of 60831 LinkedIn

Bewoner moet appelgroen huis overschilderen

De Raad van State heeft woensdag besloten dat een inwoner van Den Helder haar appelgroene woning moet overschilderen in een andere kleur. De gemeente vindt de helgroene kleur te veel afwijken van andere huizen in de buurt, en de raad is het daarmee eens.
© Shutterstock
21 reacties

De Raad van State heeft woensdag besloten dat een inwoner van Den Helder haar appelgroene woning moet overschilderen in een andere kleur. De gemeente vindt de helgroene kleur te veel afwijken van andere huizen in de buurt, en de raad is het daarmee eens.

Welstandsexces

De raad benadrukt dat het er niet om gaat of de groene kleur van het huis 'mooi of vrolijk' is, maar om de vraag of de kleur zodanig afwijkt van de welstandseisen dat sprake is van een 'welstandsexces'.

De vrouw mag nu een nieuwe kleur ter goedkeuring voorleggen aan de gemeente. Hierin 'behoudt zij enige mate van keuzevrijheid', aldus de Raad van State. Als ze de woning niet zelf gaat verven, dan mag de gemeente dat doen op haar kosten.

 

Passender kleur

De vrouw liet het huis in 2017 groen schilderen, maar overtrad volgens de gemeente daarmee het welstandsbeleid. Den Helder eiste dat ze het huis binnen een jaar een passender kleur zou geven. Dat weigerde ze en ze spande een rechtszaak aan. De rechtbank Amsterdam stelde de vrouw in september 2019 in het ongelijk. Ze liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep bij de Raad van State. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster op
Eens met @Spijker: Je doet het als gemeente nooit goed.
Dus je wordt door de kat of door de hond gebeten. Van mij mogen ze overigens dat hele welstandbeleid afschaffen maar de tegenstanders zeggen dan altijd dat je "Belgische toestanden" kunt verwachten. Als we dat willen accepteren prima. In beginsel gaat een ieder over zijn eigen bezit, tenzij dat een ander hindert.
Door ben (jurist) op
Eigenaar koopwoning; waarom zou in godsnaam het huis van de buren minder waard worden omdat die dame haar huis in een prachtig appeltjesgroen geschilderd heeft. Dit als een welstandsexces bestempelen is krankzinnig. Ik heb de woning op plaatjes gezien en het fleurt de hele buurt op. Degenen die een handhavingsverzoek hebben ingediend moesten zich schamen. Voor mijn part schilderen ze de hele wijk in alle kleuren van de regenboog.
Door Eigenaar koopwoning op
Is iedereen het nog eens met de liefhebster van de groene kleur als hij/zij zelf de eigenaar is van naastgelegen woning die plotseling door toedoen van de buurvrouw een stuk minder waard is? Hypocriet noemen ze dat.
Door Eigenaar koopwoning op
Is iedereen het nog eens met de liefhebster van de groene kleur als hij/zij zelf de eigenaar is van naastgelegen woning die plotseling door toedoen van de buurvrouw een stuk minder waard is? Hypocriet noemen ze dat.
Door Bob (raadsman) op
Hoogste tijd om die hele welstandsregelingen op te heffen. De grote verschillen tussen gemeentes onderling maken dat het voor de burger beklemmend wordt en de individuele vrijheid op een beklemmende wijze wordt onderdrukt.
Door Keijzer op
@Spijker

Ben het met u eens.

Algemeen:
Deze mevrouw heeft geen boerderijtje op het platte land gekocht, die zij desnoods pimpelpaars met donderwolkjes kan verven aan de buitenkant.

Gelet ook op haar kleding is zij dol op felle kleuren, maar vrijheid gaat zo ver, dat je anderen daar niet mee schaden mag. De woningen ernaast zouden minder verkoopbaar kunnen worden of minder waard.

Wanneer je in een rijtjeswoning woont, of je woning pal naast andere woningen staat, die qua kleur wat afgestemd zijn op elkaar, mag je ook wel nodige burgerschap betrachten en niet alleen egocentrisch naar je eigen belangen en voorkeuren kijken en maling hebben aan buren en hun belangen. Zij kan prima binnenshuis al die felle kleuren toepassen. Die buitenkant zo schilderen suggereert een behoefte om de boel uit te dagen, aandacht te trekken en op de spits te drijven, om wat voor reden dan ook.
Door drs. E. Nabled op
En verder plempen we alles vol met spuuglelijke bedrijfshallen, mega windmolens en giga zonneparken in maagdelijke weidegebieden; dat is dan weer wel welstand Als ik die mevrouw was zou ik het niet doen: green colours matter!.
Door Spijker op
Gemeente voert vastgesteld beleid van de welstandsnota uit n.a.v. klachten uit de buurt van andere bewoners. Doe je niks dan krijg je de klagers achter je aan, ga je handhaven dan krijg je opmerkingen over bemoeizucht. Als gemeente kan je het niet goed doen in zo'n situatie. Enige optie is om het beleid aan te passen of welstand op te heffen, maar of daar draagvlak voor is?
Door singingcoyote13 (lezer artikel) op
waar slaat dit op ? hebben ze in eerste instantie niks beters te doen dan dit ? welke buurtbewoners gaan in gods heren naam mensen lastig vallen over dit soort larie. En dat huis valt niet eens uit de toon in die straat, en ook : dit is een verschillende opvatting die per persoon anders zou liggen. waar bemoeien ze zich mee.al is dit een huurwoning dan zou het nog wel van hogerop van de verhuurder te aanvaarden zijn, maar al heeft deze mevrouw een koopwoning, dan moeten ze gewoon ophouden met die zanik. als dat huis roze was, of purpelpaars dan zou het nog wel enigszinds te begrijpen zijn, maar met deze tint is toch niks mis eigenlijk ?
Door Zuiderling (Burger) op
Dat een gemeente zich hier druk om kan maken geeft toch aan dat de gemeentelijke bestuurslaag gewoon geld teveel heeft. Intussen zeurt de VNG in Den Haag iedereen de oren van het hoofd en wordt het beleidsterrein 'Ruimtelijke Ordening' al decennia misbruikt als verdienmodel ipv een te dienen publieke belang. Dit is echt genant.