Advertentie

BING-rapport over burgemeester Schiedam was onzorgvuldig

De rechter heeft een berisping gegeven aan Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING); het onderzoeksbureau dat het rapport in 2011 had opgesteld.

18 december 2014

Een vernietigend rapport over oud-burgemeester Wilma Verver van Schiedam was onzorgvuldig. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) donderdag bepaald.

Berisping
De rechter heeft een berisping gegeven aan Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING); het onderzoeksbureau dat het rapport in 2011 had opgesteld. Verver maakte zich volgens de BING-onderzoekers schuldig aan belangenverstrengeling en machtsmisbruik. Dat laatste onder meer door er voor te zorgen dat een Schiedamse aannemer, met wie zij een privéconflict had over de verbouwing van haar woning, minder opdrachten kreeg van de gemeente.

Ongenuanceerd en onvolledig
Maar die conclusies zijn volgens de rechter ,,te ongenuanceerd en onvolledig''. Ook kreeg Verver niet op de juiste wijze gelegenheid om op een concept van het rapport te reageren. De omstreden oud-burgemeester strijdt al jaren tegen het BING-rapport. Volgens haar is dat broddelwerk. ,,De geruchten zijn direct voor waar aangenomen en de onderzoekers zijn vervolgens op zoek gegaan naar getuigen die daar zo veel mogelijk bij aansloten'', reageerde ze destijds. In 2012 werden haar klachten nog van de hand gewezen door de Accountantskamer in Zwolle.

Beschuldigingen
Verver stapte in juni 2011 op als burgemeester van Schiedam na aanhoudende beschuldigingen van machtsmisbruik. Dat was al voordat het gewraakte rapport werd gepubliceerd. (ANP)

Een uitgebreid artikel over tien jaar Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten staat in Binnenlands Bestuur nummer 25 van 19 december 20114. (inlog)

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Lucas Muis / Raamambtenaar
BING: wie betaalt bepaalt. Ook de uitkomsten.

Zo was het in Someren, zo was het in Wassenaar, zo was het in Nieuwegein en zo was het in Schiedam.



Een Tuchtrechter verwijst daarna het rapport naar de prullenbak. En in het hogere beroep wordt dit nogmaals bevestigd: het rapport KLOPT NIET. De uitkomsten ook niet.



Het enige wat wel klopt: BING zijn prutsers en Ten Wolde vult lekker zijn zakken met prutsraportjes en speelt ondertussen de onschuld zelve!
Herman Hartjes / Accountant
En nog even voor de goede orde het volgende: het hoeft jjouw vriendin niet te zijn Wilma Verver.

MAAR de rechter heeft haar in het gelijk gesteld. Ook in het hogere beroep kreeg zij gelijk: Verver heeft gelijk. Over feiten kun je niet discussiëren. Punt uit!
M. Driessen-van de Laar
Bingo voor de Bingogroep! Wederom. Langzaam maar zeker tekent zich een serie bewijzen af van verkrachtingen van de regels voor deskundig, zorgvuldig, onpartijdig = integer integriteitsonderzoek. Het is een patroon, een optelsom. En de toezichthouders op verantwoordelijk niveau bij BZK en VNG wat doen die? Die blijven nog even wegkijken! Wegkijken terwijl je weet dat er iets grondig mis is is ook niet integer gedrag.
Emile Veenema
ELK BING rapport is onzorgvuldig / ondeskundig / onprofessioneel kunnen we zo langzamerhand wel concluderen!
L. ter Keurs / gemeenteambtenaar
Het is mw Verver van harte gegund na alle ellende die zij over zich heen heeft gekregen. Moedig om de rug recht te houden en te strijden voor eerherstel. Wederom is aangetoond dat BING onzorgvuldig, ondeskundig en onprofessioneel werk heeft geleverd. Zoals in meerdere zaken, zoals Wassenaar, Nieuwegein en Borne. Besteedt Binnenlands Bestuur hier ook aandacht aan in het artikel van 19 december 2014? Deze recente uitspraak stelt wellicht het artikel in een ander daglicht. Voor een meer objectievere benadering de link naar de volkskrant. http://www.volkskrant.nl/binnenland/onderzoek-in …
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
Schaamteloos - de VNG , dat is de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, moet zich diep schamen dat ze nog steeds met BING geassocieerd wensen te worden.

Want voor de gemiddelde lezer zet het gebruik van de naam BING door het Bureau Integriteit uit Hoogland, (hun officiële naam) de ongeschoolde lezer tot nu toe steeds weer op het verkeerde been.



Waarom herziet de VNG haar positie in deze nog steeds niet?



-



Peter Mooyman / Adviseur
Bureau BING = synoniem voor bureau BANG! Je moet als organisatie bang zijn waneer je je inlaat met deze club. Je weet dat er dan een rapport volgt zoals je dat graag ziet als opdrachtgever maar je weet ook dat je bang moet zijn voor tuchtzaken, hogere beroep, schadeclaims en reputatieschade.

Bureau BING in huis halen? Ik ben BANG van niet!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Je kunt een dochter van de VNG ook niet opdracht geven voor het opstellen van een dergelijk rapport. Dat is namelijk een slager die zijn eigen vlees keurt.

Zo zie je maar weer: nooit oordelen, voordat iemand is veroordeeld. Dat geldt niet alleen voor mevr. Verwer, maar ook voor dhr. Van Rey in Roermond.

Ben Paulides Democratische Liberalen afd Wassenaar / Fractievoorzitter
Ach, het is steeds hetzelfde verhaal met Bing. Bing schrijft met de pen van de opdrachtgever. Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Nu is Jaap ten Wolde beripst en suggereert Werkman van BIng; "och het is een oud directeur die sinds twee jaar met pensioen is". Maar wat zei ten Wolde? Dat zijn rol bij dit onderzoek zeer beperkt was. Bing als bedrijf is volgens ten Wolde dus blijknaar net zo fout!! Het verbaasde mij niet deze uitslag. In de Wasenaarse zaak liet hij mensen iets "verklaren" op een tijdstip dat zij allang vertrokken waren. Ook de verklaringen van de door ten Wolde gehoorde personen waren consistent. In zijn rapport spraken zij de waarheid en zij vertelden blijkbaar allen dezelfde leugen. Onze ervaren forensisch onderzoeker ( eerder veroordeeld in de zaak Kmpg/ Bram Peper had het niet door en gaat dus bij voortduring in de fout? Nee, is het gerucht waar dat bij de opdrachtverstrekking ook de gewenste uitkomst kan worden meegegeven? Ik ken het antwoord wel.



In de Wassemaarse zaak tonen foto's aan dat zijn "getuigen" op totaal andere plaatsen zaten dan in het rapport werd aangegeven of dat zij allang vertrokken waren. Heeft ten Wolde ook maar gepoogd de waarheid te vinden? Nee natuurlijk niet. Aan waarheidsvinding heeft Jaap geen boodschap. Hij is toch integer en alwetend!!! Hij denkt zelfs dat hij zelf integer is, getuigenzijn boek. Ik voorspel u dat dit nog maar het begin is van een tsunami van procedures tegen hun werkwijze.



Tot op heden heeft overigens nog steeds niemand naar de foto's uit de Wassenaarse affaire gevraagd maar ten Wolde is inmiddels door de acountantskamer wel veroordeeld wegen ondeskundig, onzorgvuldig en onprofessioneel onderzoek. Verbazingwekkend is het dus niet dat Leks Verzijlbergh, Wilma Verver en Hans Boet nu Bing en Ifo ook in een hoger beroepszaak als onbetrouwbare omderzoekers weten neergezet te krijgen.

Advertentie