Advertentie

Betere vergoeding voor raadsleden

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat zich hardmaken voor een betere financiële vergoeding voor raadsleden. Dat zei hij woensdag tijdens het VNG-jaarcongres op Schiphol. Dit zou vanaf de volgende raadsperiode moeten zijn gerealiseerd. ‘

08 juni 2016

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gaat zich hardmaken voor een betere financiële vergoeding voor raadsleden. Dat zei hij woensdag tijdens het VNG-jaarcongres op Schiphol.

Volgende raadsperiode

‘We vragen steeds meer van raadsleden, daar moet een betere vergoeding tegenover staan’, aldus Plasterk. Dit zou vanaf de volgende raadsperiode moeten zijn gerealiseerd. ‘Minister vraagt op VNG congres terecht om betere vergoeding voor raadsleden’, twitterde burgemeester Arno Brok van Dordrecht meteen. ‘Wij gaan als Raadslid.Nu daar graag het gesprek over aan’, reageerde Mark den Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden via twitter.


Meer scholing

Minister Plasterk gaat ook op andere punten gaat hij investeren in raadsleden, zo kondigde hij aan. ‘Ik zie het als mijn plicht om raadsleden beter in positie te brengen.’ Zo zal de scholing van raadsleden structureel worden verbeterd, om beter grip te krijgen op het werk te krijgen. Er komt onder meer een digitaal leerplatform. Daarnaast gaat Plasterk geld vrijmaken voor de verbetering van de regionale oriëntatie van raadsleden.  

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Kun je nagaan wat de ambtenaren op hun dak krijgen. Steeds meer en nieuwe taken en raadsleden die blijkbaar van toeten nog blazen weten. Wordt er daarmee ook naar de vergoeding voor de ambtenaren gekeken?
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Als financieel analist van meerdere gemeenten weet ik dat er door gebrek aan kennis en inhoudelijke ondersteuning veel te weinig dualisme is tusssen de verkozen gemeenteraadsleden en controle van het ongekozen uitvoerend college. Ik zou zeggen: verhoog de fractiesubsidie voor inhuur van externen zodat de raadsleden meer beslagen ten ijs komen tijdens de raads- en commissievergaderingen.
mark
Zolang de raad meestal bestaat uit angry young (old) men, zal er niets veranderen aan het niveau van de raad.
Dieuwe / adviseur
de vraag is of de kwaliteit bij een hogere vergoeding omhoog gaat. Ambtenaren krijgen er nagenoeg niks bij (na aftrek van compensatie pensioenpremie voor doorwerken naar 67 jaar) en een inflatie van zo'n 2% terwijl de raadsleden vergoeding zou stijgen? Dit komt mij scheef voor.
Jan
Maak er dan meteen maar een betaalde baan van waarvan je kunt leven. Net als Tweede Kamerleden. Maar dan ook graag kwaliteits- en opleidingseisen gaan stellen. Ook aan Kamerleden trouwens.
S.H. Luimstra / beleidsmedewerker
Beetje of topic misschien, maar 3 euro per uur voor 60-70 uur per week is nog meer dan een pleegzorggezin krijgt. Rond of minder dan 1 euro per uur 24 uurszorg leverend.
Mieke Hoek / Raadslid
Waarom volgende Raadsperiode? De vergoeding voor Raadsleden staat al jaren stil. Terwijl de Raadsleden al jaren steeds meer op het bordje krijgen. Steeds meer vergaderen. Hierdoor is het bijna niet meer te combineren met ook nog een volledige baan.
Klaas Boer / Raadslid
Absoluut noodzakelijk, zeker voor kleine gemeenteraden.



Het huidige kabinet kiept alles over de muur en het volgende kabinet moet gaan betalen. Mooie instelling.



In de volgende raadsperiode is makkelijker. Dan hoeft dit kabinet de begroting niet aan te passen en zitten de opvolgers er aan vast.



Vooraf of synchroon regelen was netter geweest.



Opleidingen en ondersteuning graag regionaal ondersteunen.
henk
Een raadlid in een grote gemeente krijgt een vergoeding van zo,n 2300 euro. De tijd die hij/zij hierin stopt is 14 tot 20 uur per week. Al met al geen slechte vergoeding voor het nastreven van je idealen. En een tijd registratie of prestatie / resultaat verplichting is er niet.........



In vergeling met een gemeente ambtenaar van HBO nivo lijkt me het dus zeer fors betaald.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Zou popi jopie eigenlijk wel weten waar hij mij bezig is? Als je wilt opschalen ga je toch geen raadsvergoedingen voor kleine gemeenten verhogen?
kitty nuyts / raadslid
Voor ministers, tweede kamerleden is wel alles financieel goed geregeld in tegenstelling tot raadsleden . Van 25 uur per week is al lang geen sprake meer zo veel wordt er beroep op ons gedaan door de burgers, veel meer vergaderen en stukken voorbereiden, branden blussen . Denk ook aan wat raadsleden te incasseren hebben in deze maatschappij. En indertussen geen pensioen opbouwen en voor €3 per uur werken. Dus nu alleen met studiemogrlijkheden komen ook een schraal gebaar, de wedde moet voor kleine en middelgrote gemeenten omhoog plus pensioenopbouw met terugwerkende kracht.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Het klinkt mooi, maar het leidt tot niets. De partijdemocratie is een totaal versleten systeem. In veel gemeentes zie je dat raadsleden werkelijk niets bakken van hun controlerende taak. Een triest voorbeeld is Delft, waar kinderlijk ruziënde raadsleden en twee arrogante colleges met een niet functionerende burgemeester de stad financieel naar de gallemiezen hebben geholpen. Via de partijkanalen ga je geen kritische, onafhankelijke denkers binnen halen, wel grote ego's en zakkenvullers.
Karl
@henk: de vergoeding van ca. 2300 euro geldt voor raadsleden in gemeenten boven 375.000 inwoners. Van zulke grote gemeenten zijn er maar 4 in ons land.



Gemiddelde telt een gemeente 24.000 inwoners. Dan is de bruto vergoeding ca. 600 euro. Van dat bedrag kun je nog geen dag minder werken, je houdt nauwelijks 350 euro netto over. En dat voor 60 tot 70 uur werk. Voor zo'n fooi krijg je zelfs een 16-jarige niet aan het (vakantie)werk.
K. de Beer / Adviseur
Als ik BB de laatste jaren goed gelezen het, zal het weinig uitmaken. Alle maatregelen, waaronder het opschalen van gemeenten, hebben niet geleid tot aanmerkelijke kwaliteitsverbetering. Dus tijd voor een rigoreuze stap. Vergoeding afschaffen zodat mensen puur door hun gevoel om iets te willen betekenen, in de raad gaan zitten. Aan de vergadercultuur kun je wel iets doen, bijvoorbeeld door veel meer aan digitale besluitvorming te doen, in plaats van de tweewekelijkse show waarin elke partij zichzelf graag hoort praten en wat in veel gemeente tot langdradige en soms zielige vertoningen leidt. Verder mag - net als in het bedrijfs- en verenigingsleven - bestuurdersaansprakelijkheid ingevoerd worden voor overheidsbestuur. Dit zal het algemeen belang ten goede komen.
Jeannette
@K. de Beer. U slaat de spijker op zijn kop. Bij veel raadsleden is de vrijwilligersvergoeding voor het geleverde werk meer dan voldoende.
Advertentie