Grote drukte

Black Friday, waar winkeliers dagenlang stuntten met hun prijzen, heeft de hele week al voor enorme drukte in winkelstraten gezorgd. Daarbij is het nauwelijks mogelijk om 1,5 meter afstand te houden. Sommige steden, waaronder Rotterdam, besloten de winkels in het centrum eerder te sluiten. De gemeente Amsterdam riep zondag mensen op niet meer naar het winkelgebied in de binnenstad te komen, omdat het er te druk was geworden. En de gemeente Maastricht kondigde zondagmiddag voor de binnenstad in de Limburgse hoofdstad code rood af. Het was er te druk, mensen konden de anderhalve meter afstand niet meer bewaren, zei een woordvoerster zondagmiddag. Ook Eindhoven riep zondag mensen op niet naar de binnenstad te komen. 


Koopjesdrang

Burgemeester Rianne Donders van Roermond laat in een verklaring weten: 'Wat mij de meeste zorgen baart is dat we zien dat grote groepen mensen hun koopjesdrang in deze tijd niet kunnen onderdrukken. Je kunt je dan ook afvragen of het kabinet Black Friday niet alleen online had moeten toestaan.' In haar stad zit de drukbezochte Designer Outlet Roermond. De drukte daar vindt Donders niet te vergelijken met die in de centra van grote steden.


Chaos vookomen

In reactie op de uitspraken van Ahmed Aboutaleb zegt het kabinet nooit een verzoek te hebben gehad om Black Friday te verbieden. De Rotterdamse burgemeester stelt echter dat aan het kabinet is gevraagd om met extra maatregelen te komen om chaos te voorkomen.  'Aan het kabinet is in die vergadering gevraagd met een plan te komen met extra maatregelen om chaos te voorkomen. Daarbij is weliswaar niet expliciet om een verbod op Black Friday gevraagd, maar er is ook niet een maatregel op voorhand expliciet uitgesloten', aldus Aboutaleb in een verklaring. (ANP)