij beter bewapend willen worden. Op andere plaatsen in het land hebben boa's wel een wapenstok en pepperspray, maar in Amsterdam hebben politie en Openbaar Ministerie negatief geadviseerd over een uitbreiding van de 'verdedigingsmiddelen', zoals de boa's de gewenste wapens noemen.

 

Alsnog staken

In het kort geding voerde de gemeente onder meer aan dat op Koningsdag zo'n 700.000 tot 900.000 mensen naar Amsterdam komen. 'Dat is een verdubbeling van de bevolking', aldus de rechter. 'en een maximale belasting op het apparaat voor openbare orde en veiligheid. De inzet van boa's op deze dag is essentieel. Juist in deze piekuren, waarin het risico groter is dat situaties snel uit de hand gaan lopen.'

De boa's leggen zich neer bij de uitspraak, maar willen op een andere dag alsnog gaan staken. Ze voerden al geruime tijd actie, onder meer door geen bonnen uit te schrijven. Daarmee gaan zij nog enkele dagen door. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.