of 59250 LinkedIn

Betrokken, integer en daadkracht scoren

Onderzoeksbureau Necker van Naem ­benaderde de afgelopen maanden alle bestuurders, politici, gemeentesecretarissen en griffiers van provincies, gemeenten en waterschappen om bestuurders te nomineren uit hun eigen lokale overheidsorganisatie en regio. 1800 van hen gaven gehoor aan dit verzoek.

Om Beste Lokale Bestuurder van het Jaar te worden, moet je in eerste instantie betrokkenheid uitstralen. Daarnaast dient de bestuurder ook integer en daadkrachtig te zijn. Dat blijkt uit een analyse van de resultaten van de verkiezing 2015.

De verkiezing werd voor de zevende keer georganiseerd door Binnenlands Bestuur. Waar in de eerste jaren van het bestaan van deze verkiezing een vakjury nog ­bepaalde wie de winnaar was, is in de ­afgelopen jaren de uitslag geheel afhankelijk geworden van de Nederlandse lokale bestuurders zelf.

Onderzoeksbureau Necker van Naem ­benaderde de afgelopen maanden alle bestuurders, politici, gemeentesecretarissen en griffiers van provincies, gemeenten en waterschappen om bestuurders te nomineren uit hun eigen lokale overheidsorganisatie en regio. 1800 van hen gaven gehoor aan dit verzoek. ‘Om te voorkomen dat lokale bestuurders die landelijke bekendheid genieten, zoals burgemeesters van grote steden, een streepje voor ­hebben, is in de analysefase een weging toegepast’, aldus Roel Freeke, directeur van Necker van Naem. In ronde twee kon op de genomineerden worden gestemd. Dat deden ruim 7.500 mensen. Zowel in lokale media als op sociale media werd druk campagne gevoerd.

Kiezers uit de eigen gemeente nomineren net zo vaak voor een burgemeester als een wethouder. Wanneer de respondenten werden gevraagd een bestuurder uit de ­eigen regio te nomineren, dan bleken burgemeesters twee keer zo vaak te worden genoemd als wethouders.

De top 50 voor de Beste Lokale Bestuurder 2015 bestaat voor 26 procent uit vrouwen. Aangezien een vijfde van de ­lokale bestuurders vrouw is, betekent dat een lichte oververtegenwoordiging. De top 50 blijkt zeker niet in beton gegoten. De helft van de mensen op deze lijst kwam daar vorig jaar nog niet op voor.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.