Advertentie

'BIBOB geschikt voor growshops'

Het gemeentebestuur wil Almere growshops voortaan vergunningsplichtig maken via de APV. Bij de aanvraag voor een exploitatievergunning wordt een BIBOB-procedure gevolgd waarbij gekeken wordt naar mogelijke criminele antecedenten en zwart geld.

05 november 2008

Vergunning
Het Centrum Criminaliteitspreventie en Veiligheid betwijfelt of de vergunningplicht bij de rechter stand zal houden. Maar volgens het ministerie van Justitie is de BIBOB wel degelijk geschikt voor growshops, blijkt uit onderzoek waarover Hirsch Ballin binnenkort een brief naar de Kamer stuurt.

 

Houdbaar
In growshops worden spullen voor wietteelt verkocht. Het verkopen van die spullen valt onder normale detailhandel en vereist, als dit niet in de APV is geregeld, geen vergunning. Almere is niet de eerste gemeente die growshops wil reguleren via APV en BIBOB. Sinds enkele jaren experimenteren echter verschillende gemeenten, waaronder Breda, Venlo en Maastricht, met een dergelijke aanpak, ondanks twijfel over de juridische houdbaarheid.

 

Overlast
‘Deze aanpak is nog steeds niet door de rechter getoetst,’ zegt Luuk Olsthoorn van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en veiligheid dat op verzoek van Binnenlandse Zaken en Justitie de ontwikkelingen op dit gebied volgt. ‘Het is  nog steeds de vraag of de rechter zo’n vergunnignsstelsel voor een vergunningsvrije branche accepteert als er geen overlast is,’ zegt Olsthoorn.

 

Gemeentelijke bevoegdheid
Almere ziet geen juridische belemmering voor het vergunningsstelsel. ‘De APV is een gemeentelijke bevoegdheid en wij kunnen die verplichting en BIBOB-procedure daarin openmen,’ zegt Peter Spek, woordvoerder van de gemeente Almere.

 

Geen aanpassing
Het ministerie van Justitie heeft juist onderzocht hoe gemeenten omgaan met smart- en headshops en of wetswijziging noodzakelijk is. Minister Hirst Ballin komt binnen enkele weken met een brief hierover aan de Kamer, daarom zijn de resultaten van het onderzoek nog niet openbaar.  De woordvoerder wil wel vast kwijt dat ‘Growshops volgens ons geschikt zijn voor de BIBOB’. Er is wat dat betreft dus geen aanpassing van wetten noodzakelijk.

Lees meer:
Bibob is geen allesreiniger (26/09/2008)
Hoorn streng tegen growshop (24/02/2006)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie