Advertentie

Bible belt-gemeenten: geen voetbalfeest op zondag

Ondanks morele bezwaren vanuit de gemeente Urk gaan in het christelijke vissersdorp de drie cafés gewoon open op zondagavond tijdens de finale van Oranje tegen Spanje. In sommigen plaatsen waar veel strenggelovigen wonen, blijft het echter wel stil zondag, zoals in Staphorst. ,,Misschien rent er af en toe iemand naar buiten met een toeter."

08 juli 2010
Geen oranje
In de straten van Staphorst valt zondag geen oranje hossende menigte te verwachten. ,,Absoluut niet", zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Mensen kijken hier gewoon thuis of bij vrienden. Of niet." Aan sommige inwoners van Staphorst gaat het voetbal zelfs helemaal voorbij.

Geen tv
Volgens de woordvoerster zijn er zat  die geen televisie hebben. ,,En ook hun krant vermeldt niets over het voetbal", zegt ze verwijzend naar het Reformatorisch Dagblad. De cafés blijven gesloten en de straten leeg. ,,Misschien dat er eens iemand met zo'n toeter naar buiten rent. En dan weer gauw naar binnen." 

Bidden voor verlies
Ondernemers in het hanzestadje Elburg, gelegen in de zogeheten bible belt, mogen zelf bepalen of ze hun café openen, zegt een gemeentewoordvoerster. Dat terwijl een dominee uit de stad heeft opgeroepen te bidden voor een zo snel mogelijk verlies van Oranje. Het evenement is volgens de christelijke gereformeerde dominee toppunt van werelds vermaak. Hij adviseert ouders een filter op hun computer aan te brengen zodat hun kinderen niets meekrijgen van de ''zondige" finalewedstrijd.

Putten
De burgemeester van het dorp Putten, ook in de bible belt, heeft donderdag nog geen besluit genomen of hij toestemming geeft aan de plaatselijke horecaondernemers om schermen buiten op de terrassen te plaatsen. ,,Het is zondag hè. Toch een heikel punt', aldus een woordvoerster. De gemeente zorgt zelf in ieder geval niet voor de schermen.

Katwijk
Ook in Katwijk, bekend om zijn christelijke imago, gaan de cafés gewoon open, net als op gewone zondagen. De gemeente plaatst geen schermen ,,want daarvoor zijn simpelweg geen aanvragen ingediend", aldus een gemeentewoordvoerster. ,,Er is wel een groep in Katwijk die geen televisie heeft. Maar de meesten kijken gewoon. Dirk Kuijt, een Katwijker, speelt mee hè, dus we vinden het hier erg spannend."

Ereburgerschap
Kuijt zal worden gehuldigd op 14 juli, laat de gemeente weten. ,,We zijn aan het kijken of hij het ereburgerschap kan krijgen. Ook als we tweede worden. Maar we gaan er vooralsnog van uit dat we wereldkampioen worden."

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie