of 63946 LinkedIn

Bijna helft raadsleden nieuw in de raad

De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hebben tot een forse vernieuwing geleid: meer dan een derde (in de kleinste gemeenten) tot meer dan de helft (in de grote steden) van de raadsleden is vervangen.
3 reacties
De gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart hebben tot een forse vernieuwing geleid: meer dan een derde (in de kleinste gemeenten) tot meer dan de helft (in de grote steden) van de raadsleden is vervangen.

Grote steden
Dat blijkt uit een steekproef van Binnenlands Bestuur bij 61 willekeurige gemeenten van verschillende grootte. In de grote steden zijn de gemeenteraden fors vernieuwd. In Den Haag zijn 31 van de 45 raadsleden nieuw, in Groningen, Nijmegen en Leiden 22 van de 39 raadsleden en in Amsterdam 24 van de 45.

 

Kleinste gemeenten
In de kleinste gemeenten traden er drie van de elf (Ameland) of vier van de dertien (Liesveld, Strijen en Graft-de Rijp) nieuwelingen aan en zijn er uitschieters (zeven nieuwe op dertien in Onderbanken en elf op zeventien in Hilvarenbeek). Gemiddeld is bijna de helft, 45 procent, van de raadsleden nieuw. Dat kan nog groter worden als raadsleden vervangen worden omdat zij benoemd worden tot wethouder. 

 

Amateuristischer
Kees Aarts, hoogleraar politicologie aan de Universiteit Twente met de specialisatie kiezersonderzoek over de snelle en grote vervanging van raadsleden: ‘Het betekent dat de gemeenteraad steeds amateuristischer wordt terwijl het bestuur intussen steeds meer professionelere wethouders krijgt die zich als beroepsbestuurders manifesteren. Per saldo neemt de politieke sturing van gemeenteraden door raadsfracties daardoor af en dat is jammer voor de lokale democratie.’

 

Onervaren
De Tilburgse bestuurskundige Marcel Boogers: ‘Een beetje doorstroming kan verfrissend werken, maar als raadsleden erg jong en onervaren worden en weinig meegekregen hebben of soms zelfs erg naïef zijn over hoe een raad werkt, kan het er toe leiden dat mensen ook weer snel stoppen. Je ziet dat ook aan het grote aantal raadsleden dat tussentijds vertrekt. Het probleem van de hoge doorstroming wordt daardoor in stand gehouden en het versterkt het gevoel dat de gemeenteraad er niet toe doet.’

 

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 11, 19 maart 2010

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Balk (raadslid en bestuurslid Raadslid.Nu) op
Alleen de constatering van het grote aantal nieuwe raadsleden en de mogelijke verzwakking daardoor van het lokaal bestuur, lost dit vraagstuk niet op. We zullen het in de komende jaren met deze gekozen volksvertegenwoordigers moeten doen. En dat lukt als ze zo snel mogelijk de worden klaargestoomd voor hun taak. Daarom is het belangrijk dat raadsleden lid worden van hun eigen belangenorganisatie; Raadslid.Nu die profesionalisering door gericht cursusaanbod, vertegenwoordiging bij o.a. de VNG, netwerk/contact/vraagbaak, en verbetering van het werkgeverschap van de raad t.a.v. de griffier, als belangrijkste taken heeft gekregen vanuit BZK. Lid worden van Raadslid.Nu betekend dat raadsleden serieus willen omgaan met deze belangrijke functie in het lokaal openbaar bestuur. Daarom kan het lidmaatschap betaald worden uit het gemeentelijk budget voor ondersteuning van raadsleden.
Door paul van der hart op
Alsof het allemaal iets uitmaakt. Over werkelijk belangrijke dingen beslissen noch de raad noch het college. Dat komt allang uit Den Haag, of is geregeld, getekend en verzegeld in inter-gemeentelijke samenwerkingsverbanden die de lokale politiek voor decennia de mond snoeren.

Zo'n college of raad mag beslissen over de sierbestraing in de Van Der Veldestraat. Of dat de geraniums in het Van Lullemansplantsoen ja of nee door de gemeente worden bijgehouden of worden geoutsourced aan de wijkvereniging, of aan de sociale werkplaats.
Door H. Blok (raadslid Winsum) op
In Winsum (14.000 inw.) zijn 11 van de 15 raadsleden vernieuwd! 3 van de 7 fracties geheel nieuw. De kans bestaat nog dat één of twee van de vier 'ervarenden' wethouder worden.